Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κύπρος: Παραδόθηκαν τα οστά Ελλαδιτών πεσόντων κι αγνοουμένων


Τελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτών. (ΓΕΕΦ)
Σε μια σεμνή τελετή και με όλες τις τιμές παραδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας (18/1) τα οστά έξι Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή και την περίοδο 1963-‘67.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ΓΕΕΦ, παρουσία του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριου Βίτσα, του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων και συγγενών των πεσόντων και αγνοουμένων.
Τα οστά ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.
Ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 Τάγμα Πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου, κοντά στη Χαλεύκα.
Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανά τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες, στις παρυφές του Πενταδακτύλου.
Τελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτών
Ο έφεδρος ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανού συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.
Οι έφεδροι ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλου έπεσαν κατά την αντίσταση της ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο τους τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.
Σε ομιλία του στην τελετή, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη από τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και δυστυχώς δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η απαιτούμενη συνεργασία για επίλυσή του από την τουρκική πλευρά. Ανέφερε πως η απόφαση από το στρατό κατοχής για το άνοιγμα 30 έως 35 σημείων εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών πιθανόν να οδηγήσει στον εντοπισμό ενός αριθμού λειψάνων αγνοουμένων σε διάστημα μιας τριετίας.
«Τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους; Γιατί η σιωπή και η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας; Γιατί ακόμα και αυτή η ένοχη καθ’ όλα σκόπιμη μετακίνηση των οστών μιας πλειάδας αγνοουμένων από τους αρχικούς τάφους σε άλλα, άγνωστα μέχρι στιγμής, σημεία; Αυτά είναι ερωτήματα που για δεκαετίες τώρα βασανίζουν τις ψυχές των συγγενών για τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο κ. Φωτίου, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τόσο μέσω της ΔΕΑ όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, η επανένωση της Κύπρου και η διασφάλιση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων, μέσω μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, είναι η βασική επιδίωξη και ο αμετάθετος στόχος μας. Πιστεύουμε πως οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά αυτό εναπόκειται περισσότερο στην Τουρκία, η οποία επιβάλλεται να εγκαταλείψει τις πάγιες διχοτομικές της θέσεις και να λάβει τις αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα εποχή η οποία θα υπόσχεται και θα εγγυάται την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των κατοίκων της πατρίδας μας.
Ο κ. Νέστορος, μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως, σεβόμενοι την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, από την οποία πέρασαν και περνούν ακόμα, οι οικογένειες των Ελλαδιτών αγνοουμένων της Κύπρου, το γραφείο του έχει θέσει ως προτεραιότητα την ομάδα αυτή και εξήγγειλε «θετικές εξελίξεις, αφού αναμένονται νέες ταυτοποιήσεις το Φεβρουάριο».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ως Γραφείο του Ε/Κ εκπροσώπου, μετά και από τις δυστυχώς λανθασμένες ενέργειες του παρελθόντος, έχουν προσδώσει αξιοπιστία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στη διαχείριση των δύσκολων πτυχών του ζητήματος των Ελλαδιτών αγνοουμένων, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε το θέμα στην ουσία του για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην επίλυσή του.
Τελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτών
«Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί
ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας, τις αδυναμίες του παρελθόντος τις βλέπουμε
ως μάθημα ουσίας, που θα μας βοηθήσει με συνέργια και αλληλοκατανόηση, να
φέρουμε εις πέρας την δύσκολη αποστολή που καλεστήκαμε να υπηρετήσουμε, ως την
ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους αγνοούμενους και τους πεσόντες
της Κύπρου», είπε.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Κύπρος και η Ελλάδα αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες για την πατρίδα, τα οστά των οποία παραδόθηκαν τη Δευτέρα.«Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος, γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε», είπε.
Ο κ. Βίτσας είπε στη συνέχεια πως η Κύπρος και η Ελλάδα, δύο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μία ιστορία, θα προσπαθήσουν μέχρι τη στιγμή που θα επικρατήσει η δικαιοσύνη.
Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων, ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αστείρευτη καρτερικότητα τους, για την επιμονή με την οποία αναζητούσαν τις τύχες των αγαπημένων τους. Τους διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσοι χάθηκαν για αυτή και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και να προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τελετής, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών και Γονέων Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλπουτζή είπε πως «η σημερινή παράδοση των οστών είναι η κατάληξη μιας τραγικής πορείας αναζήτησης πολλών χρόνων. Οι συγγενείς που παρέλαβαν σήμερα τα οστά των δικών τους ανθρώπων είναι από τις “τυχερές”, γιατί έχουν κάτι που αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους τους. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα ερωτήματα παραμένουν και δεν μπορούν να απαντηθούν με την εξεύρεση κάποιων οστών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε πως οι οικογένειες από την Ελλάδα άρχισαν να ανταποκρίνονται σε επιστροφές λειψάνων, με αποτέλεσμα αυτό που είχε γίνει με τη λανθασμένη παράδοση να αποκαθίσταται σταδιακά έτσι ώστε στο μέλλον να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τους αγνοούμενους.
«Επιτέλους, μετά από 51 χρόνια θέλουμε να αναπαυθεί ο αδελφός μας», είπε ο αδελφός του στρατιώτη Δημήτριου Τσούκα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το Φεβρουάριο του 1965 από Τ/Κ εξτρεμιστές. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί και η τιμή αυτών που σκοτώθηκαν πριν την εισβολή του 1974 και ήταν αγνοούμενος πάρα πολλά χρόνια.
Όπως ανέφερε ο άλλος του αδελφός βαθιά συγκινημένος, περίμεναν χρόνια για αυτή τη μέρα καθώς για χρόνια έψαχναν μάταια για την τύχη του μέσω Ερυθρού Σταυρού και μέσω άλλων τρόπων. Όπως είπε, έκαναν τόσες πολλές μάταιες προσπάθειες, και μάλιστα στην αρχή τους λέχθηκε από την Ελλάδα ότι ήταν λιποτάκτης.
Στον κατάλογοι της ΔΕΑ υπάρχουν 77 Ελλαδίτες αγνοούμενοι, οι 73 αγνοούμενοι ήταν από την τουρκική εισβολή και τέσσερις από την περίοδο 1963-‘67. Από αυτούς τους 77 αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν οι 14.
Τελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτώνΤελετή παράδοσης λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτών
Επιμέλεια Πάνος Κιτσικόπουλος | Πηγή ΚΥΠΕ/gr.euronews.com
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/01/18/%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου