Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ρωσία: Το 2018 σε μαζική παραγωγή ο υπερηχητικός πύραυλος Zirco


Το ρωσικό βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό πυραύλων “Admiral Nakhimov” πρόκειται, κατά τον εκσυχρονισμό του, να εξοπλιστεί με τους υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon (Zircon). Στην φωτογραφία το πυρηνοκίνητο καταδρομικό πυραύλων “Μέγας Πέτρος”. (© Lev Fedoseev/ITAR-TASS)
Ο τεχνολογικής αιχμής υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας, Tsirkon (Zircon), ο οποίος επί του παρόντος διέρχεται τις κρατικές δοκιμές, αναμένεται να εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής το 2018, δήλωσε την Τρίτη (19.04.2016) στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS πηγή προερχομένη από το σύμπλεγμα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
“Οι κρατικές δοκιμές του Zircon έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017 σύμφωνα με τη σύμβαση, και η μαζική παραγωγή του σχεδιάζεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος,” είπε η πηγή.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, πηγή από τη ρωσική ναυπηγική βιομηχανία δήλωσε στο TASS οτι ο προηγμένος υπερηχητικός πύραυλος 3M22 του συστήματος 3K22 Zircon βρισκόταν σε δοκιμές ανάπτυξης. Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό “Pyotr Veliky” (Μέγας Πέτρος) σχεδίου 11442 (Νατοϊκή κωδική ονομασία: Κλάση Kirov) θα μεταφέρει τον τύπο μετά τον εκσυχρονισμό του, δήλωσε στο TASS πηγή προερχόμενη από την ναυπηγική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την πηγή, οι επισκευές στο καταδρομικό “Pyotr Veliky” θα ξεκινήσουν στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι επισκευές και οι αναβαθμίσεις του έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2022, με το πλοίο να είναι εξοπλισμένο με τους υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Zircon.
Το ρωσικό πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Admiral Nakhimov» («Ναύαρχος Ναχίμοφ») θα εξοπλιστεί με τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon
Το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό πυραύλων «Admiral Nakhimov» θα δεχθεί, κατά τη διαδικασία εκσυχρονισμού, τους υπερηχητικούς πυραύλους “Tsirkon” (Zircon), δήλωσε την Τρίτη πηγή από την ναυπηγική βιομηχανία στο TASS.
Νωρίτερα, ακόμη μια πηγή δήλωσε στο TASS ότι οι πύραυλοι “Zircon” πρόκειται να τοποθετηθούν στο καταδρομικό της ίδιας κλάσης, το “Pyotr Veliky”, το οποίο πρόκειται να δεχθεί εργασίες εκσυχρονισμού μετά το 2018. Μέχρι εκείνη την χρονική περίοδο, το πολεμικό πλοίο “Admiral Nakhimov”, θα έχει επιστρέψει στις τάξεις τού Ρωσικού Ναυτικού.
“Ο “βαθύς” εκσυγχρονισμός τους βαρύ καταδρομικού πυραύλων «Admiral Nakhimov» προβλέπει την αντικατάσταση του συστήματος πυραύλων του πολεμικού πλοίου. Ως αποτέλεσμα, το πλοίο θα δεχθεί τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon,” δήλωσε η πηγή.
Το «Admiral Nakhimov» (Kalinin εως το 1992) είναι ένα καταδρομικό project 1144 (Νατοϊκή κωδικοποίηση Orlan). Το πλοίο διαθέτει εκτόπισμα 24500 τόνων και είναι οπλισμένο, συγκεκριμένα, με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους “Granit”, τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα “S-300FM Fort-M” και “OSA-MA”.
To «Admiral Nakhimov» ήταν παροπλισμένο έως το 1999. Την Άνοιξη του 2013 υπογράφηκε σύμβαση για την επισκευή και εκσυχρονισμό του, με το πλοίο να μεταφέρεται, την Άνοιξη του 2014, σε δεξαμενή ναυπηγείου.
Ο Zircon 3K22 αναμένεται να παρουσιαστεί σε εκδόσεις εκτοξευόμενες από αέρος και θαλάσσης Τα χαρακτηριστικά του είναι απόρρητα. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από ανοιχτές πηγές το βεληνεκές των νέων πυραύλων ίσως να αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα και θα ταξιδεύει πέντε με εξι φόρες ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.
Τα υπερηχητικά όπλα είναι πύραυλοι με ικανότητα να αγγίζουν ταχύτητες των 5 Mach και περισσότερο – ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Η αναχαίτιση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της υπερβολικής ταχύτητας και της ικανότητας τους να εκτελούν συνεχόμενους ελιγμούς.
Γενικά, οι υπερηχητικές ικανότητες που χρησιμοποιούνται σε οπλικά σύστημα και μελλοντικά αεροσκάφη, θεωρούνται από τους ειδικούς πως θα αλλάξουν τα δεδομένα των μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Απόδοση/Μετάφραση από το Tass.ru για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/04/21/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2018-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%87%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου