Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν Αμερικανικό αντιτορπιλικό



Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά «επιθετικών» υπερπτήσεων πάνω από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Κάνοντας λόγο για πολλαπλά συμβάντα χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη, ένας αξιωματούχος κατήγγειλε ειδικά την υπέρπτηση ενός Σουχόι Su-24, σε ύψος μικρότερο των εννέα μέτρων, πάνω από το πλοίο USS Donald Cook, που ο ίδιος χαρακτήρισε «προσομοιωμένη επίθεση».

Επρόκειτο για μια ενέργεια «πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό», σημείωσε ο αξιωματούχος. Οι ελιγμοί άρχισαν τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων (περίπου 130 χλμ.) από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο τμήμα του ρωσικού εδάφους, ανάμεσα στη Βαλτική θάλασσα, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Δύο ρωσικά Su-24 έκαναν 20 διελεύσεις κοντά στο USS Donald Cook, σε απόσταση μικρότερη των 900 μέτρων και σε υψόμετρο μικρότερο των 30 μέτρων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Κατόπιν, την Τρίτη, ένα ρωσικό ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka-27 έκανε επτά διελεύσεις κοντά στο ίδιο αμερικανικό πλοίο τραβώντας φωτογραφίες.

Λίγο αργότερα ένα Su-24 έφθασε στην περιοχή και πέταξε πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, σε τόσο μικρό ύψος που «προκάλεσε δίνες στην επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το ρωσικό αεροσκάφος δεν έφερε εμφανή οπλισμό.

Το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πιλότο χρησιμοποιώντας διεθνείς συχνότητες αλλά δεν πήρε απάντηση. «Σύμφωνα με τον πλοίαρχο» του αντιτορπιλικού, η υπέρπτηση αυτή «ήταν επικίνδυνη και μη επαγγελματική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ο αμερικανικός στρατός έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις «επιθετικές» διελεύσεις του Σουχόι.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτούς τους μη ασφαλείς, μη επαγγελματικούς ελιγμούς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο περί κινδύνου «περαιτέρω κλιμάκωσης χωρίς λόγο» στις διμερείς σχέσεις, αλλά και περί κινδύνου πρόκλησης «ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο». Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το περιστατικό.


http://defencenews.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/3586-rosika-maxitika-parenoxlisan-amerikaniko-antitorpiliko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου