Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΗΠΑ: Ο Αρχηγός SOCOM προειδοποιεί: «Κίνδυνος για τους κομάντο οι απρόσεκτες συζητήσεις πολιτικών»

Στρατιώτες των SEALs επιδεικνύουν το Ειδικό Σύστημα Εισαγωγής/Εξαγωγής Περιπόλου (SPIE). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Anthony Harding/Released)
Ο στρατηγός που επιβλέπει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) εξέδωσε υπόμνημα προς τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ απαιτώντας το Πεντάγωνο να σταματήσει να μιλάει σχετικά με το τι κάνουν οι στρατιώτες του στο Ιράκ η οπουδήποτε άλλου, λέγοντας ότι οι κομάντος χρειάζονται το πέπλο μυστικότητας για να κάνουν τη δουλεία τους.
Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο αρχηγός της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) ο οποίος έχει προταθεί για την διοίκηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, συνέταξε την διαμαρτυρία του σε υπόμνημα της 8ης Δεκεμβρίου -μέρες μετά αφότου ο Κάρτερ και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν ότι μια μια δύναμη περίπου 200 στρατιωτών των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF) πρόκειται να αναπτυχθούν στο Ιράκ με στόχο τους μαχητές του Ντάες.
“Ανησυχώ με την αυξημένη δημόσια έκθεση των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων της SOF και εκτιμώ ότι είναι καιρός να επαναφέρουμε τις δυνάμεις μας πίσω στις σκιές,”έγραψε ο Βότελ, συμφωνά με ένα απόσπασμα που παραδόθηκε πρόσφατα στο Foreing Policy από έναν αμυντικό αξιωματούχο.
Ο Βότελ πρόσθεσε πως συζητώντας για τις δραστηριότητες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων δυσχεραίνουμε την διεξαγωγή τους από τους κομάντο, και “απαίτησε το υπουργείο να τον υποστηρίξει με μια προσέγγιση να αποφευχθεί η δημόσια συζήτηση των δραστηριοτήτων SOF,” δήλωσε ο αξιωματούχος αποδίδοντας το γενικό νόημα του ενημερωτικού υπομνήματος.
Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι οι δημόσιες συζήτησης και σχόλια που αναφέρονταν ο Βότελ στο υπόμνημα του, το οποίο κοινοποιήθηκε επίσης και στον Πρόεδρο του Κοινού Επιτελείου Αρχηγών, στρατηγό Τζοζεφ Ντανφορντ.
Ακόμη, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί εκφράζουν την σύγχυση τους σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν τις επίλεκτες δυνάμεις. Στο άμεσο επακόλουθο της επιδρομής του 2011 όπου σκοτώθηκε ο Οσάμα μπίν Λάντεν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του τότε -υπουργού Άμυνας Ρομπερτ Γκεητς- επέπληξαν κατά ιδίαν τους κυβερνητικούς ομολόγους τους για τη δημοσιοποίηση σημαντικών λεπτομερειών σχετικά με την επιδρομή.
Το νέο υπόμνημα προέκυψε εν μέσω της ανανεωμένης προσπάθειας του Λευκού Οίκου για την υπεράσπιση της στρατηγικής του στο Ιράκ και τη Συρία εν όψει έντονης κριτικής από το Κογκρέσο, με αξιωματούχους να επικαλούνται συχνά την ανάπτυξη κομάντος για την αντιμετώπιση του Ντάες. Η δύναμη περιλαμβάνει μέλη των επίλεκτων μονάδων όπως οι SEAL του Ναυτικού και τη Δύναμη Δέλτα του Στράτου ως μέρος ενός σχεδίου για την “εντατικοποίηση” του πολέμου κατά του Ντάες – μια ώθηση που είναι μακροχρόνια απαίτηση των επικριτών που επισημαίνουν ότι οι, διάρκειας πάνω από ένα χρόνο, αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού έχουν αποτύχει να νικήσουν τους μαχητές ή να τους εκτοπίσουν από τα οχυρά τους στην Ρακκα, της Συρίας και την Μοσούλη του Ιράκ.
Ακόμη πιο πρόσφατα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαμαρτυρόμενοι ιδιωτικώς αλλά και επικρίσεις προερχόμενες από το Κογκρέσο υπαινίχθηκαν ότι η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις αναπτύξεις των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, είτε για την αντιμετώπιση των κατηγοριών που λένε ότι δεν κάνει αρκετά για να πολεμήσει τους εχθρούς όπως το Ντάες ή για να βοηθήσει στην ανάδειξη του Ομπάμα ως έναν ατρόμητο ηγέτη εν καιρό πολέμου που είναι διαθέσιμος να κυνηγήσει τους εχθρούς της Αμερικής οπουδήποτε στον Κόσμο.
Σε κατάθεση του στο Κογκρέσο την 1η Δεκεμβρίου, ο Κάρτερ παρουσίασε τα σχέδια για “μια εξειδικευμένη εκστρατευτική μονάδα στόχευσης” των περίπου 200 κομάντο που “θα διεξάγει επιδρομές, απελευθερώνει ομήρους, και αιχμαλωτίσει” διοικητές του Νταές.
Η άφιξη της δύναμης “θέτει όλους σε εγρήγορση,” είπε ο Καρτερ. “Δεν γνωρίζεις την νύχτα ποιος πρόκειται να πλησιάσει στο παράθυρο σου.”
Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφό, ο υψηλόβαθμος αμυντικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Κάρτερ “συνερίζεται τις ανησυχίες του στρατηγού Βότελ σχετικά με την δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων SOF, ειδικά οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να εκθέσει το προσωπικό μας σε επιπρόσθετο κίνδυνο και να υπονομεύσει τις πιθανότητες για την επιτυχία τους.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε οτι ο Κάρτερ αναγνώρισε επίσης οτι το υπουργείο είχε την υποχρέωση να διατηρήσει τον αμερικάνικό λαό ενημερωμένο σχετικά με τις δραστηριότητες του Στρατού των ΗΠΑ.
“Σε σχέση με αυτή την ισορροπία, η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα μας,” είπε ο αξιωματούχος.
Ο Βότελ χάραξε την γραμμή του στο θέμα μερικές εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως τον επόμενο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.
Το έγγραφό θα μπορούσε να αναθερμάνει την μακροχρόνια πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις δημόσιες αναφορές της ηγεσίας στις επίλεκτες δυνάμεις, των οποίων οι αποστολές, συνήθως κρατούνται μυστικές.
Στα απομνημονεύματα του, ο Γκέητς εξέφρασε την αποστροφή του με τους αξιωματούχους του Ομπάμα που αποκάλυψαν “τεχνικές, τακτικές, και διαδικασίες των SEAL που είχαν χρησιμοποιηθεί” στην έφοδο που σκοτώθηκε ο μπιν Λαντεν – παρά τις υποσχέσεις να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες από την επιχείρηση.
Λευκός Οίκος και CIA “απλά δεν μπορούσαν να περιμένουν για να καυχηθούν και διεκδικήσουν επαίνους,” έγραψε ο Γκεητς στο βιβλίο “Duty: Memoirs of a Secretary at War.”
Εξιστορώντας μια ανταλλαγή απόψεων με τον τότε- σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλο, ο Γκεητς έγραψε: “Ήμουν εξοργισμένος και, σε ένα σημείο, είπα στον Ντόνιλον, γιατί δεν σκάνε όλοι τους;”
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες του Βότελ, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακαιν δήλωσε στο FP: “Συντάσσομαι με τις πέντε λέξεις  του υπουργού Γκεητς προς  συμβουλή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον σχετικά με την επιδρομή του μπιν Λάντεν.”
Απόδοση/Μετάφραση απο το ForeingPolicy.Com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/01/28/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-socom-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου