Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Oι Τούρκοι πιέζουν την Αθήνα για την παράδοση των στασιαστών

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού προηγήθηκε το τηλεφώνημα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα ηγέτη.


Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε και ταχεία αποκατάσταση της ομαλότητας. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο, θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνομιλία τονίστηκε η σημασία που έχει η προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την επικοινωνία τους, που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική στήριξη στις δύσκολες ώρες που περνάει η Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε επίσης και για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η διαδικασία έκδοσης των οχτώ στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία ξεκίνησε όπως φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για την αντίδρασή της στην απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης και τόνισε τη σημασία του καθεστώτος συνταγματικής δημοκρατίας στην Τουρκία και τη διατήρηση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός του ανέφερε ότι η απόπειρα μιας ομάδας εντός των ενόπλων δυνάμεων εναντίον της δημοκρατίας και της βούλησης του λαού απέτυχε και ευχαρίστησε για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη το συντομότερο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσής τους. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι επιθυμεί να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία στα διμερή θέματα και το Κυπριακό καθώς και στα περιφερειακά. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συμφώνησε και ευχήθηκε σε αυτό το πλαίσιο να ολοκληρωθούν τα διάφορα προγράμματα που είναι στην επικαιρότητα.

Το αυτόφωρο δικαστήριο θα προηγηθεί της παρουσίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην επιτροπή ασύλου

Θα προηγηθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης των οκτώ συλληφθέντων Τούρκων στρατιωτικών, της παρουσίας τους ενώπιον της επιτροπής της υπηρεσίας ασύλου. Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.

Η διαφοροποίηση του αρχικού προγραμματισμού οφείλεται ενδεχομένως σε διαδικαστικούς ή πρακτικούς λόγους, καθώς αποφασίστηκε να προηγηθεί το αυτόφωρο δικαστήριο στο οποίο, όπως προανήγγειλαν οι συνήγοροι των κρατουμένων, θα ζητηθεί αναβολή 48 ωρών.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»,της πρωτεύουσας του Έβρου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

http://defencenews.gr/amina/tourkia/4081-oi-toyrkoi-piezoun-tin-athina-gia-tin-paradosi-ton-stasiaston

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου