Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Κάνουν “έξωση” και στους βατραχανθρώπους του Λιμενικού

Της Δήμητρας Πανανού
d.pananou@realnews.gr
Ημεταβίβαση του Ελληνικού διώχνει τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού από τις εγκαταστάσεις τον Άγιο Κοσμά
Διώχνουν τους βατραχανθρώπους τους Λιμενικού Σώματος από τις εγκαταστάσεις όπου εδρεύει η μονάδα τους στον Άγιο Κοσμά, λόγω της σκανδαλώδους σύμβασης που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Development του ομίλου Λάτση για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και χωρίς να έχουν προνοήσει για την μετεγκατάσταση τους.
Μια από τις πιο μάχιμες και καλά εξοπλισμένες μονάδες της χώρας μας, η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ), αναμένεται σύντομα μα βρεθεί στον …δρόμο, αφού το ΤΑΙΠΕΔ, παρά τα όσα προβλέπει σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2012, δεν έχει φροντίσει να βρει άλλο κατάλληλο χώρο.
Η μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένη από το 2004 σε ακίνητο έκτασης 9.360,95 τ.μ. Εντός του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, σε νεόδμητα κτίρια, τα οποία κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τοποθεσία αυτή θεωρείται από τα στελέχη της μονάδας ως η πιο κατάλληλη για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για την γεωγραφικής της θέση και της δυνατότητας επιχειρήσεων. Παρ’όλα αυτά, ήδη από το 2012, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες, είχε αποφασιστεί η μετεγκατάσταση της σε άλλη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 7 του Ν. 4081.2012 προβλέπεται οτι “το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούται να εξεύρει και παραχωρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραθαλάσσια έκταση ίση τουλάχιστον προς αυτή που σήμερα κατέχει το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό τη μεταφορά σε αυτήν της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων αναλαμβάνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και η ολοκλήρωση τους προηγείται της αποδέσμευσης του χώρου από το Λιμενικό Σώμα”.
“Η ΜΥΑ έχει αναβαθμιστεί θεαματικά. Η βελτίωση του νομικού πλαισίου, η έναρξη στενής συνεργασίας με συμμαχικές ειδικές δυνάμεις, η συμμετοχή σε υψηλού προφίλ ειδικές επιχειρήσεις και η συνεχής έλευση τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμοί ανέδειξαν τις προσπάθειες των χαμηλόβαθμων στελεχών που είχαν ξεκινήσει με τον σχηματισμό των επιχειρησιακών ομάδων το 2003. Εάν δεν διευθετηθεί το θέμα της μετεγκατάστασης στον Σκαραμαγκά, ο κόπος των βατραχανθρώπων θα πάει χαμένος”, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής και Νήσων, Σταμάτης Μουγιάκος.
Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει το Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη έχει συμφωνήσει με την παραχώρηση έκτασης εντός των εγκαταστάσεων του στον Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με το Π.Ν., έχει προσδιορίσει τις ανάγκες της ΜΥΑ βάσει των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της, έχει καταρτίσει πλήρη και εμπεριστατωμένα σχέδια (τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά) και είναι έτοιμο να συμβάλει στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων εντός του Ν.Ο. Σκαραμαγκά.
Η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου για τις ανάγκες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων για την ΜΥΑ θα μπορούσε να φανεί -τόσο σε πρακτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο- συμφέρουσα.
Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός οτι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η διαδικασία ανέγερσης θα είναι χρονοβόρα. Εάν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, υπάρχει ο κίνδυνος για την ΜΥΑ να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και να αναγκαστεί να εκδιωχθεί -όταν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό- προς πρόχειρες εγκαταστάσεις που δεν επαρκούν για την εκτέλεση του έργου της.
Στα αζήτητα
“Η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μελών της ΜΥΑ πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά με τρόπο σωστό και σε χώρο κατάλληλο. Είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι προσπάθειες του αρχηγείου για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων εντός του Ν.Ο. Σκαραμαγκά, απ’οπου θα μπορούν οι βατραχάνθρωποι να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους”, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Θάνος Τσατσούλης, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να τους στείλουν στα αζήτητα, ούτε σε ¨ανακαινισμένες¨ εγκαταστάσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει του Ν. 4081/2012, τον οποίο ψήφισε το σύνολο των κομμάτων, πρέπει να κινηθεί προτού να είναι αργά. Ελπίζουμε και στη στήριξη του επενδυτή για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής μονάδος”.
Πηγή: Εφημερίδα: Real News, 3 Ιουλίου 2016, σελίδα 47.
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4180475217311186462#editor/target=post;postID=5627412009225005458

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου