Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε τουρκικό άρμα μάχης στο Ιράκ (βίντεο)

Στιγμιότυπο από το συμβάν. (Youtube)
Ένα δραματικό βίντεο, που παρουσιάζει τι συμβαίνει με ένα άμεσο χτύπημα σε ένα υποτιθέμενο τουρκικό άρμα μάχης SABRA από ενα αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο έξω από την Μοσούλη, στο Ιράκ, έχει ανεβεί στο διαδίκτυο από τον ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο που πρόσκειται στο Ντά’ες.
Το βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο από τον, προσκείμενο στο Ντά’ες, διαδικτυακό τόπο, Amaq, ισχυρίζεται ότι έχει ληφθεί κοντά στο βουνό Μπασικά έξω από την Μοσούλη, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και το Ντά’ες από τις αρχές του έτους. Η ημερομηνία της 19ης Απριλίου του 2016 αναφέρεται στην αρχή του βίντεο.
Το βίντεο δείχνει τον πύραυλο ενός αντιαρματικού συστήματος Kornet να εκτοξεύεται και να κατευθύνεται προς τον στόχο από τον χειριστή. Εκτοξεύεται από τον εκτοξευτή και γρήγορα πλησιάζει το άρμα μάχης, που λέγεται ότι είναι τουρκικό, στην κορυφή ενός οχυρωμένου λόφου. Δευτερόλεπτα μετά ο πύραυλος χτυπά τον πύργο του άρματος, όπου ακολουθεί μια ισχυρή έκρηξη και μια φωτεινή λάμψη.
Θραύσματα της θωράκισης του πύργου εκτοξεύονται ψηλά στον ουρανό, με νέφη μαύρου καπνού να εξέρχονται από το εσωτερικό του άρματος – συνοδευόμενα από τις θριαμβευτικές φωνές των τζιχαντιστών.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιο μέλος του πληρώματος κατάφερε να επιβιώσει καθώς το βίντεο τελειώνει αιφνιδιαστικά.
Σύμφωνα με παλιότερες αναφορές μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα στό βόρειο Ιράκ, επικαλούμενη πως θέλει να προστατευθεί από τις υψηλής επικινδυνότητας απειλές έξω από την Μπασίκα, όπου οι στρατιώτες της εκπαιδεύουν τους ιρακινούς στρατιώτες για να πολεμήσουν το Ντά’ες. Η Βαγδάτη αντιτίθεται σθεναρά στην εν λόγω ανάπτυξη.
Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μετά την αποδέσμευση του επιμάχου βίντεο που υποτίθεται δείχνει το βληθέν άρμα μάχης SABRA του Τουρκικού Στράτου. (hizliresim.com/lj5N8r)
Σχόλιο:
Παρατηρείται, μιλώντας πάντα για μια οργανωμένη αμυντική τοποθεσία, ελλιπής κάλυψη του άρματος, οτι το άρμα ήταν εκτεθειμένο στην κορυφογραμμή και άπλα περίμενε, ποιος ξέρει τι; Έπρεπε τουλάχιστον η τομή-θέση βολής (που, στην φωτογραφία, φαίνεται να έχει υποστεί προετοιμασία από μέσα του Μηχανικού) να είναι δύο επιπέδων (κάλυψη σκάφους και πύργου) και η παρατήρηση-σάρωση να γίνεται από τον αρχηγό ή πυροβολητή από το περισκόπιο οροφής του ΣΕΠ. Έχω την εντύπωσή πως το πλήρωμα δεν είχε αντιληφθεί την σπουδαιότητα της κατάστασης και ότι στην περιοχή υπήρχαν άτακτα στοιχειά με Α/Τ ικανότητες.
Επίσης, μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η θέση βολής, (αν όντως η φωτογραφία είναι αληθινή) δεν έχει εύκολη έξοδο για την αλλαγή θέσης στην περίπτωση που χρειαστεί το άρμα να αλλάξει θέση μάχης (π.χ. εναλλακτική), γνωρίζω ότι όλα αυτά, ίσως να είναι πολυτέλειες όταν επιχειρείς σε μέρη μακρινά και εκτός περιοχής, αλλά όταν δημιουργείς τομές (σκάβεις το έδαφος) για άρματα τότε επιβάλλεται να κανονίσεις και την έξοδο του άρματος για την περίπτωση που χρειαστεί λόγω άμεσης ανάγκης.
Σε μια οργανωμένη αμυντική τοποθεσία, υπάρχουν τομείς βολής όπου το κάθε άρμα αναλαμβάνει να σαρώνει (επικαλυπτόμενα και συγκεκριμένα) συγκεκριμένο τομέα (γιαυτό υπάρχουν οι πινακίδες στόχου και τα σημεία συσχετίσεων) όπως επίσης στο σχέδιο πυρός του ουλαμού υπάρχει και ο πιθανός χώρος εμπλοκής των στόχων. Αυτά όλα απαιτούν εντατική εκπαίδευση και εξοικείωση με το αντικείμενο των επιχειρήσεων επι αμυντικής τοποθεσίας. Απλά, οι τούρκοι φαίνεται να αποκοιμήθηκαν μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη.
Το πλήρωμα πιάστηκε στον ύπνο,  φυσικά δεν γνωρίζω αν την κρίσιμη στιγμή της προσβολής υπήρχε πλήρωμα μέσα στο άρμα, την επόμενη φορά όμως ίσως να είναι πιο τυχεροί! Αυτό όμως θα είναι ένα δυνατό χτύπημα για την αυτοπεποίθηση των τούρκων αρματιστών αλλά και ένα μελλοντικό πολεμικό δίδαγμα για να διδαχθούν από τα λάθη τους!
Μετάφραση/Απόδοση απο το rt.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/04/19/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81/#more-39957

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου