Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Υποπλοίαρχος Ρίτσος ΤΠΚ Ρ-71 : Το νεώτερο πλοίο επιφανείας του στόλου μας σε βίντεο

Τήν Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, με αφορμή τόν ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων στόν Πειραιά γιά τόν εορτασμό τής εθνικής μας επετείου 25ης Μαρτίου 1821, κατα τον σύντομο πλού τής Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», τής Πυραυλακάτου «ΡΙΤΣΟΣ» καί τού Υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» επιτράπηκε η επιβίβαση σε αυτά στελεχών σε αποστρατεία τού Πολεμικού Ναυτικού καί πολιτικών υπαλλήλων.

Στο μικρό αυτό ταξίδι των πολεμικών σκαφών απο το Ναύσταθμο Σαλαμίνας εώς τόν Πειραιά , ευτυχώς για εμάς, ο καιρός και το Ναυτικό επέτρεψε τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο απο τους επιβάτες και  έτσι έχουμε την τυχη να παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντα στιγμιότυπα μέσα απο το νεώτερο πλοίο επιφανείας του ελληνικού Στόλου,   το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) Ρ-71 Υποπλοίαρχος Ρίτσος.   Αξίζει να σημειωθεί οτι το πλήρωμα της πυραυλακάτου ακολουθώντας πάγιες εντολές, εκμεταλεύεται ακομα και τον μικρό αυτό εορταστικό πλου για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δη σενάριο αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, την οποία αναπαριστά φουσκωτό ταχύπλοο σκαφος με επιβαίνοντες άνδρες της ΔΥΚ:
Μπορει ο Ρίτσος να έχει πραγματικά άριστη εμφάνιση, ως το πλέον πρόσφατα παραληφθέν πλοίο επιφανείας του ΠΝ και μάλιστα φτιαγμένο απο ελληνικά χέρια, αλλα και η  φρεγάτα Κανάρης (κλάσης Standard / Έλλη , μη εκσυγχρονισμένη)  φαίνεται σε εξίσου άψογη εξωτερική κατάσταση. Μάλιστα όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, όλα τα ραντάρ έρευνας του πλοίου βρίσκονται σε λειτουργία κατα τον πλού:
Το ταξίδι των τυχερών επιβατών (και το βίντεο) τελειώνει την ώρα που ο καιρός συννέφιασε, με την περίπου ταυτόχρονη είσοδο των πολεμικών στον Πειραιά προς πλαγιοδέτηση στα κρηπιδώματα 11 και 12 (Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ),  όπου και τα επισκέφθηκαν τις επόμενες ημέρες πλήθη κόσμου.
Περισσότερες φωτογραφίες από τον  πλού της 25ης Μαρτίου 2016 εδώ :http://www.hellenicnavy.gr/el/enimerwsi-koinou/teleftaia-nea/item/5914-eortasmos-epeteiou-25is-martiou-1821-provoli-tou-pn-oligooros-plous-ston-saroniko-kolpo
Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο  Ριτσος βρεθηκε στον Πειραιά. Μάλιστα την 26-1-2016, το νεότευκτο πολεμικό  και το πλήρωμα του είχε την -μάλλον σπάνια για μικρό σκάφος – τιμή να μεταφέρει στην Αίγινα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για την επέτειο 188 χρόνων από την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί, ώς πρώτος Κυβερνήτης της απελεύθερωμένης Ελλάδας  (http://www.ert.gr/o-proedros-tis-dimokratias-stin-egina/). Στο παρακάτω βίντεο από το καλό pireaspiraeus.com, φαίνεται η αναχώρηση του πλοίου απο τον προβλήτα της Ακτής Βασιλειάδη (και εδρας του ΥΕΝ, οπου παραβάλλουν τα μεγάλα περιπολικά -ΠΑΘ- του ΛΣ), επιβαίνοντος του  κ. Παυλόπουλου . Μάλιστα εμφανέστατος είναι στον κεντρικό ιστό του πλοίου, ο τετράγωνος επισείοντας του Προέδρου της Δημοκρατίας, τύποις σύμφωνα με το Σύνταγμα  Ανώτατου Άρχοντα του πολιτεύματος της χώρας  και των Ενόπλων Δυνάμεων.
» Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα» ήταν η φράση που αποδόθηκε απο τον Ηρόδοτο  στον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. , κατά την περίφημη λεκτική διαμάχη του με τον Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη , αρχηγό του συμμαχικού ελληνικού στόλου, για το που θα πολεμήσουν τους Πέρσες. Στον Ισθμό που είχαν οχυρωθεί οι Πελοποννήσιοι ή στην Σαλαμίνα που είχε τα πλοία του ο στόλος της Αθήνας, προστατεύοντας τους άμαχους -πρόσφυγες πια- πολίτες της.  Όταν ο Κορίνθιος ναύαρχος  Αδείμαντος αποκάλεσε μέσα στο φορτισμένο συμβούλιο τον Θεμιστοκλή άπατρι, επειδή ο Ξέρξης είχε κάψει την Αθήνα, ο Θεμιστοκλής αγανακτισμένος του είπε ότι οι Αθηναίοι έχουν πατρίδα τους τις 200 πολεμικές τριήρεις τους και αν μπουν σ’ αυτές και πάνε στην Σικελία μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη πατρίδα από την Κόρινθο, γιατί «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα».
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/03/31/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%80%CE%BA-%CF%81-71-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF/#more-37245

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου