Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ! Ξεκίνησε η επιχείρηση απελευθέρωσης της Νινευή από τους Ιρακινούς


Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Νινευή (βόρεια), πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, που έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τον Ιούνιο του 2014.
«Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Νινευή και των συνδεομένων με αυτήν τομέων», οι ένοπλες δυνάμεις και οι Μονάδες Κινητοποίησης του Λαού (ένας συναπισμός κυρίως σιιτικών πολιτοφυλακών) «ξεκίνησαν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων κατάκτησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των κοινών επιχειρήσεων. Η διοίκηση αυτή επιβλέπει, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως πολλές πόλεις έχουν ήδη «απελευθερωθεί» και πως οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την προώθησή τους.
Από την πλευρά του ο Άραζ Μίρχαμ, αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων των Πεσμεργκά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «οι ιρακινές δυνάμεις στη Μακχούρ ξεκίνησαν την προώθησή τους προς την αλ-Καγιάρα νότια της πόλης της Μοσούλης«.
«Η προώθηση επέτρεψε την απελευθέρωση τεσσάρων με πέντε χωριών από τους τρομοκράτες του Νταές», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.
Η Μουσούλη ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη του βορείου Ιράκ που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών κατά τη μεγάλη επιχείρηση που εξαπέλυσαν το 2014.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πολλές φορές ότι επρόκειτο να εξαπολύσουν επίθεση για την ανακατάληψη της μεγάλης μητρόπολης, που κατοικείται κυρίως από σουνίτες, αλλά πάντα η επίθεση αναβαλλόταν.
Οι ιρακινές δυνάμεις κατήγαγαν πολλές νίκες τους τελευταίους μήνες εναντίον του ΙΚ, καταλαμβάνοντας κυρίως τις πόλεις Τικρίτ και Ραμάντι με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%83.html#ixzz43qchJnaC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου