Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τελευταίες εξελίξεις στην ολοκλήρωση των ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Μώλος Ρουσσέν» στη βάση της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη.
Τα προβλήματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ ΑΕ)  συνεχίζονται,  αυτή  τη φορά από έναν κρατικό φορέα, το  Υπουργείο Οικονομικών.  Με μια μάλλον απρόσμενη ενέργεια , λόγω παλαιών χρεών της επιχείρησης η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε  σε κατάσχεση των λογαριασμών του Ναυπηγείου,  οι οποίοι όμως χρησιμοποιουνται και για την μισθοδοσία του προσωπικού, δημιουργώντας πρόβλημα στη συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση και την κυβέρνηση.  Όμως φαίνεται οτι η ΓΓ Εσόδων δεν έλαβε υπ’όψιν τον νόμο που διέπει τη λειτουργία των ΝΒΕΕ την παρούσα στιγμή.  Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Νο10)  της 1ης Φεβρουαρίου 2016 του νόμου 4361/2016 του ΥΠΕΘΑ  («Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις») ,  επικυρώθηκε και ξεκίνησε η ισχύς της  συμφωνίας Ολοκλήρωσης Κατασκευής των Πλοίων ΤΠΚ τυπου «VOSPER»  ( κλάση «Ρουσσέν») και του ΤΠΚ  «Μυκονιός»  του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας  (ΝΒΕΕ ΑΕ).  Παραθέτουμε ολόκληρο το   άρθρο 32  του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέφθηκε νομική προστασία των ναυπηγείων απο τέτοιες ενέργειες για την συμφωνημένη διάρκεια περάτωσης της ναυπήγησης:
Νόμος 4361/2016 – Άρθρο 32
1. Κυρώνεται και οι διατάξεις της αποκτούν ισχύ νόμου η παρατιθέμενη, υπό στοιχείο Β΄, Συμφωνία.
2. Από τη δημοσίευση του παρόντος, δεν επισπεύδονται και αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου που ασκούνται από τους πάσης φύσεως πιστωτές της ανωτέρω εταιρείας, για οποιαδήποτε αιτία σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου με την επωνυμία ΝΒΕΕ Α.Ε., αποκλειστικά και μόνο στο βαθμό που η κινητή και η ακίνητη αυτή περιουσία επηρεάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων ΤΠΚ υπ’ αριθμ. 6 και 7 του Πολεμικού Ναυτικού και για όσο χρονικό διάστημα αυτό διαρκεί.
3. Η σχετική Κύρια Σύμβαση 001/00 (συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων αυτής 1−12) παραμένει σε ισχύ, για τη ρύθμιση των θεμάτων, τα οποία δεν διέπονται από την κυρούμενη δια του παρόντος νόμου συμφωνία.
4. Η ΝΒΕΕ Α.Ε. δύναται να χρησιμοποιεί τα παραχωρηθέντα για άλλες εργασίες της υπό τον όρο ότι δεν παρακωλύεται η σκοπούμενη εδώ κατασκευή και με τη σύμφωνη γνώμη του Π.Ν..
5. Η κυρούμενη συμφωνία δεν συνιστά ούτε ερμηνεύεται ως παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τα δικαιώματά του, που απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση και τις τροποποιήσεις της, η δε προθεσμία παραγραφής για την άσκησή τους παρατείνεται για χρόνο ίσο με τη διάρκεια ισχύος της κυρούμενης συμφωνίας.
6. Η ισχύς του παρόντος νόμου (σ.σ. και όλες οι χρονικές προθεσμίες  που αναφέρονται στην συμφωνια ΠΝ- ΝΒΕΕ- Εργαζομένων) αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .

Όσον αφορά στην καθ’αυτό συνέχιση της ολοκλήρωσης των 3 ΤΠΚ του Ναυτικού ,  στο νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» , δημοσιεύονται νεώτερα απο την επισκευή του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ22) στα ναυπηγεία Ελευσίνας , που έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.
Επίσης αποκαλύπτεται οτι αντί για τους Exocet MM40 που εγινε λογος, τελικα στο συγκεκριμένο ΤΠΚ της εκσυγχρονισμενης κλασης «Λασκος» θα γινει εγκατάσταση πυραύλων επιφανείας Harpoon απο το , μάλλον ευάριθμο τελικά απόθεμα του ΠΝ , όπως ήδη γίνεται  στα ΤΠΚ κλασης «Καβαλουδης».  Τα υπόλοιπα 3 σκάφη της κλάσης «Λασκος»,  θα μοιραστούν απόθεμα 25 Κ/Β ΜΜ40 block2, το οποίο πλέον  επαρκεί  για τοποθέτηση ακόμη και 8 πυραύλων  σε κάθε σκάφος ,  όπως έχει επιδειχθεί στις Combattante III της Τυνησίας και του Κατάρ.    Η ξεχωριστή διαμόρφωση ΚΠΜ/πυραύλων στο Μυκονιός, δημιουργεί ένα σκάφος διαφορετικό απο όλα τα υπόλοιπα Combattante IIIΑ/Β ,  έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν θα απαιτησει δαπάνη για αγορά νεου Συστηματος Διευθυνσης Βολης (ΣΔΒ) ITL-70. Θα γινει εγκατασταση υφισταμενης κονσολας ΣΔΒ Χαρπουν προσφατης εκδοσης , απο τα παραληφθεντα αποθεματα των ΗΑΕ  . Ειναι τεχνικα εφικτό, αφου παρομοια διαμορφωση και διασύνδεση TACTICOS/ Harpoon  εχουν ηδη οι εκσυγχρονισμενες φρεγατες «S» του ΠΝ. Η κονσολα Χαρπουν φαινεται στην παρακάτω φωτο, στην εγγύτερη σειρά χειριστών και  ειναι η ψηλότερη ανοικτου χρωματος αναμεσα στις  ομοιομορφες σκουρόχρωμες κονσόλες του  TACTICOS  στo Kέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ:

Το Συστήμα Διαχείρισης Μάχης TACTICOS στo Kέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της εκσυγχρονισμένης φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/07/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου