Σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο, η ισότητα ανδρών και γυναικών ως πολίτες θεωρείται δεδομένη και η ημέρα μάλλον έχει χάσει το αρχικό της νόημα.
H παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αρχικά ξεκίνησε να εορτάζεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Θεσμοθετήθηκε επίσημα το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και αργότερα υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες , στις οποίες είχαν γίνει μακροχρόνιοι αγώνες για την ισότητα μεταξύ των φύλων. Σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο, η ισότητα ανδρών και γυναικών ως πολίτες θεωρείται δεδομένη και η ημέρα μάλλον έχει χάσει το αρχικό της νόημα.
Σε άλλες περιοχές όμως, κυρίως μουσουλμανικές , παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ισότητας δικαιωμάτων των γυναικών στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνία γενικότερα.
Υπάρχει όμως ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων στον δυτικό κόσμο, που ακόμα και σήμερα η ισοδύναμη συμμετοχή των γυναικών θεωρείται από πολλούς αδύνατη. Φυσικά μιλάμε για τη συμμετοχή γυναικών σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Διότι μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες που αποφασισμένες γυναίκες έχουν πολεμήσει με αξιώσεις στο πλάι των ανδρών, όμως ορισμένα στερεότυπα παραμένουν ισχυρά.
Αξίζει λοιπόν τη σημερινή μέρα να δούμε μερικές ιστορικές φωτογραφίες γυναικών στα όπλα, σε μια σειρά τοπικών αλλά και παγκοσμίων συρράξεων:
1) Μόνο και μόνο η εκπαίδευση στο τυφέκιο μάχης FN FAL (για όσους γνωρίζουν το όπλο) στα χέρια νεαρών Χριστιανών Λιβανέζων (φαλαγγιτών) γυναικών το 1976 , αξίζει σεβασμού. Ο εμφύλιος του Λιβάνου ξέσπασε το 1975. (Photo by Erich Stering/AFP Photo)
2) Ο Αδόλφος Χίτλερ , εκτός από παιδιά , είχε θέσει υπό τα όπλα και νεαρές γερμανίδες. Εδώ , μερικές αιχμάλωτες από Αμερικανούς το 1945. (Photo by Getty Images/Keystone/Hulton Archive)
3) Γιουγκοσλάβες μαχήτριες, εκπαιδευόμενες σε συμμαχικό στρατόπεδο στην Ιταλία το 1944. (Photo by Getty Images/Keystone)
4) Αιγύπτιες μέλη των “liberation battalions”, εκπαιδεύονται στα όπλα κοντά στο Κάιρο για ανταρτοπόλεμο εναντίον των Άγγλων στο Σουέζ το 1951. (Photo by AP Photo)
5) Γιαπωνέζες μαθήτριες γυμνασίου, εκπαιδεύονται στην λογχομαχία από το μιλιταριστικό καθεστώς της χώρας τους το 1937. Προορίζονταν για βοηθητικές μονάδες του Αυτοκρατορικού Στρατού. (Photo by AP Photo)
6) Γυναίκες παρτιζάνοι στο Castelluccio της Ιταλίας, ετοιμάζουν τα όπλα τους για περιπολία με αμερικανούς της 5ης στρατιάς το 1944. (Photo by AP Photo)
7) Έγχρωμες γυναίκες των WAC (Women Army Corps των ΗΠΑ), φωτογραφίζονται στο Camp Shanks της Νέας Υόρκης, πριν φύγουν για το ευρωπαϊκό μέτωπο στις 2/2/1945. (Photo by AP Photo)
8). Εβραίες του Palestine Auxiliary Territorial Service του Βρετανικού Στρατού, εκπαιδεύονται στη χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών τον Οκτώβρη του 1942. Πολλές από αυτές υπηρέτησαν στο μέτωπο της Αιγύπτου εναντίον του Άξονα. (Photo by AP Photo)
9) Οι πρώτες στρατευμένες γυναίκες των αμερικανικών WAC (Women Army Corps ) που στάλθηκαν στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, αναχωρούν αλληλοβοηθούμενες στις 29/1/1943. (Photo by AP Photo)
10) Πολλές ντόπιες γυναίκες στρατεύθηκαν στον ραγδαία αναπτυσσόμενο το 1970 στρατό της Καμπότζης και πολέμησαν κανονικά ως στρατιώτες και νοσηλεύτριες, πλάι σε άντρες εναντίον των Viet Cong που έκαναν τακτικές εισβολές στη χώρα τους. (Photo by Ghislain Bellorget/AP Photo)
11) Οι γυναίκες εν όπλοις της Λιβύης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από εδώ, εξάλλου είναι γνωστή η σχετική εμμονή του (απόφοιτου της ελληνικής σχολής Ευελπίδων) συνταγματάρχη Καντάφι. Εδώ παρελαύνουν το 1986 στην Ακαδημία Γυναικών στην Τρίπολη της Λιβύης , κάτω από το αγέρωχο ακόμη βλέμμα του ηγέτη της δικτατορικής κυβέρνησης της χώρας τους. (Photo by Giulio Broglio/AP Photo)
12) Οι γυναίκες στο στρατό του «Υπέρτατου Ηγέτη» της Βόρειας Κορέας είναι ένα δημοφιλές θέαμα τα τελευταία χρόνια, όμως η συμμετοχή τους στον «Ερυθρό Στρατό Εργατών και Αγροτών» της Κορέας , χρονολογείται ήδη εδώ και αρκετές δεκαετίες . Εδώ, πλήρως γυναικεία ομοχειρία Α/Α πυροβόλου ασκείται το 1970. (Photo by AP Photo/Korea News Service)
Πηγή φωτογραφιών: avax.news
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/08/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1/#more-38296
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου