Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΗΠΑ – Αρχηγός Στράτου: “Θέλετε νέο πιστόλι; Δώστε μου 17 εκατ. $ και στείλτε με σ’ ένα κατάστημα με όπλα”

Υπίατρος του Στρατού των ΗΠΑ πυροβολεί με το πιστόλι M9 κατά τη διάρκεια σκοπευτικού διαγωνισμού. Το M9 είναι σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ απο το 1985, και η υπηρεσία αναζητεί τον αντικαταστάτη του. (Φωτογραφία αρχείου: The U.S. Army/Flickr)
Καθώς ο Στρατός προχωρά στην αξιολόγηση και δοκιμή των νέων διαγωνιζόμενων υπηρεσιακών πιστολιών, ο ανώτατος στρατηγός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) θέλει να ακυρώσει την μακρά, δαπανηρή, πολυετή διαδικασία και άπλα να διαλέξει ένα πιστόλι.
Ο αρχηγός του επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μαιλι έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί σχετικά με την περίπλοκη, αργή και δαπανηρή διαδικασία προμηθειών, και επικαλέστηκε το πρόγραμμα του Αρθρωτού Συστήματος Όπλου (MHS) ως ένα κραυγαλέο παράδειγμα.
“Δεν σχεδιάζουμε την επόμενη προσσελήνωση. Είναι ένα πιστόλι. Δύο χρόνια για να ελεγχθεί; Στα 17 εκατομμύρια δολάρια;” είπε ο Μαίλι σε ακροατήριο μιας ομάδας προβληματισμού στην Ουάσιγκτον την 10η Μαρτίου. “Δώστε μου σε μια πιστωτική κάρτα 17 εκατ.$, και θα τηλεφωνήσω απόψε στο Cabela’s, και θα εξοπλίσω κάθε στρατιώτη, ναύτη, αεροπόρο και Πεζοναύτη με ένα πιστόλι για 17 εκατ. $. Και θα έχω και έκπτωση για την μαζική αγορά.”
Το θέμα της συζήτησης προέκυψε ξανά κατά την ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής την 16η Μαρτίου στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA). Ο Γερουσιαστής Οστιν Σκότ, του είπε “πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχεις αυτή την αρμοδιότητα.” Ο Μαιλι απάντησε πως την έχει, άλλα μόνο στο τέλος της μακράς διαδικασίας, όποτε ο Σκότ ζήτησε από τον Μαιλι να μιλήσει ώστε να συμπεριληφθεί στην NDAA για να του επιτραπεί να προχωρήσει στην επιλογή του πιστολιού.
Καθώς το Beretta M9 είναι σε υπηρεσία με τον Στράτο από το 1985, ο Στρατός χρησιμοποιεί και άλλα πιστόλια, συγκεκριμένα στις ειδικές επιχειρήσεις. Συνήθως οι Green Berets χρησιμοποιούν τα πιστόλια των 9mm Glock, και πέρυσι οι Ειδικές Επιχειρήσεις των Πεζοναυτών επέτρεψαν τη χρήση του Glock 19 των 9mm επιπρόσθετα στο Colt 1911 του .45 διαμετρήματος. Γενικά οι SEALs του Ναυτικού χρησιμοποιούν το P226 Sig Sauer και, αναλόγως την περίπτωση, το HK45C διαμετρήματος .45 της Heckler & Koch.
Ο Στρατός είχε εκδώσει ανακοινώσεις ότι ο Μαιλι έβλεπε την επέκταση μιας σύμβασης ειδικών επιχειρήσεων με την Glock για μια ευρύτερη προμήθεια του Στρατού. Σε μια ανακοίνωση προς το Army Times, ο Στρατός αρνήθηκε ότι η υπηρεσία είχε έρθει σε επαφή με την Glock ή κάποιον άλλον διαγωνιζόμενο από την στιγμή που ο διαγωνισμός παραμένει στη φάση της επιλογής του κατασκευαστή.
“Αν και ο Στρατός είναι η διαχειριστική αρχή για την σύμβαση πιστολιού της SOCOM, καμιά ενεργεία δεν έχει γίνει για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους σχετικά με την εν λόγω χρήση ως όχημα για την απευθείας προμήθεια ενός ή άλλου πιστολιού εκτός από την συγκεκριμένη φάση επιλογής κατασκευή. Ο Στρατός είναι προσηλωμένος στην διασφάλιση ότι όλες οι απαιτήσεις ικανότητας υλικού θα εκπληρωθούν σε λογική τιμή και χωρίς προκατάληψη,” ανέφερε στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Στρατού, Συνταγματάρχης Πάτρικ Σαιμπερ.
Ο διαγωνισμός MHS είναι ανοιχτού διαμετρήματος, η επιθυμία του Μαιλι είναι να επιλεγεί ένα πιστόλι, αν αυτή η επιλογή ακολουθεί της γενικές γραμμές στις ειδικές επιχειρήσεις και την επιβουλή του νόμου, ίσως να σημαίνει ότι ο Στρατός θα παραμείνει με το βλήμα των 9mm και να τελειώσει το φλερτάρισμα του να γίνει μεγαλύτερο. Το βλήμα των 9mm παραμένει το κανονικό φυσίγγιο του NATO, και κάποιοι συζητούν ότι η μικρότερη φθορά, η μεγαλύτερη χωρητικότητα του γεμιστήρα, και η ευκολία στη βολή το καθιστούν προτιμότερο. Ενώ άλλοι λένε ότι ένα μεγαλύτερης ισχύος φυσίγγιο το καθιστά πιο αποτελεσματικό, άλλοι θεωρούν ότι το σημείο σκόπευσης και άλλες ιδιότητες του φυσιγγίου είναι πιο σημαντικές.
Μια κίνηση που μπορεί στην διαδικασία του MHS, θεωρητικά, να εξοικονομήσει πολλά χρήματα για τον Στρατό στη διεργασία της προμήθειας. Πολλά πιστόλια πωλούνται περίπου 500$, όποτε καθώς η δήλωση του Μαιλι για το Cabela’s είναι πιθανόν να εξαντλήσει τι θα μπορούσε να αγοραστεί με 17 εκατ. $, ώστε με αυτή τη δοκιμαστική τιμή να αγοράσει 34000 πιστόλια σ’αυτή την τιμή. Τα προβλεπόμενα κόστη για το πρόγραμμα MHS αναμφισβήτητα θα μείνουν μακριά από την αγορά προς την άλλη κατεύθυνση. Η μέγιστη αξία της σύμβασης των 580 εκατομμυρίων $ θα είναι αρκετή για την αγορά 1,16 εκατ. πιστολιών περισσότερα από διπλάσια από την απαίτηση κάλυψης του κενού των 280000 πιστολιών για τον Στρατό για 10 χρόνια με προαίρεση την αγορά 212000 από άλλες υπηρεσίες. (Οι συγκρίσεις δεν γίνονται απαραίτητα μεταξύ ίδιων πραγμάτων καθώς το MHS ζητά ένα “σύστημα” που περιλαμβάνει τμήματα και εξαρτήματα και πυρομαχικά.)
“Δεν είναι έλλειψη ελέγχου. Δεν ζητάμε για εισιτήριο ελευθέρας, ας προχωρήσουμε,” είπε ο Μαιλι στην ομάδα προβληματισμού. “Εγώ λέω: Επιτρέψτε μου – και στην συνέχεια καταστήστε με υπόλογο- να καταλάβω τι είδους πιστόλι χρειαζόμαστε, και αφήστε με να πάω να το αγοράσω και να μην περάσουν εννιά χρόνια εξονυχιστικών ερευνών.”
Ο Μαιλι ταξίδευε αυτήν την εβδομάδα και δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.
Ακόμη και πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφοράς τον περασμένο μήνα, ο δρόμος για τον νέο πιστόλι ήταν μακρύς και δύσκολος. Το 2008, το MHS ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως ελάχιστη πρόοδος επιτευχθεί πριν τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Στρατός επανεκκίνησε την τελευταία προσπάθεια ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από την βιομηχανία. Οι επιπλέον συζητήσεις με την βιομηχανία επέστησαν την αποδέσμευση του 350 και σελίδων εγγράφου έως τον Αύγουστο του 2015. Τότε η προθεσμιακή πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μετατέθηκε για την 12 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.
Ο Στρατός δεν ανακοίνωσε δημοσίως τον αριθμό των διαγωνιζόμενων εταιρειών ή τις προτάσεις (κάθε μία μπορεί να καταθέσει δύο διαφορετικά διαμετρήματα), όμως μετά από μια σειρά εργαστηριακών ελέγχων και αξιολογήσεων, τρεις θα φτάσουν στις τελικές δοκιμές χρήστη. Αυτό συνυπολογίστηκε στις πρόσφατες καταγγελίες του Γερουσιαστή Τζόν Μακειν σχετικά με την σπατάλη, μικροδιαχειρήσιμων ακόμη και ακαθόριστων διαδικασιών προμηθειών: οι στρατιώτες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει τις περισσότερες προσφορές.
Ο Μαιλι επανέλαβε τις καταγγελίες του Γερουσιαστή της Αριζόνα σχετικά με το σύστημα. Είπε “οποιοσδήποτε εκεί έξω” θα έλεγε ότι “το σύστημα είναι αργό,” ιδιαίτερα σε μια περίπτωση όπου είπε ότι “αναμφισβήτητα [το πιστόλι είναι] το λιγότερο θανατηφόρο και απαραίτητο οπλικό σύστημα στο οπλοστάσιο του υπουργείου Άμυνας.” Κατηγόρησε τις στρωματά επί στρωμάτων διαδικασίες, όπου γραφειοκρατικές και νομικά καθοδηγούμενες λύσεις σε προβλήματα λογοδοσία έχουν «φρακάρει» το σύστημα. Ο Μαιλι είπε ότι η καλύτερη λύση είναι “να ενδυναμωθεί και αποκεντρωθεί” ενώ θα διατηρηθεί η λογοδοσία.
“Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι σε θέση να κοιτάξω κάποιον και να του πω αυτή είναι η αποστολή σου, να γιατί το κάνεις αυτό, εδώ είναι ο σκοπός. Εδώ είναι η τελική κατάσταση που θέλω να επιτυχείς σε αυτόν τον χρόνο. Προχωρά και αντιμετώπισε το. Αν πετύχεις, θα προαχθείς, και θα σου δώσω μετάλλιο. Αν αποτύχεις, θα απολυθείς. Έτσι κρατάς υπόλογους τους ανθρώπους,” είπε ο Μαιλι.
Η διαμάχη και η πολυπλοκότητα δεν είναι κάτι νέο: στην δεκαετία του 1980 ο επταετής διαγωνισμός του XM9 που τον κέρδισε η Beretta οδήγησε σε διαμαρτυρίες των διαγωνιζομένων, καθώς έγινε επανέλεγχος του XM10. Και η δυσκολία του Στρατού να επιλέξει ενα όπλο δεν περιορίζεται στο πιστόλι. Το 2013, ο Στρατός εγκατέλειψε την πολυετή προμήθεια της νέα καραμπίνας, η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι “σπαταλήθηκαν 14 εκατομμύρια $”. Ο Στρατός τελικά ανακοίνωσε ότι τα τυφέκια που εξετάστηκαν δεν προσέφεραν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της σειράς M4 της Colt για να δικαιολογηθεί το τεράστιο κόστος της αντικατάστασης της.
Απόδοση/Μετάφραση απο το armytimes.com για την “Προέλαση.”
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/03/28/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84/#more-38986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου