Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΗΠΑ: Ξεκινά η ανάπτυξη του θερμικού 3ης γενιάς για τα M1 Abrams και M2 Bradley

Στρατιώτης των ΗΠΑ χειρίζεται τον Κοινό Τηλεχειριζόμενο Οπλικό Σταθμό (CROWS) μέσα από την ασφάλεια ενός οχήματος στην “Κυρία Γραμμή Ανεφοδιασμού Ταμπα” την 15η Μαΐου 2005 κοντά στην Μπαλάντ του Ιράκ. Ο στρατιώτης χειρίζεται το όπλο με ένα μοχλό και παρακολουθεί στην οθόνη που του παρέχει ζωντανή εικόνα με τη χρήση θερμικής κάμερας 2ης γενιάς. (Φωτογραφία αρχείου: US Amry)
Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έκανε ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη ενός αισθητήρα νέας γενιάς για να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεων των ΗΠΑ να δουν μέσα από την “ομίχλη” του πολέμου.
Ο στρατός ανέθεσε συμβάσεις στην Raytheon και DRS Technologies για την ανάπτυξη της κάμερας θερμικής απεικόνισης 3ης γενιάς “Forward Looking InfraRed” (3GEN FLIR) για τη φάση της μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος.
Αν ασκηθούν όλες οι επιλογές, η σύμβαση για 96 συστήματα 3GEN FLIR B-Kist, θα κοστίσει 154.4 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Raytheon και DRS ανακοίνωσαν πρώτη φορά τη συνεργασία τους για τον διαγωνισμό του 3GEN FLIR το 2015 στο Συμπόσιο Παγκόσμιας Δύναμης της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
“Με ένα ασύμμετρο πεδίο μάχης, όπου θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τον στόχο σου σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις και να παρέχεις στους διοικητές μας επιπρόσθετο χρόνο για να κατανοήσουν και διαμορφώσουν το πεδίο επιχειρήσεων προς όφελος τους,” δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο αντισυνταγματάρχης Σκοτ Μαντορ, διευθυντής προϊόντων των αισθητήρων εδάφους του Εκτελεστικού Γραφείου Προγραμμάτων Πληροφοριών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Αισθητήρων.“Επιτρέπει στους στρατιώτες μας να εντοπίζουν και αναγνωρίζουν τους εχθρικούς στόχους μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές βεληνεκούς του εχθρικού πυρ.”
Και το 3GEN FLIR θα κάνει αυτό ακριβώς: Θα εντοπίζει οτιδήποτε είναι εκεί έξω, θα αναγνωρίζει τι είναι -όπως ένα άρμα μάχης- και τότε θα καθορίζει αν ανήκει σε φίλια ή εχθρική δύναμη.
Η νέας γενιάς κάμερα 3GEN FLIR θα καταστήσει τις αναγνωρίσεις στόχων ακόμη πιο γρήγορες, καθαρές και σίγουρες μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας, συνδυάζοντας μια δέσμη μεσαίου και μεγάλου κύματος, η οποία θα δώσει στις δυνάμεις τη δυνατότητα να δουν μέσα από ομίχλη, σκόνη, χιόνι ή τη νύχτα και επίσης τις επιτρέπει να δουν καλύτερα σε ένα διαυγές περιβάλλον, εξήγησε ο συνταγματάρχης Αντονι Σαντσεζ διευθυντής προγράμματος των Επιγείων Αισθητήρων.
Ο χειριστής θα είναι σε θέση να επιλέξει ανάμεσα στις δέσμες μεσαίων και μεγάλων κυμάτων και θα έχει την επιλογή να δει τι συμβαίνει μέσα από τέσσερα οπτικά πεδία, πρόσθεσε ο Σαντσεζ.
Το σχέδιο είναι να εξοπλιστούν τα άρματα μάχης M1 Abrams και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Brandley με το νέο FLIR, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 8300 FLIR B-Kits για 4150 οχήματα, είπε ο Μαντόρ. Το 3GEN FLIR πρόκειται επίσης να τοποθετηθεί στο Προηγμένο Σύστημα Αναγνώρισης Εντοπισμού Μεγάλων Αποστάσεων (LRAS3).
Ο Στρατός σχεδιάζει να διεξάγει τον Σεπτέμβριο μια προκαταρκτική εξέταση σχεδιασμού και το Καλοκαίρι του 2017 θα ακολουθήσει η κρίσιμη εξέταση σχεδίασης. Η υπηρεσία σχεδιάζει να καταλήξει σε μια απόφαση αρχικής παραγωγής χαμηλού ρυθμού μέσα στο οικονομικό έτους του 2022 και το χρονικό διάστημα εντός του 2024 στην μαζική παραγωγή.
Τόσο οι Raytheon και DRS έχουν “αποδεδειγμένο ιστορικό” στην από κοινού συνεργασία για το 2ης γενιάς σύστημα FLIR, είπε ο Μαντόρ.
Όμως υπάρχουν ακόμη κάποια κύρια τεχνικά στοιχεία που απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη, δηλαδή το Dewar Cooler Bench (DCB), το οποίο συγκεντρώνει την θερμική ακτινοβολία και δημιουργεί την εικόνα FLIR, πρόσθεσε το Μαντόρ.
Καθώς η Raytheon είναι ο κύριος ανάδοχος για τα B-Kits, οι Raytheon και DRS σχεδιάζουν ξεχωριστά το DCB για την φάση της EMD.
Ο στρατός θα αποφασίσει πότε θα φτάσει η επόμενη φάση ορόσημο για το αν θα προχωρήσει και ακολούθως η DRS μαζί με την Raytheon θα κατασκευάσουν τα DCB ή θα επιλέξει μόνο ένα για να συνεχίσει, πρόσθεσε ο Μαντόρ. Η απόφαση αυτή θα βασιστεί στο κίνδυνο και το οικονομικό περιβάλλον στα μέσα της δεκαετίας του 2020, “όμως υπάρχει η πιθανότητα του ορόσημου C όπου θα κινηθούμε προς έναν μοναδικό ανάδοχο,”είπε.
Εικόνες από τη νυχτερινή παρατήρηση μέσα από θερμικό σκοπευτικό του άρματος M1 Abrams των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/04/03/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-3%CE%B7%CF%82/#more-39283

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου