Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αρκετές μονάδες των Ρωσικών ΕΔ παρέλαβαν το νέο MANPADS Verba 9K333 εντός του 2015

ПЗРК 9К333 Верба (9K333 Verba MANPAD). (Vitaly V. Kuzmin)
Το 2015, σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από τη βιομηχανία KBM που έχει έδρα την Κολόμνα (θυγατρική των «Εκμεταλλεύσεών Όπλων Υψηλής Ακρίβειας»), οι μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισαν να παραλαμβάνουν τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα (MANPADS) 9K333 Verba.
Η πηγή ανέφερε ότι τα συστήματα MANPAD προμηθεύονται σε συλλογές η οποίες περιλαμβάνουν τις μονάδες εκτόξευσης, του πυραύλους επιφανείας-αέρος (SAM), συλλογές εργαλείων συντήρησης, εκπαιδευτικά βοηθήματα και εντοπιστές που είναι ενσωματωμένοι στο σύστημα αυτοματοποιημένου έλεγχου Barnaul-T.
Το Verba είναι η νεότερη τροποποίηση του MANPADS Igla-S 9K338 (Νατοϊκή κωδικοποίηση: SA-24 Grinch). Ξεπερνάει όλα τα συστήματα MANPADS που είναι επιχειρησιακά για τις ξένες ένοπλες δυνάμεις.
Το Verba μπορεί να εξουδετερώσει μεγάλους εναέριους στόχους (σταθερής και περιστρεφόμενης πτέρυγας αεροσκάφη), όπως επίσης και μικρούς στόχους όπως πυραύλους πλεύσης και μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα (UAV).
O πύραυλος επιφανείας – αέρος του Verba 9K333 ενσωματώνει βασικά έναν οπτικό εντοπιστη τριών καναλιών. Λειτουργεί σε μήκη κύματος κοντά στην κυματομορφή του ορατού «Near Infrared» , μεσαίου μήκους κύματος περιοχή “medium-infrared” και Υπέρυθρη ακτινοβολία “ultraviolet”. Πλέον, το Verba είναι ένα ακριβές και επιλεκτικό όπλο.
Οι τρεις αισθητήρες ενεργούν ως αντίμετρο ο ένας για τον άλλον, εξουδετερώνουν εναέρια συστήματα αντιμέτρων. Ο ερευνητής διαλέξει τα αντίμετρα, επιλέγοντας τον πραγματικό στόχο, ο οποίος έχει την μικρότερη θερμική υπογραφή. Η ευαισθησία του ερευνητή έχει αυξηθεί κατά οχτώ φορές. Ως αποτέλεσμα, το βεληνεκές της πρόσκτησης και καταστροφής εναέριων στόχων έχει διευρυνθεί κατά δυόμιση φορές (εν συγυρίσει με το MANPADS Igla-S). Η αντοχή του πυραύλου στα αντίμετρα έχει αυξηθεί έως 10 φορές.
Ο Verba είναι εξοπλισμένος με το σύστημα νυχτερινής παρατήρησης Maugli-2.
Το σύστημα έλεγχου και διοίκησης (C2) του Verba δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού εναέριων στόχων (συμπεριλαμβανομένων ζευγών στόχων), τον καθορισμό των στοιχείων πτήσης και ακόμη να διανέμει τους εντοπισμένους στόχους ανάμεσα στους χειριστές των μονάδων εκτόξευσής. Ο πύραυλος 9M336 έχει όριο πτήσης 3500 μέτρων. Το βάρος μάχης του Verba (συμπεριλαμβανομένης της μονάδας εκτόξευσης, SAM και συστοιχίας) είναι 17,25 κιλά (38 λίβρες).
Σύμφωνα με τον γενικό σχεδιαστή της KBM, Βακέρι Κασιν, ο SAM του Verba είναι “πλήρως ψηφιοποιημένος”. Ο 9M336 κατασκευάζεται από μη-διαβρωτικά υλικά. Ο πύραυλος ελέγχεται από μια αυτόνομη επιλογή ακριβώς μετά την εκτόξευση του. Το σύστημα εντοπισμού φίλιου-εχθρού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αδελφοκτονιών.
Το MANPADS Verba μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ξεχωριστά ή ως συλλογή οπλισμού διαφόρων συγκροτημάτων μάχης. Για παράδειγμα, το συστήμα Igla-S είναι ενσωματωμένο στο ναυτικό σύστημα 3M-47 και στην μονάδα εκτόξευσης Strelets για αεροσκάφη περιστρεφόμενης πτέρυγας. “Το Verba θα αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο,” είπε ο Κασίν. Σύμφωνα με αυτόν, το Verba είχε αρχικώς σχεδιαστεί ως προσαρμόσιμο σε σκάφη διαφόρων τύπων.
Η Ρωσική Κυβέρνηση έχει επιτρέψει την εξαγωγή του Verba MANPADS. Ο πρώτος πελάτης του συστήματος έχει βρεθεί, αλλά ο Κασιν δεν τον ονομάτισε.
ПЗРК 9К333 Верба (9K333 Verba MANPAD). (Vitaly V. Kuzmin)
Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/14/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%B4-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου