Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Να πως είναι το ρωσικό άρμα μάχης T-90 που χτυπήθηκε από πύραυλο TOW στη Συρία

Το ρωσικό άρμα T-90 στην Συρία. (Φωτογραφία αρχείου: Nick de Larrinaga)
Τον προηγούμενο μήνα, ένα βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο πρόβαλε ένα από τα πιο προηγμένα άρματα της Ρωσία να αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα σύρων ανταρτών οπλισμένους με έναν αμερικάνικής κατασκευής αντιαρματικό πύραυλο στα προάστια του Χαλεπίου.
Τέτοιου είδους βίντεο έχουν γίνει συνηθισμένα κατά την πενταετή ένοπλη σύγκρουση, όπου η απουσία, στην περιοχή, των μέσων ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μια οπτική του πολέμου που είναι συνδεδεμένη με τα βίντεο του Youtube.
Η λήψη της 26ης Φεβρουαρίου δείχνει σύρους να στοχεύουν ένα ακίνητο ρωσικό άρμα μάχης, ωστόσο, αυτό είναι πιθανόν ένα από τα πρώτα στιγμιότυπα ενός Ρωσικού άρματος μάχης T-90 να αντιμετωπίζει έναν αμερικάνικό αντιαρματικό πύραυλο σε μάχη.
Τώρα εμφανίστηκε μια φωτογραφία του τι έχει συμβεί μετά την πυροδότηση των σύρων ανταρτών. Ο πύραυλος BGM-71 TOW φαίνεται να έχει προσβάλει την δεξιά πλευρά του πύργου του άρματος, και καθώς καθαρίζει ο καπνός ένα μέλος του πληρώματος -πιθανόν σύρος στρατιώτης- το εγκαταλείπει.
Αυτό είναι το άρμα T-90 που φέρεται να έχει χτυπηθεί από αντιαρματικό πύραυλο TOW την 26η Φεβρουαρίου στη Συρία. (Φωτογραφία: Qalaat Al Mudiq)
Σύμφωνα μ’ ένα δημοσίευμα του War is Boring, η παραπάνω εικόνα έχει κυκλοφορήσει σε ρωσικά στρατιωτικά φόρουμ πριν αυτό παραληφθεί από το Ινστιτούτο Έρευνας Χάλυβα, μια βιομηχανία που κατασκευάζει ειδικές θωρακίσεις για τα ρωσικά άρματα. Η εικόνα δείχνει το άρμα από τη δεξιά πλευρά, και ο πύραυλος προσέβαλλε την αριστερή πλευρά του πύργου. Το μοναδικό πράγμα που φαίνεται κατεστραμμένο από αυτή τη γωνία είναι το σύστημα των αντιμέτρων Shtora κάτω από το κυρίως όπλο του άρματος.
Το Shtora είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να παρεμβάλει ηλεκτρονικά πυραύλους όπως ο TOW. Τα δυο κυτία τοποθετημένα στον πύργο φωτίζονται με κόκκινο χρώμα όταν είναι ενεργά, αλλά το βίντεο του Φεβρουαρίου δείχνει ότι το σύστημα ήταν είτε κλειστό ή δεν λειτουργούσε. Στην περίπτωση αυτής της προσβολής, ωστόσο, το πλήρωμα του άρματος σώθηκε από τις πλάκες θωράκισης του άρματος – γνωστή και ως ενεργή θωράκιση Kontakt-5. Τα περίεργου σχήματος τετράγωνα πλακίδια προορίζονται για την εξουδετέρωση των εισερχόμενων πυρομαχικών με την εξουδετέρωση-ανατιναξη τους και την διατάραξη της κυρίως γόμωσης του πυραύλου από το να διατρήσει το άρμα.
Το T-90 είναι ένα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της Ρωσίας, αν και η έκδοση στο βίντεο είναι μια παλιότερη παραλλαγή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το War is Boring. Το T-90 άρχισε να εμφανίζεται στην Συρία αμέσως μετά την άφιξη των ρωσικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία τον Σεπτέμβριο μαζί με ένα μεγάλο στρατιωτικό απόσπασμα αεροσκαφών. Τον Νοέμβριο, τα άρματα άρχισαν τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή γύρω από το Χαλέπι μετά απο την παράδοση ενός μικρού αριθμού οχημάτων σε μια Συριακή μονάδα τεθωρακισμένων. Ο Συριακός Στρατός λειτουργεί επίσης μια μεγάλη κλίμακα παλαιότερων ρωσικών αρμάτων, συμπεριλαμβανομένων των T-72, T-62 και T-55.
Από την άλλη πλευρά, ο πύραυλος BGM-71 TOW, είναι περισσότερο πανταχού παρών. Το σύστημα είναι σε υπηρεσία από, περίπου, την δεκαετία του 1970 και έχει εντοπιστεί σε εκτενείς αναπτύξεις στη σύγκρουση της Συρίας αφότου η CIA ξεκίνησε να τον προμηθεύει σε συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών κατά την άνοιξη του 2014. Ο TOW είναι πιθανόν ο άμεσα υπεύθυνος για εκατοντάδες κατεστραμμένα άρματα μάχης, οχήματα και τουλάχιστον μερικών προσγειωμένων ελικοπτέρων. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στο T-90 ήταν πιθανόν μια παλιότερη έκδοση, γνωστή και ως TOW 2A. Ο 2A πετά απευθείας προς τον στόχο του, ενώ ο νεότερος 2B ταξιδεύει περίπου 16 πόδια πάνω από τον στόχο πριν καταστραφεί και στέλνει δυο πυρομαχικά κάθετα προς τα κάτω με μια έκρηξη που έχει ως σκοπό να προσβάλλει το άρμα όπου είναι αδύναμο -στην οροφή του πύργου.
Απόδοση/Μετάφραση από το washingtonpost.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/03/29/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-t-90-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87/#more-39026

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου