Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ρωσία: Εκσυγχρονισμένο ολμοφόρο Nova-S 2S9 των 120mm για τους αλεξιπτωτιστές

Ολμοφόρο 2S9 των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων. (Φωτογραφία αρχείου: mil.ru)
Το αυτοκινούμενο ολμοφόρο σύστημα 2S9 Nova-S εκτελεί τις τελικές δοκιμές στο Περμ πριν αποσταλεί σε μία από τις αερομεταφερόμενες μεραρχίες αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, δημοσίευσε ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda.
Το εν λόγω ελαφρύ όχημα διαθέτει πανοραμική διόπτρα, δορυφορική πλοήγηση και αυτόματο σύστημα έλεγχου βολής.
Το 2S9 Nova (Το νεότερο σύστημα του επίγειου πυροβολικού) είναι ένα αμφίβιο όχημα που μπορεί να μετακινηθεί μέσα στο νερό με τους δυο οπίσθιους υδροπροωθητήρες (water-jets) του. Διαθέτει έναν όλμο 120 χιλιοστών με κάννη μήκους 1,8 μέτρων και λειτουργεί από πλήρωμα τεσσάρων ατόμων.
Το 2S9 Nova είναι συμβατό με ραβδωτά βλήματα, ειδικά κατασκευασμένα για αυτό το σύστημα πυροβολικού, και όποιες νάρκες 120 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από πολλούς ξένους στρατούς.
Το σύστημα όλμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όλμος ή οβιδοβόλο, προσφέροντας άμεσα ή έμμεσα πυρά.
Το μέγιστο βεληνεκές βολής είναι τα 8.85 χιλιόμετρα με κανονικά πυρομαχικά, 12.8 χλμ με υποβοήθουμενα με ρουκέτες βλήματα και 7.1 χλμ με νάρκες. Το ελάχιστο βεληνεκές βολής βάλλοντας πυρομαχικά είναι 1.7 χλμ και εκτοξεύοντας νάρκες τα 400 μέτρα.
Το 2S9 Nova διαθέτει ανάρτηση που “κάθεται” για να ενσωματωθεί στο έδαφος και εξασφαλίζει άριστη γωνία βολής για τον πυροβολητή του.
Το όχημα κινείται απο έναν πετρελαιοκινητήρα, τον 5D20 που αποδίδει 240 ίππους και παρέχει την μέγιστη ταχύτητα των 60 χιλιόμετρων ανά ώρα.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, το σύστημα πυροβολικού Nova-S αποδείχθηκε αποτελεσματικό στα ορεινά εδάφη κατά τον Σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Με την μεγάλη ευελιξία του και την εντυπωσιακή ισχύ πυρός, υπήρξε ένα πραγματικό πλεονέκτημα για τους αλεξιπτωτιστές. Επίσης μπορούσε να εμπλέξει στόχους που δεν ήταν προσβάσιμοι στα συνηθισμένα πυροβόλα και ολμοβόλα, λόγω του βεληνεκούς του.
“Μίλησα με αξιωματικούς που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και εξήραν αυτό το αυτοκινούμενο όπλο, το οποίο είπαν ότι ήταν εξαιρετικά εύστοχο στις καταστάσεις άμεσων και ριψοκίνδυνων βολών,” δήλωσε στην Zvezda ο οδηγός δοκιμών Βίκτορ Ιγκνατιέφ.
Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/04/03/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF-nova-s-2s9-%CF%84%CF%89/#more-39270

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου