Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Περί της Σκοπιανής προπαγάνδας για τις ελληνικές παραβιάσεις στη γείτονα χώρα



Εκτεταμένη δημοσιότητα στα ενημερωτικά ιστολόγια και στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Π.Γ.Δ.Μ. έλαβε η προχθεσινή δραστηριότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ειδομένης. Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου, ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης με προσωπική εντολή του ΥΕΘΑ κου Καμμένου.

Γράφει ο Παούνης Νικόλαος για το defencenews.gr

Κύρια αφορμή για την ευρεία δημοσιότητα της ελληνικής στρατιωτικής άσκησης, στάθηκε το γεγονός της έντονης παρουσίας αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (4 F-16 & 1 RF-4E), άνωθεν της ευρύτερης περιοχής Ειδομένης- Χαμηλού-Ευζώνων, τα οποία πετούσαν σε ρόλους αεροπορικής κάλυψης των αερομεταφερόμενων τμημάτων της 71ηςΑ/Μ Ταξιαρχίας.

Πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός Telma TV μετέδωσε τον ισχυρισμό ότι το ελληνικό Phantom εισήλθε και παραβίασε 2 φορές τον εναέριο χώρο της «δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε βάθος 1 χλμ, προκαλώντας ανησυχία στην παρακείμενη πόλη της Γευγελής (Гевгелија, Gevgelija). Η αναφορά για υπέρπτηση του σκοπιανού εδάφους πραγματοποιήθηκε από τις επιτόπιες δυνάμεις ασφαλείας, που επιτηρούν τη μεθόριο. Στην ίδια ανταπόκριση, τονίστηκε ότι η άσκηση υλοποιήθηκε αιφνιδιαστικά ως απάντηση στις βίαιες συμπλοκές των παρελθόντων ημερών πέριξ του φράχτη, ενώ η ανταποκρίτρια Mirkica Popovic με όψιμο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον (αφού παραβλέπει τις ωμότητες των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας της), εστιάζει στο γεγονός ότι οι χαμηλές διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων προκάλεσαν αναστάτωση στον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά και στους ντόπιους κατοίκους. Επισημαίνει δε, οτι ο δήμαρχος Παιονίας ενημερώθηκε για την υλοποίηση των ελιγμών, λίγο πριν εμφανιστούν τα αεροπορικά μέσα πάνω από την περιοχή. Στη διάρκεια της ημέρας ο ισχυρισμός  περί παραβιάσεων, «υιοθετήθηκε» από ενημερωτικούς ιστότοπους της Σερβίας και της Ρωσίας (R.T.).

Ερωτηματικά γεννώνται από την πρόθεση κύκλων της Π.Γ.Δ.Μ. να δημιουργήσουν κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας και αναταραχών, μετά την απόφαση Ivanov να απαλλάξει πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πειστική απάντηση θα πρέπει να δοθεί για το πώς στοιχειοθετείται από την αρμόδια αρχή, η υποτιθέμενη διείσδυση των ελληνικών αεροσκαφών, ελλείψει ολοκληρωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Δηλαδή οι παραβιάσεις πιστοποιήθηκαν «οπτικά», και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα Η/Μ ίχνη. Ως γνωστόν οι στρατιωτικές δυνάμεις του κρατιδίου (Армијата на Република Македонија), διαθέτουν μόλις 8 Α/Α συστήματα SA-13 με ικανότητα τοπικής ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, κοινώς δεν διαθέτουν πλήρη εικόνα της τακτικής αεροπορικής κατάστασης.

Η Ελλάδα αφενός σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και τις κοινές οριογραμμές, αφετέρου εξαιτίας της ισχυρής αεροπορικής δύναμης που διατηρεί, αναλαμβάνει τη φύλαξη του εναερίου χώρου γειτονικών χωρών (λ.χ. Αλβανία). Επιπλέον παρά την καθημερινή παρουσία αεροσκαφών στις παραμεθόριες περιοχές, ουδέποτε αναφέρθηκε ανάλογο περιστατικό. Ως εκ τούτου ουδεμία βάση έχουν οι κατηγορίες του γειτονικού κρατιδίου, και μόνο ως απόπειρα αποπροσανατολισμού της διεθνούς κοινής γνώμης θα πρέπει να εκληφθούν, ιδίως μετά και τα θλιβερά γεγονότα της Κυριακής (10/04), κατά τα οποία οι δυνάμεις συνοριακής φύλαξης άσκησαν υπέρμετρη βία κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Σε κάθε περίπτωση η άσκηση «Πυρπολητής» ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, και πέραν των επιχειρησιακών οφελών, αποσκοπούσε στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων του νομού Κιλκίς, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα και αφιλοκερδώς, ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του καταυλισμού της Ειδομένης.

ΠΗΓΗhttp://defencenews.gr/amina/3606-peri-tis-skopianis-propagandas-gia-tis-ellinikes-paraviaseis-sti-geitona-xora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου