Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Έντονη κινητικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία: Αυξάνει κατά 50% τον Στρατό της η Πολωνία, η Νορβηγία δημιουργεί νέα μονάδα…


Έντονη είναι η κινητικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ρωσία καθώς η Πολωνία αυξάνει κατά 50% τον Στρατός της ενώ και η Νορβηγία παρά τις περικοπές θα δώσει 16 δισ. για την Άμυνα δημιουργώντας νέα μονάδα δίπλα στα νορβηγικορωσικά σύνορα.
Σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Dagens Naeringsliv, η Νορβηγία κλείνει στρατιωτικές βάσεις και μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό σε όλη την χώρα, με εξαίρεση το τμήμα των συνόρων με την Ρωσία.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Άμυνας της Νορβηγίας, που παρουσιάστηκε από τον ΥΠΑΜ Erikssen Sereyde, προβλέπει την διάθεση πόρων ύψους 16,2 δισ. ευρώ για την άμυνα της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια.
Η εκτίμηση αυτή είναι κατά 2.7 δισ. ευρώ μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή εκτίμηση. Επιπλέον το στρατιωτικό προσωπικό θα είναι μειωμένο κατά 1500 άτομα κάτι που εξασφαλίζει μείωση δαπανών κατά 23 δισ. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια.
Προβλέπεται επίσης το κλείσιμο 9 μεγάλων στρατιωτικών βάσεων, μεταξύ των οποίων οι: Trondenes, Kjeller, Ando, Kjevik.
Πιθανή είναι και η διάλυση της μεγαλύτερης στρατιωτικής μονάδας στην Νορβηγία: της 2ης Βόρειας Ταξιαρχίας.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «The Independenent Barents Observer», προβλέπεται η δημιουργία νέας μονάδας αναγνώρισης και δολιοφθοράς, η οποία θα εδράζεται στο φρούριο Sor-Varanger, στα νορβηγορωσικά σύνορα.
Αυτό θα είναι και το μόνο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που θα ενισχυθεί, σε σχέση με τα υπόλοιπα.
H Νορβηγία εφάρμοσε τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες με σκοπό την μελλοντική αγορά 52 μαχητικών αεροσκαφών F-35, καινούριων υποβρυχίων και αεροσκαφών περιπολίας.
Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός του νορβηγικού Υπουργείου Άμυνας έχει γίνει δέκτης αρνητικών κριτικών:
«Η πρόταση της κυβέρνησης οδηγεί σε αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας», δήλωσε ο Egil Andre Os, εκπρόσωπος του εμπορικού συνδέσμου Norwegian Union of Military Officers. Πολλοί στρατιωτικοί συμμερίζονται επίσης την άποψη του Os, πιστεύοντας ότι η περικοπή δαπανών θα βλάψει το στράτευμα.
Σαν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία έχει συμμετάσχει τακτικά σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις, επίγειες και εναέριες κοντά στα νορβηγορωσικά σύνορα, όπως: Cold Response, Joint Viking, Dynamic Mongoose και άλλες.
Αντίθετα η Πολωνία αυξάνει κατά 50% το στρατιωτικό προσωπικό
O στρατός της Πολωνίας θα αυξηθεί κατά 50% σε προσωπικό τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Antony Macierewicz.
O υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «ο πολωνικός στρατός θα ενισχυθεί. Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια μία αύξηση στο προσωπικό, της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή θα περιλαμβάνει τρεις ταξιαρχίες πολιτοφυλάκων για την άμυνα του ανατολικού τμήματος της χώρας. Η ανάγκη ιδρύσεως αυτών των σωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν θα ενισχυθούν και άλλες επιχειρησιακές μονάδες του στρατού.»
Αναμενόμενη η απόφαση της Πολωνίας καθώς σύμφωνα με τα άρθρα μας Σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης η Πολωνία: «Ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας» και «Πολεμικές δηλώσεις» από την Πολωνία: «Η Ρωσία συνιστά υπαρξιακή απειλή – Χρειάζεται αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου» είχε σηκώσει πολεμικούς τόνους στην αντιπαράθεση της με την Ρωσία σε μια προσπάθεια το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Να δούμε που θα καταλήξει αυτή η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας.
Ποτέ άλλοτε το ΝΑΤΟ δεν είχε πλησιάσει τόσο πολύ και δεν έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στην περίμετρο της Ρωσίας…


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/04/3434169.html#ixzz46enReBg3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου