Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Επεισόδιο στις Οινούσσες: Τούρκοι απείλησαν να συλλάβουν Έλληνα ψαρά!

Η Κανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ (Ρ 269). (Φωτογραφία αρχείου: ΓΕΝ)

by 

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά!
Συνεχίζεται και ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Οινούσσες, όπου το μεσημέρι σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά κατηγορώντας τον πως βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ ήταν σε ελληνικά.
Το πρωτοφανές επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στη μία και μισή το μεσημέρι όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες. Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή με το ψευδοεπιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να συλλάβει τον Έλληνα ψαρά!
Το λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός» κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνούνταν, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το σημερινό επεισόδιο στις Οινούσσες, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.
Παραλλήλως με τις προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο, τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 έκανε συνεχείς χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος.
Τουρκικές προκλήσεις και την Μεγάλη Πέμπτη
Συνολικά 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έκαναν την Μεγάλη Πέμπτη επτά τουρκικά αεροσκάφη (μία εξάδα μαχητικών αεροσκαφών, ένα ζεύγος F-16 και ένα CN-235) στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά -ανήκαν στον σχηματισμό με τα έξι F-16- έκαναν δύο πτήσεις πάνω από τα νησιά «Μακρονήσι» και «Ανθρωποφάγοι». Οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 2.900 ποδών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Οι παραβιάσεις της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην περιοχή των Οινουσσών ήταν συνεχείς και την Πέμπτη.
Μπροστά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο «L’adroit», δύο τουρκικές παραβίαζαν επί ώρες -μπαίνοντας, βγαίνοντας και εισβάλοντας ξανά- τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Οινουσσών. Η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος του Λιμενικού καλούσαν τα τουρκικά σκάφη να απομακρυνθούν από την περιοχή εξηγώντας ότι βρίσκονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και οι τουρκικές ακταιωροί απομακρύνονται για λίγο αλλά επιστρέφουν και πάλι κοντά στις ελληνικές ακτές στις Οινούσσες συνεχίζοντας τις προκλήσεις και αγνοώντας τις ελληνικές προειδοποιήσεις.
Κι όλα αυτά ενώ στην θαλάσσια περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα νοτίως των Οινουσσών βρισκόταν το γαλλικό πολεμικό πλοίο «L’adroit» το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το γαλλικό πολεμικό πλοίο περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και οι Τούρκοι ξεσαλώνουν…
Πηγή: protothema.gr
https://proelasi.org/2016/04/29/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%B5/#more-40333

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου