Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο δεκάλογος του ηγέτη


Οι εντολές που ακολουθούν όσοι φιλοδοξούν να γίνουν αυτοί που δίνουν τις εντολές. (The U.S. Army/Flickr)
Αυτά που πρόκειται να διαβάσεις ισχύουν εξίσου για τη δουλεία, την πολιτική και την οικογένεια.
Μην χάνεις ποτέ την αισιοδοξία σου
Θυμήσου: όταν τα πράγματα ζορίζουν, όλοι στρέφονται στον «καπετάνιο» για έμπνευση και για οδηγίες. Ως εκ τούτου, ο «καπετάνιος» οφείλει να δείχνει πάντα ψύχραιμος και ευδιάθετος και – κυρίως – να γίνει αυτός που θα κατευθύνει με ηρεμία το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι. Σου φαίνεται δύσκολο; Η ηγεσία συνεπάγεται πάντα με ευθύνες, μην το ξεχνάς.
Δείξε την κατεύθυνση
Ο σωστός ηγέτης οφείλει πρώτα απ’ όλα να δείξει στους υφισταμένους την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθούν κι εν συνεχεία να τους εμπνεύσει, παρουσιάζοντάς τους πειστικά το όραμά του. Σκοπός του πρέπει να είναι να τους κάνει όλους να νιώσουν το ίδιο πάθος με αυτόν αλλά και «δεμένοι» ως ομάδα.
Φτιάξε πλάνο
Αν και τα σχέδια μπορεί ν’ αλλάζουν και να διαμορφώνονται αναλόγως με τις συνθήκες, οφείλεις πάντα πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια να έχεις ένα γενικό πλάνο για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσετε στον στόχο.
Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους
Για να υλοποιηθεί οποιοδήποτε project δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις. Ως εκ τούτου, αν δε θέλεις να μείνει η προσπάθεια στη μέση, φρόντισε να έχεις εξασφαλίσει από πριν όλα αυτά που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωσή της – από τις αμοιβές των εργαζομένων μέχρι την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Άκου και μη μιλάς
Ο σωστός ηγέτης δε δίνει μόνο εντολές ή ομιλίες αλλά οφείλει ν’ ακούει και λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες των ανθρώπων που τον ακολουθούν. Μόνο έτσι αυτοί θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουν τον κοινό στόχο.
Προγραμμάτισε σωστά τα meeting σου
Πριν από οποιαδήποτε συνάντηση με την ομάδα σου, φρόντισε να ενημερώνεις εγκαίρως όλους όσοι πρόκειται να παρευρεθούν για τα θέματα που θα συζητήσετε. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που θα έρθουν θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα κι, εν τέλει, θα δώσουν στη συνάντηση αυτή τη σημασία που της αξίζει.
Ποτέ μην ασκείς την κριτική σου δημοσίως
Μην ξεχνάς: Σε κανέναν δεν αξίζει ο δημόσιος εξευτελισμός, όσο σοβαρό κι αν είναι το λάθος που έχει κάνει. Άσε που ανάλογες συμπεριφορές σε «ρίχνουν» στα μάτια των υφισταμένων σου και χαλάνε το κλίμα της ομάδας. Όχι, αν πρέπει να τα «ψάλεις» (sic) σε κάποιον, το κάνεις ιδιαιτέρως.
Μην ζητάς από κανέναν να κάνει κάτι που δε θα έκανες εσύ
Αν, φυσικά, θέλεις να εξακολουθήσεις να έχεις τον σεβασμό των ανθρώπων των οποίων ηγείσαι.
Μην είσαι συγκεντρωτικός
Επιμένοντας να περνούν από πάνω σου τα πάντα, όχι μόνο κινδυνεύεις με «κάψιμο» αλλά επιπλέον δείχνεις ότι δεν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που έχεις στη δούλεψή σου.
Μην ξεχνάς να δίνεις τα εύσημα σε όσους τα αξίζουν
Ο αληθινός ηγέτης είναι αυτός που παίρνει την ευθύνη όταν γίνονται λάθη και που ανταμείβει τους ανθρώπους του όταν όλα πηγαίνουν όπως πρέπει να πάνε. Αν το κάνεις, μπορείς να θεωρείς δεδομένη την αγάπη και την εκτίμηση όλων όσοι εργάζονται για εσένα.
Πάρης Αρσένης
Πηγή: askmen.com
https://proelasi.org/2016/04/23/%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου