Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ποια απόσυρση; Συνεχίζονται οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στην Συρία

Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Sergey Vladimirov.
Οι ρωσικές αεροπορικές πάνω από την Συρία συνεχίζονται με κάπως μειωμένο ρυθμό ακόμη κι αν το Κρεμλίνο λέει ότι αποσύρει τις περισσότερες δυνάμεις του από την περιοχή.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε σαράντα μια εξόδους προς υποστήριξη της επίθεσης του Συριακού Στράτου για την ανακατάληψη της Παλμύρας ανάμεσα στις 20 και 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS -το οποίο επικαλείται το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης των Εμπόλεμων Πλευρών στην Συρία- τα ρωσικά αεροσκάφη χτύπησαν 146 στόχους κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασσαντ εισήλθαν στην πόλη την Πέμπτη για να την ανακαταλάβουν από την τρομοκρατική ομάδα του Ντάες.
“Έξι διοικητικά σημεία, περισσότεροι από 320 τρομοκράτες, πέντε άρματα μάχης, έξι μέσα πυροβολικού, δύο αποθήκες πυρομαχικών και 15 οχήματα καταστραφήκαν,” γράφει η ανακοίνωση από το Κέντρο συμφωνά με το TASS. “Καμία επιδρομή δεν έγινε προς τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που ανακοίνωσαν κατάπαυση των εχθροπραξιών και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις τους στα ρωσικά ή αμερικάνικα κέντρα αναγνώρισης.”
Η Ρωσία αποσύρει κάποιες από τις δυνάμεις της -τα ισχυρά βομβαρδιστικά της Μόσχας Sukhoi Su-34 Fullback και τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Su-25 Frogfoot έχουν επιστρέψει στην Ρωσία. Όμως η Ρωσία διατηρεί ακόμη τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Sukhoi Su-30M και Su-35S και τα παλιότερα βομβαρδιστικά Su-24 στην βάση της στην Λαττάκειας. Διαθέτει επίσης στη συριακή βάση και τα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24 και Mi-35 . Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, η Ρωσία αυξάνει το αποτύπωμα τις καθώς σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-52 και Mil-28N αφίχθηκαν στο θέατρο.
Πράγματι, όπως γράφουν ο Ντμίτρι Γκορεμπουργκ και Μαικλ Κόφμαν του CNA Coproration στο: War on the Rocks:
“Αυτός ο ελιγμός σχετίζεται περισσότερο με τις πολιτικές αντιλήψεις παρα την στρατιωτική πραγματικότητα. Αποτελεί μια πολιτική αναδιάρθρωση της ρωσικής παρέμβασης προκειμένου να εξομαλυνθεί η στρατιωτική παρουσία στην Συρία, και να γίνει μόνιμη, ενώ πείθει τους Ρώσους πίσω στην χώρα ότι η εκστρατεία έχει τελειώσει. Η ανακοίνωση του Πούτιν είναι ακόμη μια επιτυχημένη προσπάθεια να επιτευχθεί ένα εγχώριο και διεθνές πραξικόπημα δημοσιότητας.”
Όπως συμβαίνει με πολλές απο τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, υπάρχουν περισσότερα από αυτά που βλέπουν τα μάτια. Όπως γράφουν οι Γκορεμπουργκ και Κόφμαν:
“Όποιος πιστεύει οτι η απόσυρση είναι σημάδι της ρωσικής οικονομικής δυσπραγίας λόγω της υπέρ-ανάπτυξης πιθανόν να απογοητευτεί. Η ανακοίνωση της Μόσχας είναι ένα μέσο για αλλαγή του κεφαλαίου εισβολής στην Συρία, αλλά δεν καθορίζει ότι η Ρωσία φεύγει, αλλά μάλλον ότι παραμένει για να εξασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της. Η αλλαγή της πολιτικής αναφοράς είναι ένας μηχανισμός για να εξασφαλιστεί τόσο η εγχώρια κοινή γνώμη και η διεθνής κοινότητα ότι θα δεχθούν τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία ως μια νέα κανονικότητα.»
Πράγματι, η στρατηγική του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να λειτουργεί -όμως, μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Απόδοση/Μετάφραση από το nationalinterest.org για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/03/26/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%85%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου