Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αμερικάνικος πύραυλος κατέρριψε το ρωσικό ελικόπτερο στη Συρία

Οι δύο Ρώσοι χειριστές που σκοτώθηκαν στην Συρία την Παρασκευή καταρρίφθηκαν με τη χρήση αμερικάνικου οπλισμού, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax την Κυριακή, επικαλούμενο ρωσική πηγή.
Ανέφερε ότι μαχητές της οργάνωσης Ντά’ες χτύπησαν το επιθετικό ελικόπτερο Mi-25 μ’εναν αμερικάνικής κατασκευής βαρύ αντιαρματικό πύραυλο TOW, ένα οπλικό σύστημα που χρησιμοποιεί καθοδήγηση από επίγειο σταθμό.
Το σύγχρονο σύστημα είναι σε υπηρεσία με τον Στράτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).
“Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν έναν αμερικάνικο TOW”, ανέφερε το Interfax επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.
Το Σάββατο Ντά’ες ανέλαβε την ευθύνη της κατάρριψης.
Το Αμακ, το ειδησιογραφικό πρακτορείο που μεταδίδει την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανάρτησε στο διαδίκτυο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει το περιστατικό.


Το βίντεο δείχνει μια λάμψη στην ουρά του ελικοπτέρου και το οπίσθιο τμήμα του κινητήρα φαίνεται να εκτοξεύεται μακριά. Τότε το ελικόπτερο εισέρχεται σε περιδίνηση και αρχίζει να περιστρέφεται πριν συγκρουστεί στο έδαφος, οι φωνές “Ο Θεός είναι μεγάλος” συνοδεύουν την εικόνα.
Καθώς το ελικόπτερο πέφτει διέρχεται ένα δεύτερο ελικόπτερο. Είναι παρόμοιο με το χτυπημένο Mi-25.
Το Interfax επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές που ανέφεραν οτι το ελικόπτερο είχε ξεμείνει από πυρομαχικά και επέστρεφε στην βάση του.
Οι ρωσικές εφημερίδες μετέδωσαν την φερόμενη διασύνδεση των ΗΠΑ χωρίς όμως να αναφέρουν πως η οργάνωση του Ντά’ες -την οποία η Ουάσιγκτον πολεμάει σε Συρία και Ιράκ- ίσως έχει καταφέρει να αποκτήσει τον αμερικάνικό σύγχρονο οπλισμό.
Σε ορισμένα σημεία, ο αρθρογράφος αντικατοπτρίζει τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προμήθευσε τον πύραυλο που κατέρριψε το πολιτικό αεροσκάφος της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.
Ωστόσο, είναι γνωστό οτι η οργάνωση του Ντά’ες έχει αποκτήσει αμερικανικής κατασκευής οχήματα και οπλισμό όταν κατέλαβε εδάφη από τις δυνάμεις ασφάλειας του Ιράκ το 2014.
Το Ντά’ες ανακήρυξε ως “Χαλιφάτο” του τα καταληφθέντα μέρη της Συρίας και Ιράκ μετά την κατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του βορείου Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.
Έκτοτε, η οργάνωση έχει συνδεθεί με τις επιθέσεις στην Άγκυρα, Βρυξέλλες, Παρίσι και άλλου.
Με τους δύο προσφάτους νεκρούς, οι Ρωσικές αρχές ανέφεραν τον θάνατο 13 στρατιωτικών στην Συρία, μετέδωσε το Interfax.

Alastair Wanklyn

Απόδοση/Μετάφραση από το japantimes.co.jp για την “Προέλαση”.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/12/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου