Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τα M24 Chaffee της Ρόδου (βίντεο)

M-24 στη Λέσβο. (Peter Bromley/Flickr)
Πρόσφατα, στο Youtube δημοσιοποιήθηκε βίντεο που παρουσιάζει παροπλισμένα άρματα μάχης M-24 Chaffee του Ελληνικού Στρατού να είναι τοποθετημένα περιμετρικά, αλλά, και στο πεδίο βολών και ασκήσεων της νήσου Ρόδου.
Τα M-24 μετά την απόσυρση τους από την ενεργό υπηρεσία τοποθετήθηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σκοπό, σε περίπτωση αποβατικής επιχείρησης από την Τουρκία, να χρησιμοποιηθούν ως στατικά πυροβολεία από τους Εθνοφύλακες του νησιού.
Παρότι ακινητοποιημένα ο ΕΣ συντηρούσε ανά τακτά διαστήματα το σύστημα πυροβόλου και περιστροφή πύργου των αρμάτων και εκτελούσε βολές κατά θαλασσίων στόχων (βαρέλια) όπου εκπαιδεύονταν οι Εθνοφύλακες.
Πλέον, δεν γνωρίζω αν η συντήρηση (γρασάρισμα, καθαρισμός κάννης και μικροεπισκευές) αλλά και οι εκπαιδευτικές βολές συνεχίζονται, από την κατάσταση τους στο βίντεο γίνεται αντιληπτό πως πρέπει να είναι εγκαταλελειμμένα.
Στο βίντεο εμφανίζονται κάποια από αυτά τα ιστορικά άρματα να είναι διάτρητα, ανατιναγμένα και τελείως κατεστραμμένα από βολές στο πεδίο βολών και ασκήσεων του νησιού όπου χρησιμοποιούνται ως ακίνητοι στόχοι.
Σημείωση: Γνωρίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των αρμάτων δεν αποτελεί μυστικό και για όσους το επιθυμούν ο εντοπισμός τους είναι σχετικά εύκολος, δημιουργείται το εξής ερώτημα: που αποσκοπεί η αναγραφή των συντεταγμένων τοποθεσίας του κάθε άρματος;

ΠΗΓΗhttps://limitofadvance.wordpress.com/2016/01/12/%CF%84%CE%B1-m24-chaffee-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/#more-36334

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου