Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη: Θρίλερ στο ΝΑΤΟ με το ρωσικό αθόρυβο φονιά «Stary Oscol» (βίντεο και εικόνες)


To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη έλαβε χώρα στο Αιγαίο και στην Μαύρη Θάλασσα. NΑΤΟϊκά και τουρκικά πλοία προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ρωσικό φονιά, το υποβρύχιο Stary Oscol. Aφού απέτυχαν, τουρκικά πλοία και συγκεκριμένα η φρεγάτα κλάσης Yavuz Yıldırım F243 και ανθυποβρυχιακό πλοίο μαζί με σκάφος της ακτοφυλακής περίμεναν το τουρκικό υποβρύχιο στα Στενά μήπως και αναδυθεί.
Όπως είχαμε πει στο άρθρο μας Ο αθόρυβος ρωσικός «φονιάς» το υποβρύχιο «Stary Oskol» με πυραύλους Cruise εσπευσμένα από την Μεσόγειο στην Μαύρη Θάλασσα το ρωσικό επιτελείο ναυτικού αποφάσισε να στείλει στην Μαύρη Θάλασσα το υποβρύχιο «Στάρι Οσκόλ» B-262.
Το τελευταίου τύπου ντιζελοκίνητο υποβρύχιο Β-262 «Στάρι Οσκόλ» της κλάσεως 636 «Warszawianka», το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους cruise «Caliber» κατέπλευσε στην Μαύρη Θάλασσα.
Ο ρωσικός « κόκκινος Οκτώβρης» , το υποβρύχιο «Stary Oskol» είναι μέρος της 4ης μοίρας του υποβρύχιου στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 300 μέτρων με ταχύτητα 20 κόμβων και έχει αυτονομία 45 ημερών.
Πρόκειται για το υποβρύχιο που αναζητούσε και δεν εντόπισε ο νατοϊκός στόλος πριν δύο μήνες στην Μεσόγειο αλλά και πολύ πρόσφατα. Τούρκοι και ΝΑΤΟ προσπαθούσαν απεγνωσμένα να το εντοπίσουν.
Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο «Στάρι Οσκόλ» έχει ολοκληρώσει μια σειρά δοκιμών του και τώρα εκτελεί μια προγραμματισμένη μετάβαση στον τόπο μόνιμης εγκατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά προφανώς και δεν τους πιστεύει κανείς για το «προγραμματισμένη».
Και ενώ όλοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν το νεότερο υποβρύχιο «Stary Oskol» αυτό αναδύθηκε και πέρασε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων και μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα.
Την Τετάρτη στις 29 Ιουνίου  το ντιζελ-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο (SSK) Κλάσης 626 «Warszawianka» πέρασε τα Στενά και πήγε στο μέρος μόνιμης ανάπτυξης στην πόλη Novorossiysk.
Πριν από αυτό το υποβρύχιο πέρασε με επιτυχία τα τεστ σε Βαλτική και Βόρειο Στόλο.
Είναι η δεύτερη φορά που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εντοπίσει το συγκεκριμένο υποβρύχιο. Πριν καιρό η Βρετανική φρεγάτα «Kent» είχε αναφέρει τον εντοπισμό του υποβρυχίου μόλις αυτό είχε αναδυθεί στα διεθνή ύδατα.
Οι Βρετανοί τότε δεν είχαν καταφέρει να απαντήσουν για πόσο καιρό το ρωσικό υποβρύχιο βρίσκονταν σε κατάδυση στην περιοχή.
Το ρωσικό υποβρύχιο διαθέτει ένα πανίσχυρο σύστημα sonar και πολύ χαμηλό ακουστικό ίχνος που του επιτρέπει να εντοπίζει τα εχθρικά πλοία πολύ νωρίτερα ενώ με τους πυραύλους «Calibr» που διαθέτει μπορεί να εξαπολύσει την κόλαση χωρίς καν να γίνει αντιληπτό παρά μόνο όταν θα έχει φέρει τον όλεθρο.
Στα Στενά το υποδέχτηκαν κατά την ανάδυση του ένα τουρκικό περιπολικό σκάφος και μια φρεγάτα ενώ και κατά την μετάβαση του από την Βόρεια Θάλασσα «συνοδεύονταν» από Βρετανικές και Ολλανδικές φρεγάτες.
Το «Stary Oskol» θα ενώσει τις δυνάμεις του στην Μ.Θάλασσα με τα υποβρύχια «Novorossiysk» και «Rostov-on-Don».
Και τα τρία υποβρύχια διαθέτουν εξελιγμένου τύπου τορπίλες και πυραύλους cruise Kalibr εμβέλειας 2.5000 χλμ.
Το «Stary Oskol»  συνοδευόταν από το «Professor Nicholas Moore» και από το αποβατικό πλοίο»Azov».




πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/07/%ce%ba%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b3%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e%ce%b2%cf%81%ce%b7-%ce%b8%cf%81%ce%af%ce%bb%ce%b5%cf%81-%cf%83.html#ixzz4DH1oXq8o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου