Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πολλές χώρες θέλουν να αγοράσουν ρωσικά οπλικά συστήματα που δοκιμάστηκαν επιτυχώς στη Συρία

Τελικά η ρωσική αεροπορική επιχείρηση στη Συρία, εκτός από το στρατηγικό και πολιτικό κέρδος που έδωσε στη Μόσχα, αποδεικνύεται και καλό business.
Θα αφήσει και οικονομικό όφελος. «Ξένοι πελάτες, πατροπαράδοτοι αλλά και νέοι,  δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον» για την αγορά ρωσικών όπλων τα οποία «δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκαν υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας» στη Συρία, γράφει ο στρατιωτικός συντάκτης του αμερικανικού «Politico». Το γερμανικό πρακτορείο DPA μεταδίδει από τη Μόσχα πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Η Αρμενία έκλεισε ήδη προσυμβόλαιο 210 εκατ. δολαρίων για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών για αεροσκάφη σοβιετικής εποχής τα οποία θα εκσυγχρονιστούν ώστε «να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες ασφαλείας».
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Ρωσία αντιπροσωπείες από την Ινδία και το Ιράν, δύο χώρες οι οποίες επισήμως εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά «νέων πολεμικών μέσων υψηλής ακρίβειας». Το Ιράν θα διαθέσει περί τα 8 δισ. δολάρια για την αγορά καταδιωκτικών τύπου Su-35 C και το ενδιαφέρον της Ινδίας είναι για αγορά 127 πέμπτης γενιάς καταδιωκτικών, μετά την αποτυχία της συμφωνίας για αγορά αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, συνολικού κόστους 25 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν στρατιωτικές ρωσικές πηγές. Υπολογίζουν επίσης ότι τους αμέσως επόμενους μήνες η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα κλείσει συμβόλαια με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού συνολικού ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Στα τανκς, λέγει ένας υψηλόβαθμος και έμπειρος αμερικανός αξιωματικός, ο πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, η Ρωσία έχει τόσο προχωρήσει ώστε «σχεδόν αχρηστεύει τους αντιαρματικούς πυραύλους» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Οσο για τον ηλεκτρονικό συντονισμό των ρωσικών όπλων, η Συρία έδειξε ότι «ο συνδυασμός αεροπορικών συστημάτων χωρίς πιλότο, επιθετικής χρήσης ηλεκτρονικών παρεμβολών και ηλεκτρονικού πολέμου υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής επινόησης». Ο συνταγματάρχης ε.α. των πεζοναυτών Φίλιπ Κέρμπερ σε σχετικό άρθρο του στο «Politico» διαπιστώνει ότι «το νέο ρωσικό πολεμικό υλικό είναι εντυπωσιακό - περιλαμβάνει και ειδικές νάρκες τις οποίες εμείς (οι ΗΠΑ) δεν διαθέτουμε. Επίσης διαθέτει τουλάχιστον 14 διαφορετικούς τύπους drones σε ευρύτατη χρήση».

Το περιοδικό IHS «Jane's», παγκοσμίου κύρους σε θέματα ασφαλείας, στρατιωτικού οπλισμού κ.τ.λ., έγραψε στις αρχές Απριλίου ότι το Ιράκ, η Αργεντινή και η Αλγερία είναι μεταξύ των 6-7 χωρών που «φλερτάρουν με την ιδέα» να αγοράσουν αριθμό ρωσικών αεροσκαφών τελευταίου τύπου, καταδιωκτικών, βομβαρδιστικών, μεταγωγικών κ.ά. Και προσέθεσε ότι κυβερνητικά στελέχη και αξιωματικοί αυτών των χωρών έχουν απογοητευθεί επειδή «η Ρωσία δεν θα παρουσιάσει σε διεθνείς εκθέσεις αεροπορικού υλικού για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε, το εντελώς εξειδικευμένο ηλεκτρονικό - επικοινωνιακό σύστημα με τo οποίo είναι εξοπλισμένη η νέα σειρά των μαχητικών Su-25».

Η πληροφορία ότι το Ιράκ - τον στρατό του οποίου εξοπλίζει, με μεγάλο κόστος, η Αμερική - ενδιαφέρεται για αγορά όπλων από το Κρεμλίνο προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Mε άρθρο τους οι «Washington Times» «υπενθύμιζαν» στον πρωθυπουργό του ΙράκΧαϊντάρ αλ Αμπάντι ότι είναι η Αμερική εκείνη η οποία το συντηρεί οικονομικά και το διασφαλίζει και ότι «θα ήταν λάθος του να αναζητεί πανάκριβα οπλικά συστήματα σε μια χώρα την οποία ο ευεργέτης του (δηλαδή, η Αμερική) έχει σε οικονομική καραντίνα». Η εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση «να δείξει σε χώρες φιλικές και συμμαχικές ότι θα ήταν ιδιαίτερα άκομψο (...) να προσφεύγουν στην πολεμική αγορά του Πούτιν».

Αντίδραση σημειώθηκε και στο Κογκρέσο. Οπως συνηθίζεται, κάποιοι βουλευτές από τα δύο κόμματα με επιστολή τους στον υπουργό Αμυνας Αστον Κάρτερ εκφράζουν «έκπληξη και απογοήτευση» επειδή ρωσικά πολεμικά μέσα «εμφανίζονται ανώτερα αντίστοιχων αμερικανικών» και τονίζουν ότι ιδιαίτερα τους ενοχλεί το τεχνολογικό επίπεδο της ρωσικής Αεροπορίας.

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Το Πεντάγωνο «διαφημίζει» ρωσικά όπλα

Εχει έναν πολύ καλό διαφημιστή η ρωσική πολεμική βιομηχανία: την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Αμερικής. Τον αρχηγό των επιτελείων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τον υποστράτηγοΧέρμπερτ Μακ Μάστερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αξιολόγησης και Εκτίμησης Οπλων, καθώς και τρεις τουλάχιστον ακόμη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. Ο Μίλεϊ καταθέτοντας πριν από δύο εβδομάδες σε επιτροπή της Γερουσίας «πληροφόρησε» («let me inform you») τους γερουσιαστές ότι στη Συρία, εκτός της στρατηγικής, και τα ρωσικά όπλα«αποδείχθηκαν εξαιρετικής αποτελεσματικότητας». Απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος και περιορίστηκε να τονίσει ότι η ρωσική Αεροπορία στη Συρία «ήταν εξόχως αποτελεσματική».Ο Μακ Μάστερ δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού αν κρίνουμε από τη συνέντευξη που έδωσε στο «Politico» την περασμένη εβδομάδα. Κάνοντας μια επί τροχάδην εκτίμηση των όπλων και των οπλικών συστημάτων που η Ρωσία χρησιμοποίησε στη Συρία, στην Ουκρανία αλλά και παλαιότερα στο Αφγανιστάν δήλωσε: «Η Ρωσία διαθέτει σήμερα μια ποικιλία πυραύλων, οβίδων και συστημάτων πυροβολικού πολύ ανώτερων και πολύ πιο θανατηφόρων από τα συστήματα πυροβολικού και πολεμικού υλικού του αμερικανικού στρατού» είπε. Ακριβώς αυτά τα συστήματα πυροβολικού ενδιαφέρεται τώρα να αγοράσει η Αίγυπτος, σύμφωνα με πληροφορίες σαουδαραβικών πηγών.
ΥΠΕΡΟΧΗ

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν ότι τους αμέσως επόμενους μήνες η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα κλείσει συμβόλαια με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού συνολικού ύψους 7-8 δισ. ευρώ.  Βουλευτές από τα δύο κόμματα με επιστολή τους στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ εκφράζουν «έκπληξη και απογοήτευση» επειδή ρωσικά πολεμικά μέσα «εμφανίζονται ανώτερα αντίστοιχων αμερικανικών» και τονίζουν ότι ιδιαίτερα τους ενοχλεί το τεχνολογικό επίπεδο της ρωσικής Αεροπορίας.
http://defencenews.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/3658-polles-xores-theloun-na-agorasoun-rosika-oplika-systimata-pou-dokimastikan-epityxos-sti-syria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου