Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Στα χέρια των συριακών δυνάμεων είναι και πάλι η Παλμύρα

Ο στρατός έχει τον «πλήρη έλεγχο» στην Παλμύρα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. (REUTERS/SANA)
Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ανακατέλαβαν την Παλμύρα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, πετυχαίνοντας σημαντικό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος που είχε καταλάβει την πόλη από τον Μάιο του 2015.
Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ότι οι ο στρατός έχει «τον πλήρη έλεγχο της Παλμύρα».
Το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο, ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Ντάες έχει υποχωρήσει.
Μετά από σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές που κατέλαβαν την ιστορικής σημασίας πόλη το Μάιο του 2015, ο συριακός στρατός με τη βοήθεια ρωσικών δυνάμεων την ανακατέλαβε.
Οι συριακές δυνάμεις εκτιμούν πως έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τα προπύργια του Ντάες, στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Τον περασμένο Αύγουστο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τους αρχαίους ναούς, του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που θεωρούνται πολιτιστικά ορόσημα για 2.000 χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την καταστροφή αυτή “έγκλημα πολέμου”.
Και στο Ιράκ όμως οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Χαιντέρ αλ Αμπάντι.
Η επιχείρηση των Ιρακινών δυνάμεων, ξεκίνησε από την πόλη Μακχμούρ και γίνεται σε συνεργασία με του Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά.
Η απάντηση των τζιχαντιστών, ήταν μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση του Ιράκ, στην επαρχία Ανμπάρ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 στρατιώτες.
Πηγές: naftemporiki.gr και gr.euronews.com
http://proelasi.org/2016/03/27/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/#more-38954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου