Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΗΠΑ: Οι Πεζοναύτες σχεδιάζουν να προμηθευτούν το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy για τα M1 Abrams


Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει ή εκμισθώσει σύστημα ενεργής προστασίας για τα άρματα μάχης M1 Abrams που είναι ευάλωτα στην αύξηση των καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων. (Marines/Flickr)
Το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USMC) μελετά την αγορά ή την μακροχρόνια εκμίσθωση συστήματος ενεργής προστασίας (APS) για τα άρματα M1A1 Abrams που είναι ευάλωτα στους αυξανόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, την πληροφορία μετέδωσε την 14η Απριλίου στον ιστότοπο της η βιομηχανία DRS Technologies που έχει έδρα στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Σώμα Πεζοναυτών θα δοκιμάσει το σύστημα APS Trophy που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Rafael και πωλείται στις ΗΠΑ από την DRS Technologies, δήλωσε στα μέλη της υποεπιτροπής ναυτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο υποδιευθυντής της διεύθυνσης επιχειρησιακής εξέλιξης και ενσωμάτωσης του Σώματος Πεζοναυτών, αντιστράτηγος Ρομπερτ Γουολς.
“Εργαζόμαστε πολύ στενά με τον Στρατό για την ανάπτυξη συστημάτων ενεργής προστασίας, θα βγούμε εκτός και θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε ή εκμισθώσουμε συστήματα Trophy που είναι εκεί έξω… και θα τα τοποθετήσουμε στα M1A1 άρματα μας, θα το αγοράσουμε, χρησιμοποιήσουμε και θα δούμε πως λειτουργεί.”
Η αναφορά του Γουόλς στο Trophy ήταν η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματικός των προμηθειών από το Σώμα Πεζοναυτών ή τον Στρατό αναφέρεται δημοσίως σε μια τεχνολογία APS εμπορικού σήματος.
Κανένα πρόγραμμα δεν έχει καταγράφει για την ύπαρξη ενός APS εκτός από το αρθρωτό σύστημα ενεργής προστασίας (MAPS) του Στρατού, το οποίο είναι μια ερευνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός συστήματος σε 10 χρόνια. Ο Γουόλς επανέλαβε στην ηγεσία του Στρατού λέγοντας ότι οι απειλές για τα χερσαία οχήματα αναδύονται ταχύτερα από την ανάπτυξη του MAPS.
“Θα μας πάρει αρκετό χρόνο για να αναπτύξουμε συστήματα ενεργής προστασίας στα οχήματα μας,” είπε ο Γουόλς. “Μπορεί να μείνουμε στάσιμοι για πολύ καιρό ενώ η απειλή συνεχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση μας.»
O Στρατός μελετά να κάνει το ίδιο στα Stryker και τα άρματα μάχης M1A2 Abrams, είπε ο Γουολς. Και οι δυο υπηρεσίες θα δοκιμάσουν το σύστημα Trophy -και άλλα- και “θα διδαχθούμε από αυτά και θα δούμε πότε θα αγοράσουμε αυτό ή κάτι άλλο,” είπε ο Γουολς.
“Τουλάχιστον θα διδαχθούμε από αυτό αντί να αναπτύξουμε την ίδια τεχνολογία με αργούς ρυθμούς σε βάθος χρόνου,” είπε.
Στο έδαφος, η αύξηση των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων εκπροσωπεί την ίδια απειλή για τα τακτικά οχήματα του Σώματος Πεζοναυτών με τους φορητούς και αναζήτησης-θερμότητας πυραύλους που είναι αντιμέτωπα τα ελικοφόρα και αεριωθούμενα αεροσκάφη. Όπως ο Στρατός, έτσι και το Σώμα Πεζοναυτών έχει τοποθετήσει όση περισσότερη θωράκιση μπορεί πάνω στα οχήματα και τα άρματα του όσο το δυνατόν χωρίς να προκαλέσει σοβαρή μείωση της απόδοσης των εν λόγω οχημάτων.
“Όπως είδαμε στα ελικόπτερα που βλήθηκαν στο Ιράκ και Αφγανιστάν, θα έχουμε τα ίδιο πρόβλημα αν δεν αποκτήσουμε το τεχνολογικό προβάδισμα επίσης από την πλευρά του εδάφους,” είπε ο Γουολς. “Αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι να ενισχύουμε τις ικανότητες μας στο έδαφος, να τοποθετούμε περισσότερη θωράκιση πάνω τους. Πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο στην ικανότητα υψηλότερης τεχνολογίας… με συστήματα ενεργής προστασίας που μπορούν να νικήσουν τα αντιαρματικά καθοδηγούμενα βλήματα και RPG.”
To Trophy είναι το μοναδικό APS που έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης. Τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava που ήταν εφοδιασμένα μ’αυτο το σύστημα κατά τον πόλεμο της Γάζας το 2014 όπου κατέστρεψαν με επιτυχία τους εισερχόμενους πυραύλους σε ισχυρά πλέγματα επιχειρήσεων μέσα σε κατοικημένους τόπους, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο διευθυντής προηγμένων έργων της DRS, Μάικ Ολιρι.
Το σύστημα χρησιμοποιεί αντίστοιχα soft-kill και hard-kill αντίμετρα πυραύλων. Τα συστήματα Soft-kill είτε μεταμφιέζει ένα όχημα σε μια εισερχόμενη απειλή ή εξαπάτα ή καταστρέφει την ικανότητα παλιννόστησης με ηλεκτρονικά μέσα. Τα συστήματα hard-kill παρέχουν ένα δευτερεύον επίπεδο προστασίας που καταστρέφει τα εισερχόμενα βλήματα πριν αυτά φτάσουν στο όχημα και ιδανικά πριν την έκρηξη.
Το Trophy εντοπίζει επίσης αυτόματα την κατεύθυνση από την οποία ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε και κατευθύνει τα επιθετικά σύστημα προς την απειλή, είπε ο Ολιρι. Όλες αυτές οι ικανότητες καταδείχθηκαν στην πραγματική μάχη, στην Γάζα.
“Παλιότερα, ήξερες ότι υπήρχε ένας εχθρός στην περιοχή όταν εισερχόμενα βλήματα άρχιζαν να αναπηδούν πάνω το όχημα σου,” ειπε ο Ολιρι.
Τα υπόλοιπα διαθέσιμα συστήματα περιλαμβάνουν το APS Iron Curtain που αναπτύχθηκε από τη βιομηχανία ARTIS με έδρα την Βιρτζίνια αλλά προήλθε από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA). Η Raytheon αναπτύσσει επίσης τεχνολογία APS που περιλαμβάνει Soft Kill και Hard Kill αντίμετρα πυραύλων.
Αξιωματούχοι της Raytheon δήλωσαν ότι το σύστημα τους είναι έτοιμο για άμεση ενσωμάτωση και δοκιμές με τα άρματα μάχης και τακτικά οχήματα.
Ο Γουόλς δήλωσε ότι οι Πεζοναύτες θα πρέπει να μελετήσουν επίσης και τα Soft Kill και Hard Kill σύστημα προστασίας οχημάτων.
“Έχουμε στα αεροσκάφη μας και Soft-Kill και Hard-Kill συστήματα,” είπε ο Γουόλς. “Χρειαζόμαστε τον ίδιο τύπο τεχνολογίας και στα οχήματα μας.”
Το Trophy έχει ενσωματωθεί να δοκιμαστεί σε ένα Styiker κατά τις προηγούμενες δοκιμές APS που ξεκίνησαν απο το υπουργείο Άμυνας, είπε ο Ολιρι. H DRS σχεδιάζει να τοποθετήσει το Trophy πάνω στα άρματα M1. Το 2012 και 2013, το Trophy διήλθε πέντε δοκιμές με πραγματικά πυρά τοποθετημένα πάνω σε ένα ελαφρά θωρακισμένο όχημα του Καναδά.
Απόδοση/Μετάφραση από το drs.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/04/17/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7/#more-39888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου