Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κοστολογημένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του τυφεκίου G3

O εκσυγχρονισμός του τυφεκίου G3 είναι εφικτός, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι ή να πρέπει να χαλάσουμε πολλή σκέψη, οι λύσεις υπάρχουν, αυτό που απαιτείται είναι να γίνουν δοκιμές και όποιες αλλαγές απαιτηθούν. (Dimitris Roidos/Flickr)
Γράφει ο Θοδωρής Π.
Το παρόν άρθρο είναι σε συνέχεια του αυτού που είχα γράψει για έναν πιθανό εκσυγχρονισμό του τυφεκίου G3. Εδώ αναφέρω προτάσεις από εταιρίες, τιμές , χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα αλλά και λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει η αντικατάσταση συγκεκριμένων απαρτίων, επίσης παραδείγματα από ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει σε κάποιες από αυτές τις αλλαγές.
Τα μέρη που καλύπτονται είναι μέρη του τυφεκίου που μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς καμία μηχανουργική επέμβαση και αυτά είναι ο χειροφυλακτήρας και το κοντάκιο αλλά και μέρη που μπορούν να προστεθούν επίσης χωρίς καμία μηχανουργική παρέμβαση όπως κάθετη χειρολαβή και βάσεις σκοπευτικών .
Βασικά υπάρχουν αρκετές προτάσεις στην διεθνή αγορά όμως οι ολοκληρωμένες προτάσεις με στρατιωτικών προδιαγραφών απάρτια είναι λίγες , δεν πρέπει να κάνει το λάθος κάποιος να αποκτήσει κάποιο απάρτιο αποκλειστικά βασιζόμενος στο κόστος αυτού, πολλά από τα απάρτια που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές δεν είναι αξιόπιστα. Αυτές που θα παρουσιάσω στο άρθρο βασίζονται σε ολοκληρωμένα πακέτα που έχουν τοποθετηθεί σε τυφέκια G3 ή κλώνους αυτών προορισμένων για την πολιτική αγορά.
  • Εταιρεία B&T- Brugger & Thomet, Ελβετία
Εταιρεία B&T- Brugger & Thomet, Ελβετία
Χειροφυλακτήρας, από κράμα αλουμινίου μεγάλης αντοχής
Βάρος 400γρ. Τιμή 287 ευρώ.
Βάση ράγας για τοποθέτηση σκοπευτικού (εδώ τοποθετημένο σε ΜΡ-5) , δεν καλύπτει τα σιδερένια σκοπευτικά αν αφαιρεθεί το όποιο σκοπευτικό βοήθημα. Βάρος 144γρ. Τιμή 95 ευρώ.
Βάση ράγας για τοποθέτηση σκοπευτικού με δυνατότητα παράλληλης χρήσης και των σιδερένιων σκοπευτικών αν και το πεδίο όρασης είναι σχετικά περιορισμένο. Βάρος 164 γρ. Τιμή 95 ευρώ.
Τυφέκια AG-3 του Νορβηγικού Στρατού με χειροφυλακτήρες, βάσεις σκοπευτικών Β&Τ και σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας της Aimpoint
  • Εταιρεία PTR Industries , ΗΠΑ
Χειροφυλακτήρας PTR , από κράμα αλουμινίου. Βάρος 304 γρ. Τιμή 135 ευρώ.
Πτυσσόμενο κοντάκιο AR 6 θέσεων (μόνο ο σωλήνας -commercial και ο αντάπτορας για προσαρμογή σε G3). Τιμή 113 ευρώ.
Τυφέκιο PTR TXR για την πολιτική αγορά των ΗΠΑ με ενσωματωμένη άνω ράγα για τοποθέτηση σκοπευτικού, χειροφυλακτήρα και πτυσσόμενο κοντάκιο AR.
  • Εταιρεία CAA TACTICAL, Ισραήλ
Χειροφυλακτήρας G3X3. Βάρος 504γρ (μαζί με τις ράγες στις ώρες 3,6,9 που είναι προσθαφαιρούμενες). Τιμή 234 ευρώ.
Πτυσσόμενο κοντάκιο AR 6 θέσεων G3TUBE (μόνο ο σωλήνας -military και ο αντάπτορας για προσαρμογή σε G3). Βάρος 305γρ. Τιμή 110 ευρώ.
Ράγα για τοποθέτηση σκοπευτικού TR-5. Βάρος 50γρ. Τιμή 110 ευρώ.
Για τα κοντάκια που παρουσίασα πιο πάνω αναφέρθηκα μόνο στο συγκρότημα αντάπτορα και σωλήνα όχι στο καθεαυτό κοντάκιο που μπορεί να τοποθετηθεί οποιουδήποτε τύπου και εταιρίας (ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σωλήνες για κοντάκια AR χωρίζονται στους εμπορικούς-commercial και στους στρατιωτικούς-military , αν και δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους σε θέμα αντοχής έχουν διαφορές στο ότι δέχονται αντίστοιχα κοντάκια commercial ή military , γι’αυτό θέλει προσοχή στην επιλογή που θα κάνει κάποιος)
Σαν παράδειγμα κοντακίου θα αναφέρω ένα κοντάκιο της CAA TACTICAL:
Κοντάκιο SBS. Βάρος 310γρ. Τιμή 59 ευρώ.
Επίσης όπως και στα κοντάκια έτσι και στις κάθετες χειρολαβές μπορεί να τοποθετηθεί οποιαδήποτε μεγέθους και τύπου , σαν παράδειγμα μία χειρολαβή της CAA TACTICAL
Κάθετη χειρολαβή MVG. Βάρος 100γρ. Τιμή 32 ευρώ.
Έτσι αν πάρουμε ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο π.χ. της CAA που περιλαμβάνει χειροφυλακτήρα, ολοκληρωμένο συγκρότημα κοντακίου, κάθετη χειρολαβή και άνω βάση σκοπευτικού θα δούμε ότι προσθέτουμε στο τυφέκιο βάρος της τάξης των 1270 γρ,, αν αφαιρέσουμε το βάρος του κοντακίου (500γρ) και του χειροφυλακτήρα (320 γρ.) που αντικαταστήσαμε έχουμε καθαρή αύξηση 420 γρ. (όπως προανέφερα οι ράγες στον χειροφυλακτήρα είναι προσφαφαιρούμενες, έτσι δεν είναι απαραίτητο να τις έχει κάποιος επάνω παρά μόνο αυτές που του χρειάζονται αφαιρώντας έτσι πρόσθετο βάρος) και κόστος 545 ευρώ. Βέβαια βάρος και κόστος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε.
Στην συνέχεια θα δούμε πως γίνονται οι αντικαταστάσεις και οι τοποθετήσεις των απαρτίων
Στους χειροφυλακτήρες η τοποθέτηση γίνεται ακριβώς όπως και στον κλασσικό χειροφυλακτήρα του G3, σε κάποιες περιπτώσεις η περόνη σύνδεσης έχει αντικατασταθεί με βίδα που απαιτεί την χρήση ενός κλειδιού άλλεν (Allen). Το ίδιο απαιτείται και για τις βάσεις σκοπευτικών που παρουσιάζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις . Οι κάθετες χειρολαβες είναι απλή υπόθεση , τοποθετούμε και σφίγγουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. Το μόνο απάρτιο που απαιτεί κάποιο χρόνο προσπάθεια και προσοχή είναι το συγκρότημα κοντακίου για το οποίο θα εξηγήσω παρακάτω:
Έτσι για να αφαιρέσουμε το κοντάκιο βγάζουμε τις 2 περόνες σύνδεσης όπως κάνουμε στην λύση του όπλου αφαιρούμε το πέδιλο του κοντακίου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πέδιλο είναι αρκετά σφιχτό και ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να το κάνει κάποιος με το χέρι, το καλύτερο είναι να το τοποθετήσουμε σε μια μέγγενη με ένα πανί για να μην τραυματιστεί ή με μία τανάλια επίσης με ένα προστατευτικό , στερεωμένο κουνάμε δεξιά αριστερά ελαφρώς και ταυτόχρονα προς τα έξω με κλίση) αφαιρούμε την μεγάλη βίδα που πιάνει στο χαλινωτήριο και βρίσκεται εντός του κοντακίου από την άλλη πλευρά αφαιρούμε τις 2 βίδες που συγκρατούν το χαληνωτήριο, τραβάμε έξω το κοντάκιο.
Το κοντάκιο συνδέεται με 2 βίδες άνω και κάτω του συγκροτήματος χαλινωτηρίου και με μία μεγάλη βίδα εντός του κοντακίου που βιδώνει στο χαλινωτήριο.
Για την τοποθέτηση του νέου:
  1. Τοποθετούμε τον αντάπτορα με τον σωλήνα
  2. Βιδώνουμε τις 2 βίδες μαζί με το χαληνωτήριο
  3. Τοποθετούμε τις 2 περόνες σύνδεσης και δένουμε το τυφέκιο
  4. Τοποθετούμε το κοντάκιο
Πολύ λίγα λόγια και σε γενικές γραμμές για σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας μιας που το θέμα είναι αρκετά μεγάλο για αυτό το άρθρο. Βασικά πρέπει να προσέξει μερικές «λεπτομέρειες» όποιος θελήσει να αγοράσει ένα τέτοιου είδους σκοπευτικό.
  • Καλή επαφή με την βάση που θα έχει στο τυφέκιο..
  • Να είναι σχεδιασμένο για τοποθέτηση σε τυφέκια 7.62Χ51 ώστε να αντέχει κατά τις βολές
  • Να κρατάει τον μηδενισμό του και κατά τις βολές και αν αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί.
  • Να είναι καλής ποιότητας και αντοχής για στρατιωτική χρήση.
  • Η κουκκίδα να μην είναι μεγάλη αφού προορίζεται για βολή μέχρι 300μ (μια κουκκίδα 2 ΜΟΑ είναι αρκετά καλή).
Βέβαια κατά κύριο λόγο επιλέγονται σκοπευτικά εταιριών όπως η Aimpoint Eotech που είναι εξαιρετικές και δοκιμασμένες όμως πανάκριβες. Προσωπική μου και μόνο επιλογή είναι το σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας Lucid HD7 , πολύ καλή σε αυτό που πρέπει να κάνει και σε πολύ καλή τιμή (160-230 ευρώ ανάλογα από που θα το αγοράσει κάποιος και βάρος 370γρ)
Αυτό απλώς σαν αναφορά ότι μπορεί κάποιος να βρει κάτι φθηνότερο αλλά που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.
Για να κλείσω το άρθρο, βλέπουμε ότι ένας εκσυγχρονισμός του τυφεκίου G3 είναι εφικτός, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι ή να πρέπει να χαλάσουμε πολλή σκέψη, οι λύσεις υπάρχουν, αυτό που απαιτείται είναι να γίνουν δοκιμές και όποιες αλλαγές απαιτηθούν. Το κόστος επίσης δεν είναι μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι οι αναφερόμενες πιο πάνω είναι τιμές λιανικής όχι τιμές σε ένα συμβόλαιο δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων. Επίσης είναι εφικτό ακόμα και με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες αν καταμεριστεί σε βάθος χρόνου. Τo κόστος τέτοιου προγράμματος θα ήταν κλάσμα ενός ανάλογου νέου τυφεκίου, το μειονέκτημα είναι το πρόσθετο βάρος που με την προσθήκη ενός σκοπευτικού όπως αυτό που ανέφερα μπορεί να φτάσει κάτι λιγότερο του ενός κιλού.
Όπως είχα γράψει και στο πρώτο άρθρο οι αλλαγές αυτές δεν είναι για καλλωπισμό, είναι βασικές για να καταστεί το G3 πιο εργονομικό και πιο φιλικό στην χρήση, πάνω σε αυτό θα φέρω το παράδειγμα του Νορβηγικού Στρατού που εκσυγχρόνισε τα τυφέκια του αν και είχε ήδη πρόγραμμα αντικατάστασης του, η χρήση του σε πραγματικές συνθήκες στο Αφγανιστάν τους έδειξαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Επίσης με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αποκτηθεί νέο τυφέκιο όπως και με δεδομένο ότι ο Τουρκικός Στρατός επίσης επέλεξε να διατηρήσει το ίδιο διαμέτρημα πρέπει κάποια στιγμή τα Επιτελεία να το σκεφτούν σοβαρά.
Επίσης, πρόγραμμα αναβάθμισης τυφεκίων ΑΚ-4 (G3A3) του Σουηδικού Στρατού: New H&K G3 accessories from Spuhr AB
Μερικά παραδείγματα:
  • Ελληνικός Στρατός (όχι υπηρεσιακή χορήγηση):
  • Γερμανικός Στρατός:
  • Νορβηγικά AG-3:
  • Τυφέκιο PTR91
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/15/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%83/#more-38485

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου