Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Προς Νέα Μέση Ανατολή: Η Ρωσία δημιουργεί γραμμή παραγωγής αρμάτων μάχης T-90 στο Ιράν – Δίνει S-400, Bastion, Su-30SM


Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει γραμμή παραγωγής αρμάτων μάχης T-90 στο Ιράν, μία κίνηση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Vyacheslav Khalitov, υποδιευθυντή της UVZ, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας αρμάτων μάχης στον κόσμο.
O Khalitov δήλωσε ότι το πρόγραμμα κατασκευής T-90 στο Ιράν, θα προχωρήσει μόλις υπάρξει πρόταση από την Τεχεράνη.
«Είμαστε έτοιμοι αν ο πελάτης το θέλει», δήλωσε.
Το Ιράν έχει ήδη αγοράσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 για 800 εκ. δολάρια και έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες παρτίδες του συστήματος.
Η παραλαβή θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν Hossein Dehqan ταξίδεψε στην Μόσχα την Τρίτη για να συζητήσει την παραλαβή των S-300 και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η πρεσβεία του Ιράν στην Μόσχα ανακοίνωσε ότι o σκοπός της επίσκεψης του Dehqan είναι να συζητήσει για την αγορά μαχητικών Su-30 και αρμάτων Τ-90.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Φεβρουαρίου από τον Ρωσικό τύπο, η Τεχεράνη έχει ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Πηγές της ρωσικής κυβέρνησης εκείνη την περίοδο ανέφεραν ότι αναμενόταν επίσκεψη του Dehqan στην Μόσχα προς τα τέλη Φεβρουαρίου με σκοπό την διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων αγοράς συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων.
«Το Ιράν θα επιδιώξει την αγορά των σύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, κατασκευής της Almaz-Antey. Και αυτό είναι κοινό μυστικό. Την παραμονή της επίσκεψής του στην Μόσχα, ο Dehquan δήλωσε στα ιρανικά ΜΜΕ την πρόθεση του Ιράν να αγοράσει τους S-400» ανέφερε η πηγή.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Dehqan στην Μόσχα ήταν η απόκτηση ή ακόμα και η αδειοδοτημένη παραγωγή του νέου μαχητικού πολλαπλού ρόλου Su-30SM.
Τέλος το Ιράν ενδιαφέρεται για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Bastion, το οποίο φέρει υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont για μάχη εναντίον πλοίων, καθώς και για το ελικόπτερο Mi-8/17 αλλά και άλλα οπλικά συστήματα.
Η Ρωσία εμβαθύνει την στρατηγική σχέση της με το Ιράν ενώ δείχνει ξεκάθαρα με «ποιον» θα πορευτεί μαζί στη Νέα Μέση Ανατολή.
Αν προχωρήσουν οι εξοπλισμοί αυτοί που όπως γνωρίζουμε έχουν ήδη συζητηθεί τότε το Ιράν θα είναι εξοπλισμένο σαν «αστακός» ενώ θα συνεχίσει κανονικά και το πυρηνικό του πρόγραμμα.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/04/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae-t-90-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%81.html#ixzz47FeQBPAc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου