Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οι Γαλλικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στη Λιβύη




Όπως αναφέρει η huffingtonpost υπάρχουν δορυφορικές εικόνες που επιβεβαιώνουν την άφιξη μονάδων των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μπενίνα κοντά στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Stratfor, όπου επίσης δημοσιεύονται οι εν λόγω φωτογραφίες.

Η βάση, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χιφτέρ, θεωρείται ότι φιλοξενούσε περίπου 180 Γάλλους στρατιωτικούς τον Φεβρουάριο, ωστόσο αυτό δεν είχε διαψευσθεί ή επιβεβαιωθεί. Στις εικόνες αυτές ειδικοί της AllSource Analysis εντόπισαν βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από κάποια κτίρια στη βάση, περιλαμβανομένων φραχτών σε περιμέτρους ασφαλείας, καθώς και απομάκρυνση βλάστησης για καλύτερη παρατήρηση και δημιουργία ζωνών πυρός για τις ομάδες που προστατεύουν τις εγκαταστάσεις.

Αν και, όπως τονίζεται στην ανάλυση, οι εικόνες δεν αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την εθνικότητα των συγκεκριμένων δυνάμεων, τα μέτρα ασφαλείας αυτά είναι τυπικά για Ειδικές Δυνάμεις δυτικών χωρών, όταν αναπτύσσονται σε εμπόλεμες ζώνες. Η απουσία ορατών εναέριων μέσων ή στρατιωτικών οχημάτων δείχνει ότι πρόκειται για περιορισμένη παρουσία, που δεν έχει σκοπό την εμπλοκή σε σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά έχει μάλλον συμβουλευτικό/ εκπαιδευτικό σκοπό ή/ και τη συλλογή πληροφοριών. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων στο μέλλον. Καθώς οι δυνάμεις ξένων χωρών αυξάνουν την παρουσία τους στη Λιβύη, σκοπός είναι ο εντοπισμός τοπικών συνεργατών.

Ωστόσο, καθώς η χώρα δεν διαθέτει σταθερή κυβέρνηση ενότητας, οι χώρες της Δύσης πρέπει να συνεργάζονται με μια σειρά τοπικών πολιτοφυλακών και πολιτικών οργανώσεων, πολλές εκ των οποίων είναι σε ένοπλη διαμάχη μεταξύ τους. Μέχρι να υπάρξει πιο ξεκάθαρη προοπτική πολιτικής λύσης, αμερικανικές, βρετανικές, γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται σταδιακά στη δυτική και την ανατολική Λιβύη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στη δυτική Λιβύη αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις φέρονται να συνεργάζονται με πολιτοφυλακές από τη Μισράτα, ενώ στην ανατολή Γάλλοι στρατιωτικοί δραστηριοποιούνται κοντά στη Βεγγάζη με τις δυνάμεις του στρατηγού Χιφτέρ.

Εκτιμήσεις τον Δεκέμβριο προβλέπουν ότι οι ξένες δυνάμεις, που ανέρχονται σε εκατοντάδες στρατιωτικούς, θα φτάσουν τους 6.000 άνδρες. Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, οι δυτικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «διακριτικές» στη Λιβύη, καθώς είναι πολλοί οι Λίβυοι που είναι κατά της παρουσίας τους, αναγκάζοντας τους στρατιωτικούς των χωρών της Δύσης να δρουν συγκαλυμμένα για να αποφευχθούν πολιτικές επιπτώσεις.

Επίσης, οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται με τις πολλές διαφορετικές ομάδες/ παρατάξεις χωρίς να εμπλακούν στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Ακόμη, καθώς πολλοί Λίβυοι φαίνονται να απεχθάνονται τον στρατηγό Χιφτέρ, η γαλλική στήριξη προς τις δυνάμεις του είναι αμφιλεγόμενη- ωστόσο οι επιτυχίες των συμμάχων του κατά εξτρεμιστών στη Βεγγάζη τον καθιστούν χρήσιμο συνεργάτη για τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Δύσης.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diethnis-asfaleia/3413-oi-gallikes-eidikes-dynameis-epixeiroyn-sti-livyi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου