Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το πραξικόπημα «οπερέτα» της Τουρκίας που μας κράτησε άγρυπνους

Τελικά έγινε στην Τουρκία το πέμπτο πραξικόπημα στην πολιτική της ιστορία, για το οποίο πολλοί συζητούσαν ως ενδεχόμενο εδώ και καιρό!



Τρεις ώρες μετά τις πρώτες σχετικές πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η κατάσταση ήταν ασαφής αν και φαινόταν ότι στην Άγκυρα οι πραξικοπηματίες είχαν αποκτήσει κάποιον έλεγχο επιτιθέμενοι στην αφοσιωμένη στον Ερντογάν Αστυνομία και Στρατοχωροφυλακή. Υπήρξε δυσχέρεια αρχικά να εκτιμήσουμε αν τελικά θα επικρατούσε το ολίγον …οπερετικό πραξικόπημα. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ασαφές είναι η «ταυτότητα» των Στρατιωτικών που κινήθηκαν εναντίον του Ερντογάν. Θα μάθουμε όμως. Στην Ελλάδα όπου απουσιάζει το μέτρο αυτόκλητοι υποστηρικτές των πραξικοπηματιών χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση και τα κίνητρα των κινηματιών έσπευσαν να πανηγυρίσουν το πραξικόπημα ως νίκη των «κοσμικών δυνάμεων», παραβλέποντας ότι είτε βρίσκονται στην εξουσία οι …κοσμικοί κεμαλιστές, είτε οι νεοθωμανοί του Ερντογάν το ίδιο και το αυτό είναι για την στάση της αναθεωρητικής Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Σκέφθηκαν μήπως τελικά οι πραξικοπηματίες είναι άνθρωποι του Γκιουλέν όπως ισχυρίστηκε στο μέσω Face time του ο Ερντογάν? Πάντως ο ίδιος ο Γκιουλέν το αποκήρυξε. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας ενέχει μεγάλους ή μικρούς κινδύνους για την χώρα μας. Για τον λόγο αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη τόσο η ανησυχία της Κυβέρνησης και τα όσα μέτρα λαμβάνονται, όσο και των πολιτών. Απέχει όμως πολύ η κατάσταση από τον κόκκινο συναγερμό για τον οποίο μίλησαν κάποιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι και προκάλεσαν πρόσθετη ανησυχία.

Ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Hulusi Akar μπορεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να παρέμεινε όμηρος των πραξικοπηματιών, αλλά αποδεδειγμένα τόσο ο Διοικητής της πανίσχυρης 1ης Τουρκικής Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη Στρατηγός Umit Dunbar όσο και ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Bülent Bostanoglou βρέθηκαν απέναντι στους πραξικοπηματίες και μάλλον έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της κυβέρνησης και του Ερτογάν όπως επίσης οι δηλώσεις του Αρχηγού της Τουρκικής Αντιπολίτευσης. Λίγο μετά τις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα και η εκτίμηση μας είναι ότι το οπερετικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επικρατήσει ενώ και ο διεθνής παράγων και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ στηρίζουν πλέον την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και του νόμιμου προέδρου, μας αρέσει δεν μας αρέσει ο «σουλτανισμός» του Ερντογάν.

Συμπερασματικά, η τελική μας εκτίμηση μετά την φθίνουσα πορεία του πραξικοπήματος είναι ότι ο Ερντογάν θα εξέλθει από αυτήν την «περιπέτεια» ακόμα πιο ισχυρός, οπότε … «ουαί τοις ηττημένοις»! Θα επανέλθουμε στην συνέχεια της ημέρας για να δώσουμε πλέον στον αναγνώστη μας την τελική εικόνα.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/diethneis-sxeseis/4065-to-praksikopima-opereta-tis-tourkias-pou-mas-kratise-agrypnous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου