Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κουρδική αντιπροσωπεία στην Μόσχα με σκοπό την παροχή σύγχρονου εξοπλισμού κατά του ISIS


Κουρδική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει ταξίδι  προς Μόσχα με σκοπό να συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους,  για να διαπραγματευτεί την παροχή ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού σύγχρονων   οπλικών συστημάτων που θεωρητικά θα στρέφονται κατά τους ISIS .
Στην πραγματικότητα όμως τα όπλα αυτά θα στραφούν  και κατά της Τουρκίας η οποία επιβουλεύεται σαφέστατα την ύπαρξη κουρδικού αυτόνομης ομοσπονδίας στο Ιράκ , μιας και πρόκειται για περιοχή  που γειτνιάζει   με την ΝΑ Τουρκία όπου διαβιούν εκατομμύρια Κούρδοι πολίτες, αναφέρει δημοσίευμα.
Το ερώτημα όμως που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι  το εάν η Ρωσία  θα  προμηθεύσει τελικά με σύγχρονα όπλα τους Κούρδους του Ιράκ  , δίνοντας  το πράσινο φως για την επέκταση της εν λόγω συνεργασίας;
Οι Ιρακινοί Κούρδοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα τους παραδώσει σύντομα μια μεγάλη παρτίδα αντιαεροπορικά συστήματα ZU-23-2 διαμετρήματος 23 χιλιοστών. Η Μόσχα έχει αποστείλει  στο Ιράκ τουλάχιστον πέντε τέτοια συστήματα , καθώς και 19.000 βλήματα , αλλά οι Κούρδοι  ελπίζουν ότι  αυτά είναι μόνο η αρχή.
Τον Απρίλιο, μια αντιπροσωπεία των ιρακινών Κούρδων θα φτάσει στη Μόσχα για να συζητήσει  όχι μόνο αυτό το θέμα, αλλά σε γενικές γραμμές και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων  «Interfax» ο επικεφαλής του ιρακινού Κουρδιστάν στην Μόσχα Α.  Ταλαμπανί.
«Χρειαζόμαστε εκατοντάδες αντιαεροπορικά συστήματα , γιατί έχουμε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία . Τα  χερσαία σύνορα μας   με την Συρία και το Ιράν είναι περίπου 1100-1200 χλμ. Κάθε 500 μέτρα έχουμε και ένα σημείο ελέγχου , οπότε υπάρχει άμεση  ανάγκη για την εγκατάσταση αντιαεροπορικού συστήματος»,  εξήγησε ο ίδιος.
Οι Κούρδοι δεν ενδιαφέρονται  μόνο για αντιαεροπορικά όπλα. «Χρειαζόμαστε ρυμουλκούμενα  πυροβόλα , εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, και πολυβόλα. Το πιο πιθανό είναι να  συζητήσουμε με την Ρωσία την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας»,  δήλωσε ο Ταλαμπανί. «Χαιρετίζουμε κάθε είδους όπλα και πυρομαχικά που μας στέλνουν  »,  πρόσθεσε  ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε  ότι ο Ταλαμπανί έδωσε συνέντευξη στον ρωσικό τύπο για την   προγραμματισμένη συνάντηση στην Μόσχα , η οποία θα είναι σε  πολύ υψηλό επίπεδο.
Η Μόσχα έχει θέσει έναν όρο   στην κουρδική αντιπροσωπεία ζητώντας να συμμετέχουν  εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων κομμάτων του ιρακινού Κουρδιστάν , που είναι η  Πατριωτική Ένωση και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Όσον αφορά την πρόσφατη παράδοση όπλων, αυτή  δεν πραγματοποιήθηκε  απευθείας με τους Κούρδους, αλλά δια μέσω των ιρακινών αρχών .
Ο πρόξενος-σύμβουλος του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην  Ερμπίλ,  Eugene Arzhantsev επιβεβαίωσε ότι η παράδοση είχε συμφωνηθεί με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια μελετημένη κίνηση από την Μόσχα , η οποία θέλει να εισχωρήσει «σφήνα» στην περιοχή αυτή παρακάμπτοντας την Δύση και ειδικά την Τουρκία.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b1-%ce%bc%ce%b5.html#ixzz43HmCPHiu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου