Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

6sh112 – Το γιλέκο μάχης του ρωσικού στρατού και Ελληνικές Ε. Δ.

Το γιλέκο μάχης 6sh112
Το γιλέκο μάχης 6sh112
Από το 2010 ο ρωσικός στρατός παραλαμβάνει και διαθέτει σε υπηρεσία το νέο γιλέκο μάχης 6sh112 που έγινε διεθνώς γνωστό από τα ρωσικά στρατεύματα στις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Κριμαία.
Γράφει ο Θοδωρής Πρέκας
Είναι ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής της εταιρίας Techinkom και περιλαμβάνει ως βασικά παρελκόμενα:
  • 2 θήκες για 2 γεμιστήρες ΑΚ74 η καθεμιά με ενσωματωμένες 2 θήκες (δεξιά και αριστερά) για φωτοβολίδες
  • 2 θήκες για 2 γεμιστήρες ΑΚ74
  • 4 θήκες για χειροβομβίδες VOG
  • 2 θήκες γενικής χρήσης
  • Σακίδιο μάχης 8lt
  • Σακίδιο γενικής χρήσης 30lt
To ρωσικό γιλέκο μάχης 6sh112
To ρωσικό γιλέκο μάχης 6sh112
Έχει βάρος 700gr και με το σακίδιο μάχης 2.5kg , κατασκευάζεται από cordura 1000D , διαθέτει σύστημα MOLLE που επιτρέπει την αναδιάταξη των θηκών ανάλογα με την αποστολή δηλ διαθέτει μια βάση γιλέκο και πάνω του προσαρμόζονται όλα τα παρελκόμενα με λωρίδες που πλέκονται με τις οριζόντιες ραφτές διατάξεις πάνω στο γιλέκο , σύστημα κατά της εφίδρωσης , βγαίνει σε ένα μέγεθος και εφαρμόζει σε σωματότυπους με ύψος απο 1.68 εως 2.00μ. Στον ρωσικό στρατό συνδυάζεται με αλεξίσφαιρα γιλέκα τύπου 6Β23 και 6Β43 επίπεδου ΙΙΙ και ΙΙΙΑ.
Σε γενικά επίπεδα χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ καλής κατασκευής και κυρίως πολύ καλής εργονομίας γιλέκο που απευθύνεται στον μέσο στρατιώτη , η τιμή πώλησης προς πολίτες είναι γύρω στα 170-200 ευρώ μαζί με τα δυο σακίδια (τιμή λιανικής εμπορίου και όχι κόστος κατασκευής η αγοράς από τις ρώσικες ΕΔ).
Ελληνικός Στρατός.
Στον ΕΣ δυστυχώς η κατάσταση είναι η γνωστή εδώ και δεκαετίες , η παλιά εξάρτυση που μεταμορφώθηκε σε «νέα» χωρίς κάτι ουσιαστικό να αλλάξει , 2 θήκες για γεμιστήρες G3 που κρέμονται, θήκες γενικής χρήσης άλλων εποχών κτλ … γενικώς η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη για έναν στρατό που θέλει να ονομάζεται «σύγχρονος» και που έχει ξοδέψει δις για οπλικά συστήματα αλλά δεν έδωσε καμιά προσοχή στον ίδιο τον στρατιώτη. Εδώ θα αναφερθώ μόνο στο γιλέκο μάχης που θεωρώ απαραίτητο και σε μερικά ακόμα υλικά που είναι συνδεδεμένα με αυτό και όχι γενικά στον εξοπλισμό του Έλληνα στρατιώτη.
Έβαλα σαν βάση το συγκεκριμένο γιλέκο μάχης γιατί θεωρώ προσωπικά ότι είναι ένα από τα ιδανικά για έναν μέσο στρατιώτη πεζικού. Έτσι σαν βάση αυτό ο βασικός φόρτος και παρελκόμενα μπορεί να είναι:
Πρόταση εξοπλισμού γιλέκου.
Πρόταση εξοπλισμού γιλέκου. Πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από τις φουσκωμένες με ότι να ναι πλάγιες τσέπες του παντελονιού και τα σακίδια που πηγαίνουν πέρα δώθε στην κίνηση.
Α – 3 θήκες που χωράνε 2 γεμιστήρες G3 (με πρόβλεψη να χωράνε καθ ύψος 2 γεμιστήρες των 5.56)
Β – 4 θήκες για χειροβομβίδες
Γ – 1 θήκη γενικής χρήσης δεξιά η αριστερά πάνω από τις θήκες γεμιστήρων
Δ – 1 θήκη με κιτ πρώτων βοηθειών δεξιά η αριστερά επίσης πάνω από τις θήκες γεμιστήρων
Ε – Θήκη για ξιφολόγχη αριστερά (η ξιφολόγχη δεν πρέπει να κρέμεται και εμποδίζει τις κινήσεις)
Ζ – 2 θήκες γενικής χρήσης χαμηλά αριστερά και δεξιά με δέσιμο στον γοφό , η μια για μεταφορά του Ατομικού Μανδύα Παραλλαγής (που θα αναφέρω παρακάτω) που όταν φοριέται από τον στρατιώτη η άδεια θήκη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις άδειες γεμιστήρες , η δεύτερη για την τοποθέτηση ειδών πρώτης ανάγκης μάσκα αερίων η οτιδήποτε θέλει ο χρήστης. (Πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από τις φουσκωμένες με ότι να ναι πλάγιες τσέπες του παντελονιού και τα σακίδια που πηγαίνουν πέρα δώθε στην κίνηση).
Τα σακίδια του συστήματος 6sh112
– 1 σακίδιο μάχης 8lt και 1 σακίδιο 30lt , και τα δυο σακίδια θα περνιούνται στους ώμους και θα συγκρατούνται με πόρπη που θα κρατά τους ιμάντες ανάρτησης προς τα μέσα για να μην δυσκολεύεται η κίνηση των χεριών, όταν ο στρατιώτης έχει αναρτημένο το 30lt τότε το μικρο μάχης θα στερεώνεται πάνω του με ιμάντες ενώ όταν απαιτείται μόνο το μάχης αυτό όπως είπαμε θα αναρτάται κανονικά ψηλά στην πλάτη …
Η τοποθέτηση σακιδίου χαμηλά στην μέση δεν είναι εργονομικά και ούτε επιχειρησιακά σωστή πχ δεν έχει άμεση επαφή ανά πάσα στιγμή με τα υλικά εντός ο στρατιώτης, είναι ενοχλητικό και επιβαρύνει την μέση όταν επιβαίνει σε όχημα ή αεροπορικό μέσο, προσθέτει βάρος στην εξάρτηση και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό σε κατάσταση ανάγκης. Όλα αυτά λύνονται με ένα σακίδιο με ιμάντες ανάρτησης στους ώμους που μπορεί να βγει και ξαναφορεθεί όποτε χρειαστεί και φυσικά είναι πιο άνετο στην πορεία …
– Θήκη για παγούρι νερού ενσωματωμένο στο σακίδιο 8lt
Ο στρατιώτης πρέπει να διαθέτει άμεσα έναν εξοπλισμό σωστής παραλλαγής.
Για μείωση του κόστους το γιλέκο μάχης μπορεί να είναι μονόχρωμο, λαδί η χακί, μιας που μικρο ρόλο παίζει στην παραλλαγή του στρατιώτη στο σύνολο. Μέσα στα παρελκόμενα ανέφερα τον Ατομικό Μανδύα Παραλλαγής, αυτός θα είναι ένας μανδύας δυο όψεων , από την μια κανονικό αδιάβροχο και από την άλλη θα φέρει τεχνητά υλικά τα οποία ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον παρόμοιο με ένα δίχτυ παραλλαγής , θα δένει στους ώμους στο γιλέκο μάχης για να κρατιέται το βάρος του, θα φέρει κουκούλα που θα καλύπτει το κράνος και θα πέφτει γύρω από τους ώμους του στρατιώτη μέχρι λίγο κάτω από την μέση παρέχοντας του παραλλαγή αλλοιώνοντας το αναγνωρίσιμο στο μάτι περίγραμμα του σώματος, το σακίδιο 8lt ψηλά στην πλάτη βοηθά στο ίδιο επίσης , αναρτημένο και κάτω απο τον μανδύα παραλλαγής διασπά ακόμα περισσότερο την εικόνα του περιγράμματος του σώματος.
Ο σκοπός είναι ο στρατιώτης να διαθέτει άμεσα έναν εξοπλισμό σωστής παραλλαγής που θα τον προστατεύει και από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στον κλασσικό τρόπο με χάσιμο χρόνου και αμφίβολο αποτέλεσμα με κλαδάκια η χόρτα.
παραδείγματα προσπάθειας παραλλαγής με παλιά δίχτυα, αυτή η μέθοδος ενδεχομένως μπορεί να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα αλλά είναι εμφανής η δυσκολία προσαρμογής και το μπέρδεμα του εξοπλισμού με τα σχοινιά.
Παράδειγμα  προσπάθειας παραλλαγής με παλιά δίχτυα, αυτή η μέθοδος ενδεχομένως μπορεί να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα αλλά είναι εμφανής η δυσκολία προσαρμογής και το μπέρδεμα του εξοπλισμού με τα σχοινιά.
Ο φόρτος μάχης από την στιγμή που μιλάμε για σύστημα MOLLE μπορεί να αλλάζει ανάλογα την αποστολή , ο στρατιώτης πεζικού μπορεί πχ να αφαιρέσει τις 2 θήκες χειροβομβίδων και να προσθέσει μια ακόμα για γεμιστήρες, για στρατιώτη ΤΘ – ΠΒ – Μηχανικού η Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορεί, πχ να περιοριστεί σε 2 θήκες γεμιστήρων χωρίς θήκες χειροβομβίδων η για αξιωματικό η οπλίτη που φέρει πιστόλι μπορεί να αφαιρεθεί η μια θήκη γεμιστήρων και να τοποθετηθεί πιστολοθήκη κτλ, αυτό μπορεί να γίνει με κάθε παρελκόμενο του γιλέκου μάχης.
Η σχεδίαση ενός παρόμοιου και η κατασκευή του μπορεί να γίνει στην Ελλάδα χωρίς κάποιο κόστος επένδυσης σε απόκτηση κάποιας τεχνολογίας η τεχνοτροπίας, μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος και μαζικά εξοπλίζοντας το σύνολο των ΕΔ (περιλαμβανομένων των μονάδων Εθνοφυλακής) κάτι που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ανεξάρτητα το που υπηρετεί κάποιος, βέβαια όπως προείπα η επιλογή του φόρτου θα είναι διαφορετική λόγω ρόλων όμως κάποιος που υπηρετεί εκτός ΣΞ θα πρέπει να φέρει και γνωρίζει το συγκεκριμένο γιλέκο αφού είναι πιο πιθανό ως έφεδρο να τον καλέσουν στο Πεζικό παρά εκεί που υπηρετούσε.
Οι Εθνοφύλακες μας δείχνουν τον δρόμο.Φωτογραφία απο την άσκηση «Πυρ και Κίνηση», από Εθνοφύλακες Μονάδων της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Μορσίνης, στην Ξάνθη.
Οι Εθνοφύλακες μας δείχνουν τον δρόμο.Φωτογραφία απο την άσκηση «Πυρ και Κίνηση», από Εθνοφύλακες Μονάδων της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Μορσίνης, στην Ξάνθη. (ΓΕΣ)
Για όσους ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ρωσικό σύστημα μπορούν να δούνε το παρακάτω βίντεο που έχει και μερική αγγλική μετάφραση , προέρχεται από airsofters αλλά το γιλέκο φυσικά είναι πραγματικό.
ΠΗΓΗhttps://limitofadvance.wordpress.com/2014/03/22/6sh112-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου