Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Οι νέες παρουσίες στην παρέλαση των Αθηνών

UAV “Sperwer” και η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων
Δύο ήταν τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αθήνα και εντυπωσίασαν. Το πρώτο ήταν τα μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα (UAV) του Στρατού Ξηράς, τα γαλλικής κατασκευής Sperwer και, το δεύτερο, η εμφάνιση στην παρέλαση των Αθηνών ουλαμού σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είχαμε σημειώσει προ δύο εβδομάδων στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει δύο τάγματα με UAV Sperwer, Πρόκειται για τα 471 και 472 Τάγματα Επιτηρήσεως-Πληροφοριών (471 ΤΕΕΠ και 472 ΤΕΕΠ), από τα οποία το μεν πρώτο εδρεύει στη Θράκη και επιχειρεί με ζώνη ευθύνης αυτήν του Δ’ Σώματος Στρατού με «χερσαίο προσανατολισμό», το δε δεύτερο εδρεύει στην Αθήνα, στο Στρατόπεδο «Καραϊσκάκης Α» στο Χαϊδάρι, υπάγεται στην Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), και επιχειρεί με ζώνη ευθύνης όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Το καθένα από τα δύο αυτά ΤΕΠΠ ανήκουν σε ένα Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Πληροφοριών (1ο και 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ). Επομένως, τα δύο UAV “Sperwer”, που εμφανίστηκαν στην παρέλαση των Αθηνών προέρχονταν από το 472ο ΤΕΕΠ των Αθηνών.
Ο κάθε Λόχος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Λ/ΜΕΑ) του 472 ΤΕΕΠ περιλαμβάνει:
  • Εκτοξευτή ΜΕΑ/UAV.
  • Σταθμό Ελέγχου Εδάφους.
  • Σταθμό Επικοινωνιών.
  • Συγκρότημα Μεταφοράς-Περισυλλογής ΜΕΑ/UAV.
  • Συγκροτήματος Τεχνικής Υποστηρίξεως.
Τα UAV Sperwer του ΣΞ, την επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων έχει το Όπλο των Διαβιβάσεων, έχουν δυνατότητα πτήσεως άνω των 200 χιλιομέτρων, φέρουν κάμερες ημέρας και νύχτας, θερμικές καθώς και FLIR, και μπορούν ν’ αναλάβουν αποστολές, όπως: Μεταφοράς της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Κέντρα Επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο (real time), επιτηρήσεως και αναγνωρίσεως, συλλογής και μεταδόσεως πληροφοριών, υποστηρίξεως πυρών πυροβολικού, εκτιμήσεως καταστροφών και υποστηρίξεως επιχειρήσεων ερεύνης και διασώσεως.
Τα Sperwer διακρίθηκαν όλως ιδιαιτέρως στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιούσαν τακτικές αναγνωριστικές πτήσεις από το γαλλικό και ολλανδικό στρατό, τόσο για λογαριασμό των στρατευμάτων των δύο αυτών χωρών, όσο και για λογαριασμό της διοικήσεως της Συμμαχικής δυνάμεως στο Αφγανιστάν, της ISAF.
Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής, ξεκινά από την μεμονωμένη παρουσία κυρίως ξένων ιατρών στα σώματα ατάκτων στη διάρκεια της Ελληνικής επαναστάσεως, καθώς ήδη από το 1822 καθιερώνεται η Υπηρεσία Υγειονομικού (ΥΥ), με απόφαση της Α’ Εθνικής Συνελεύσεως της Επιδαύρου. Το 1835, πρόεδρος της ΥΥ διορίζεται ο Γερμανός Φιλέλληνας Τράϊμπερ.
Το 1863 γίνεται πλήρης αφομοίωση στις τάξεις των αξιωματικών, των στρατιωτικών ιατρών, οι οποίοι ως τότε υπηρετούσαν ως «στρατιωτικοί υπάλληλοι» του Στρατού.
Το 1911 γίνεται αλλαγή στο σύστημα διορισμού των αξιωματικών Υγειονομικού. Μέχρι τότε γινόταν πρόσληψη πτυχιούχων Ιατρικής, ενώ το 1911 ορίστηκε η αποστολή αποφοίτων Γυμνασίου στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή της Λυών στη Γαλλία. Όμως λόγω του ύψους των δαπανών και η διαφορετική νοοτροπία εκπαίδευσης οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας Στρατιωτικής Σχολής στα πρότυπα της Λυών.
Στο πλαίσιο αυτό, με το Ν.Δ./30.12.1925 ιδρύεται η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΙΣ) και κυρώνεται με το Ν.4094/29, με έδρα το 430 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, γνωστό ως «Ελπίς». Η ΣΙΣ είχε διοικητή Γενικό Αρχίατρο και υποδιοικητή Συνταγματάρχη Όπλου. Εν συνεχεία, η Σχολή μεταφέρθηκε στις Γενικές Αποθήκες του Ρουφ και λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 1935, θα σταματήσει τη λειτουργία της.
Το 1937 ιδρύεται η Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων Υπηρεσιών (ΣΑΣΥ), η οποία στεγάζεται στο Γαλλικό Νοσοκομείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τέσσερα τμήματα : Υγειονομικό, Στρατολογικό, Τμήμα Διαχειριστών, Τμήμα Αυτοκινήτων. Λόγω της έναρξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι μαθητές στρατεύονται και κανένας μαθητής Υγειονομικού δεν θα λάβει πτυχίο Ιατρικής.
Μεταπολεμικώς, το 1945, στο πλαίσιο της τότε αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμπερασσμάτων που έχουν προκύψει από τον Β’ΠΠ, ιδρύεται το Υγειονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η λειτουργία του όμως δεν θα διαρκέσει πολύ λόγω της ανάγκης ύπαρξης μιας αμιγώς Παραγωγικής Ιατρικής Σχολής. Το 1946 διακόπτει τη λειτουργία του και τα μέλη του ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στο 402 ΓΣΝ.
Στις 6 Ιουλίου 1946 εκδίδεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, η ΕΠ 306289/6.7.1946/ΓΕ/Α5 «Περί ιδρύσεως εκπαιδευτικής μονάδος υπό την επωνυμία Στρατιωτική Ιατρική Σχολή», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις και οι εισαγόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν στον Στρατό για μια εικοσαετία. Πρώτος Διοικητής τοποθετείται ο αρχίατρος Συλλαιδόπουλος.
Συμφώνως με την Β31725/Α5/ii/i διαταγή του ΓΕΣ στις 19 Νοεμβρίου 1946, η ΣΙΣ εγκαθίσταται προσωρινά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών μέχρι τον Ιανουάριο του 1947 οπότε και επαναλειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Στις 4 Απριλίου 1947 γίνονται οι πρώτες εισαγωγικές εξετάσεις για το πρώτο έτος και στις 5 Απριλίου η Σχολή εγκαθίσταται στο κτίριο της πρώην Γερμανικής Σχολής. Η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή αρχίζει να λειτουργεί την 1η Αυγούστου 1947. Τον Δεκέμβριο του 1958, η ΣΙΣ μεταστεγάζεται στο στρατόπεδο «Κώττα» στον ευρύτερο χώρο της Πανεπιστημιουπόλεως.
Το 1962 γίνεται για πρώτη φορά η εισαγωγή αλλοδαπών μαθητών, αρχικώς από την Ιορδανία και στη συνέχεια από τις άλλες αραβικές χώρες.
Τον Ιούνιο του 1970 δημοσιεύεται το ΝΔ 562/70 «Περί Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων» (ΦΕΚ 127/6.6.1970) σύμφωνα με το οποίο, ιδρύεται η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της : «η δια της παροχής της προσηκούσης επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, κατάρτισις των κάτωθι ειδικοτήτων αξιωματικών δια τας ανάγκας και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων : α) Υγειονομικού : Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων β)Δικαστικού, Στρατολογικού και Οικονομικού. Η λειτουργία της ΣΣΑΣ αρχίζει στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970, ο οργανισμός της κυρώνεται με το ΒΔ 46/73(ΦΕΚ ΣΣΑΣ αρχίζει στις 5 Σεπτεμβρίου του 1970, ο οργανισμός της κυρώνεται με το ΒΔ 46/73(ΦΕΚ 13/18.1.1973, τ.Α’). Η ΣΣΑΣ υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ από το 1971.
Τον Φεβρουάριο του 1981 μετά τον διαχωρισμό του στρατοπέδου «Κώττα», το διαχωρισθέν τμήμα στο οποίο στεγάζεται η ΣΣΑΣ μετονομάζεται σε «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΟΧΑΓΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΦΩΚΑ».
  • Το 1989 εισέρχεται στη ΣΣΑΣ η πρώτη γυναίκα σπουδαστής.
  • Το 2005 λειτούργησε για πρώτη φορά το Ψυχολογικό Τμήμα.
  • Το 2010 με το Ν.3883/2010 το Τμήμα Στρατολογικού (Σ) μετονομάστηκε σε Τμήμα Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ).
Όλοι οι Μαθητές φοιτούν στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι απόφοιτοι της Σχολής κατανέμονται στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία). Μικρός αριθμός αποφοίτων του Ιατρικού Τμήματος κατανέμεται στην Ελληνική Αστυνομία.
Η ΣΣΑΣ είναι ανεξάρτητος Διακλαδικός Σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας και υπάγεται στον Υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ.
Λ.Σ.Μ.
Πηγή: parapolitika.gr
http://proelasi.org/2016/03/27/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B8/#more-38967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου