Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Γερμανία: Τζιχαντιστές στις ένοπλες δυνάμεις;

Πρώην στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία. (Bundeswehr/Flickr)
Θεωρητικό σενάριο τρόμου ή υπαρκτός κίνδυνος; Η γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο γερμανός εντεταλμένος για το στράτευμα ανησυχούν, επαγρυπνούν και παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
H περίπτωση του Ζάσα Μπ. είναι ενδεικτική. Μέσα σε λίγο διάστημα κατάφερε να γίνει υποδεκανέας και στη συνέχεια υπαξιωματικός λόχου. Ανέλαβε ευθύνες απέναντι στους συναδέλφους του, έδειχνε στους κατώτερους τους πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα. Αλλά ότι πριν καταταγεί είχε ασπαστεί το Ισλάμ, κανείς δεν το ήξερε. Αυτό δεν έπαιξε ρόλο για την ανέλιξή του στον στρατό.
Στρατιώτης και ισλαμιστής
Και εκεί ξεκινά η μεταμόρφωση. Αφήνει γενειάδα και εκτός στρατού ντύνεται με αραβικές κελεμπίες. Τα πραγματικά προβλήματα ξεκινούν όταν αρνείται να δείξει σε έναν έφεδρο πως να χειρίζεται αυτόματο με το επιχείρημα ότι μπορεί να σκοτώσει κάποιον «μουσουλμάνο αδελφό» του. Ακολουθούν έρευνες και ανακρίσεις για να διαπιστωθεί ότι ο Ζάσα Μπ. είναι ισλαμιστής με απόψεις εκτός γερμανικής συνταγματικής νομιμότητας.
Επτά μήνες αργότερα, το 2010, απολύεται από τον στρατό. Τότε δεν είχε αρχίσει ακόμη ο εμφύλιος στη Συρία και το Ντά’ες δεν ήταν καθόλου γνωστό. Η απόλυσή του ήταν η πρώτη περίπτωση ισλαμιστή στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που έγινε γνωστή.
Άγνωστη ήταν επίσης και η πτυχή της στρατολόγησης νεαρών μουσουλμάνων στην Ευρώπη για τον ιερό πόλεμο των τζιχαντιστών. Η περίπτωση του νεαρού Γερμανού δεν ήταν και η μοναδική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MAD), την περασμένη δεκαετία 22 γερμανοί στρατιώτες χαρακτηρίστηκαν ως ισλαμιστές, εκ των οποίων οι 17 απολύθηκαν, ενώ η θητεία των υπόλοιπων πέντε θα έληγε ούτως ή άλλως.
Δεν έχουν θέση ισλαμιστές στον στρατό
Οι επιθέσεις εναντίον των συντακτών του Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015 από τρομοκράτες που φαινόταν ότι είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, χτύπησε ως καμπανάκι αφύπνισης για τον επικεφαλής της MAD Κρίστοφ Γκραμ, που αμέσως συνέδεσε έστω και ως ενδεχόμενο μελλοντικοί ισλαμιστές να έχουν πάρει στρατιωτική εκπαίδευση. Υπηρεσίες ασφαλείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισλαμικό Κράτος αναζητά εσκεμμένα αντάρτες με στρατιωτικές γνώσεις. Πρώην στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη ετοιμάζει νέο νόμο που θα υποχρεώνει μελλοντικά κάθε έναν που θέλει να ενταχθεί στο στρατό να περνά από ελέγχους ασφάλειας, κάτι που συνέβαινε μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τώρα. Ο Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, εντεταλμένος για το στράτευμα, υποστηρίζει αυτήν την εξέλιξη.«Θα πρέπει κανείς να αποτρέπει δυνητικό κίνδυνο στην αρχή και όχι στο τέλος της στρατιωτικής θητείας. Η εισχώρηση ισλαμιστών στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί».
Dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/04/15/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου