Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πρώτη εμφάνιση του ιπτάμενου πυρομαχικού μακράς εμβέλειας Hapor στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (βίντεο)


Το ιπτάμενο πυρομαχικό μακρού πλήγματος Harop/Harpy 2 της IAI εντοπίστηκε να χρησιμοποιείται από τις Αζερικες Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον αυτών της Αρμενίας κατά τις αναζωπυρωμένες συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. (Πηγή: YouTube/Azerbaijani armed forces Qarabag)
Οι Αζερικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ χρησιμοποίησαν το σύστημα UAV HAROP Loitering Munition (LM) κατά Αρμένικων θέσεων που πιστεύεται οτι αυτή είναι η πρώτη χρήση του ισραηλινής κατασκευής πυρομαχικού σε πολεμική αποστολή.
Πλάνα που δημοσιευθήκαν την 4η Απριλίου στο Youtube από τον λογαριασμό “Αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις Qarabag” (δεν είναι ο επίσημος ιστότοπος των Αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων) δείχνουν ένα Harop των Ισραηλινών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (IMI) που φαίνεται να έχει εντοπίσει έναν στόχο στο έδαφος πριν πέσει πάνω του. Η πρόσκρουση λαμβάνει χώρα πίσω από μια κορυφογραμμή και δεν είναι ορατή καμία έκρηξη.
Τα πλάνα επιβεβαιώθηκαν από αρκετά περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μεταδόσεις τους, το Harop είχε ως στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε “εθελοντικές” δυνάμεις από την Αρμενία κοντά στην πρώτη γραμμή, καταστρέφοντας το και σκοτώνοντας “πέντε ή έξι”.
Το Harop είναι ένα “καμικάζι” μη επανδρωμένο αερόχημα που εκτοξεύεται από έναν προωθητικό πύραυλο στερεού καυσίμου από επίγειο εμπορευματοκιβώτιο, με τα ακροπτέρυγα του να “ξεδιπλώνουν” αφότου απογειωθεί. Πλοηγείται με έναν περιστροφικό κινητήρα με έλικα ώθησης, το Harop πιστεύεται οτι έχει ταχύτητα πλεύσης 100 κόμβων (185 χλμ/ωρα) και μέγιστη εμβέλεια άνω των 500 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η δυνατότητα ζεύξης δεδομένων ευθείας γραμμής επιτρέπει στον χειριστή να έχει τον ελέγχο του σε αποστάσεις έως 150 χιλιόμετρα.
Για την πρόσκτηση ενός στόχου οι ελεγκτές εδάφους του Harop χρησιμοποιούν τον πύργο ηλεκτρο/οπτικών-υπερύθρων (EO/IR) αισθητήρων POP-200 της IAI  ώστε να ρίξουν το αερόχημα, και την 15 κιλών εκρηκτική πολεμική κεφαλή του, πάνω στον στόχο. Το Harop μπορεί να επιτεθεί από οποιαδήποτε κατεύθυνση και γωνία προσβολής, από οριζόντια έως κάθετα.
Αν και θεωρείται πως προέρχεται από το πρώιμο Harpy, το Harop είναι στην πραγματικότητα ένα τελείως νέο όχημα. Η κυλινδρική άτρακτος του Harpy και οι πτέρυγες σχήματος δέλτα στο Harop έχουν αντικατασταθεί μ’ ένα πιο περίπλοκο προφίλ και με πτέρυγες τύπου δέλτα με αναδιπλώμενα ακροπτέρυγα μειωμένης καμπυλότητας χείλους προσβολής.
Τον Ιούνιο του 2014 η IAI αποκάλυψε ότι πρόσφατα είχε ολοκληρώσει σειρά δοκιμαστικών πτήσεων του Harop για έναν μη κατονομαζόμενο ξένο πελάτη.
Gareth Jennings
Απόδοση/Μετάφραση από το janes.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/04/06/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου