Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Βρυξέλλες: 34 νεκροί σε τρομοκρατικές επιθέσεις – Ανάληψη ευθύνης από το Ντάες

Μία σειρά από εκρήξεις έγιναν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 34 νεκρούς και 212 τραυματίες.  Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το Ζάβεντεμ, και μία στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ που βρίσκεται δίπλα στα κτίρια της Κομισιον, στο Συμβούλιο αλλά και μερικά μόλις μέτρα από την μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία. Το πρώτο χτύπημα στο αεροδρόμιο έγινε λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και το δεύτερο ακολούθησε αμέσως μετά, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί για σήμερα. Μία ώρα αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρο  Μαλμπεκ ,που βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών κτιρίων, με τουλάχιστον 20 νεκρούς.
Το μετρό έχει κλείσει στην πόλη, ενώ όλες οι συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακυρώθηκαν. Έκκληση να μείνει ο κόσμος  μέσα στα σπίτια του ή μέσα σε κτίρια έκανε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν,  Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, απειλώντας μάλιστα ότι  όσοι μάχονται εναντίον του «θα ζήσουν μαύρες μέρες».
«Θα ζήσετε μαύρες μέρες», απειλεί το Ισλαμικό Κράτος
«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις τις Βρυξέλλες, που εξεδόθη στα αραβικά και τα γαλλικά.
«Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου (…) όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου» συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα ότι «δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».
Δύο χτυπήματα επιλεγμένα και συμβολικά
Σε κατάσταση πολιορκίας για δεύτερη φορά μετά το Νοέμβριο και τα χτυπήματα των τζιχαντιστών στο Παρίσι, βρίσκονται από το πρωί οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά τη διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών .
Δύο χτυπήματα επιλεγμένα και συμβολικά. Επιλεγμένα γιατί το αεροδρόμιο είναι το σημείο αναφοράς μιας πόλης και συμβολικά γιατί ο σταθμός του μετρό που χτυπήθηκε βρίσκεται στην καρδιά της λεγόμενης ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, δηλαδή εκεί που βρίσκονται τα κτήρια των θεσμικών οργάνων.
Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών έγιναν μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Αναμενόμενα τα χτυπήματα
Τα χτυπήματα των τζιχαντιστών δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που βελγική πόλη δέχεται οργανωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, που αποσκοπούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενα, εάν συνδυαστούν με το γεγονός ότι στο Βέλγιο και στις Βρυξέλλες έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός δυνητικών τρομοκρατών. Άλλωστε, ο πυρήνας των τζιχαντιστών που οργάνωσε και εκτέλεσε τα χτυπήματα στο Παρίσι προέρχονταν από τη βελγική πρωτεύουσα.
Είναι προφανές όσο κι αν είναι αναμενόμενο ένα τρομοκρατικό χτύπημα προκαλεί πανικό, και αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των πολιτών, των γονέων που τρέχουν στα σχολεία να πάρουν τα παιδιά τους, των κλειστών καταστημάτων, των άδειων δρόμων.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς, είναι βέβαιο όμως ότι μιλάμε για δεκάδες, ίσως ξεπεράσουν και τους 30, ενώ υπάρχουν και πολλοί βαριά τραυματισμένοι. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών υπάρχουν και Έλληνες.
Στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται δίπλα στο σταθμό του μετρό που έγινε η έκρηξη, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στον ύψιστο βαθμό.
Επικοινωνία Γιούνκερ με Ολάντ – Μέρκελ
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Βέλγο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ενώ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων, με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Ελένη Βαρβιτσιώτη/Νίκος Μπέλλος
naftemporiki.gr/kathimerini.gr
http://proelasi.org/2016/03/22/%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-34-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου