Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Το σφαγείο του Βρετανικού Στρατού: Το Land Rover «Κινητό Φέρετρο»

Η έρευνα του Τσίλκοτ διαπίστωσε ότι οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολίτικοι αξιωματούχοι αντέδρασαν πολύ αργά στην αντικατάσταση των Land Rover με το παρατσούκλι «Κινητά Φέρετρα» επειδή ήταν ανεπαρκή στην προστασία των στρατιωτών.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Σερ Τζον Τσίλκοτ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) απέτυχε να δράσει αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση των απωλειών από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς -IED- και τις βόμβες στις άκρες του δρόμου, οι οποίες έγιναν ένα καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Βρετανίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις σχετικά με την προμήθεια καλύτερων οχημάτων τα οποία δεν είχαν παραγγελθεί έως το 2006, παρά την αρχική ανάγκη για αυτά «πριν το 2002».
Βρετανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003. Τα Land Rover που χρησιμοποιήθηκαν έχουν επικριθεί από τις οικογένειες των στρατιωτών.
Ο Τσιλκοτ διαπίστωσε οτι ο στρατός ήταν πολύ αργός στην οριστική παροχή των Προστατευόμενων Οχημάτων Περιπολίας για να σταματήσει τους θανάτους των στρατιωτών.
Η ευρεία χρήση του ελαφρύ οχήματος Land Rover κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τις οικογένειες των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Σύμφωνα με αναφορές οι στρατιώτες έδωσαν στα οχήματα το παρατσούκλι «κινητά φέρετρα» εξαιτίας της περιορισμένης προστασίας που προσέφεραν έναντι των IED και οι οικογένειες αρκετών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατέθεσαν αγωγές προς το Υπ.Αμ. για την χρησιμοποίηση τους.
Η έκθεση συμπεραίνει ότι οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην Επιχείρηση Telic, όπως ήταν γνωστή η εισβολή και κατοχή, υπέφεραν, επίσης, από έλλειψη υποστήριξης απο ελικόπτερα και εξοπλισμό ο οποίος είναι γνωστός ως Istar -πληροφορίες, επιτήρηση, πρόσκτηση στόχου και αναγνώριση.
Η έκθεση του Σερ Τζον Τσίλκοτ ανέφερε: «Ανάμεσα στο 2003 και 2009, οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράκ βρέθηκαν αντιμέτωπες με κενά σε κάποιους κρίσιμους τομείς ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της προστατευόμενης μηχανοκίνησης, Istar και υποστήριξης με ελικόπτερα».
Η έκθεση επέκρινε επίσης την έλλειψη της υποστήριξης με ελικόπτερα για κάποιους στρατιώτες. Ο Τσιλκοτ διαπίστωσε οτι κάποιοι πόροι που στάλθηκαν στο Αφγανιστάν επιβάρυναν περαιτέρω τις δυνάμεις στο Ιράκ.
«Δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο ποιο πρόσωπο ή τμήμα εντός του Υπ.Αμ. ήταν υπεύθυνο για τον εντοπισμό και την διαπίστωση των κενών στις ικανότητες».
«Οι καθυστερήσεις στην παροχή μεσαίου βάρους προστατευόμενων οχημάτων (PPV) και η αποτυχία να καλυφθούν οι ανάγκες των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου της MND (SE) (Νοτιοανατολική Πολυεθνική Μεραρχία -ο Βρετανικός τομέας στον Ιρακ) για Istar και ελικόπτερα δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές».
Η έκθεση συνέχισε: «Το Υπ.Αμ. αργησε να ανταποκριθεί στις υπό εξέλιξη απειλές από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Ιράκ. Το εύρος των επιλογών της προστατευόμενης μηχανοκίνησης που ήταν διαθέσιμες στους διοικητές της MND (SE) ήταν αρκετά περιορισμένες».
«Αν και οι εργασίες για την προμήθευα επιπρόσθετων PPV είχαν ξεκινήσει πριν το 2002, αυτά παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2006, μετά από υπουργική παρέμβαση».
Η έκθεση Τσίλκοτ βρήκε επίσης ότι οι στρατιώτες είχαν πιεστεί από τον στρατό για την ταυτόχρονη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στο θέμα της υποστήριξης με ελικόπτερα.
Η έκθεση ανέφερε: «Κατά την απόφαση ανάληψης επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο εν γνώσει του υπερέβη τις παραδοχές του Αμυντικού σχεδιασμού. Όλες οι προμήθειες και ενισχύσεις απο αυτό το σημείο και μετά επρόκειτο να παρατεντωθούν».
«Σε οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση το επίπεδο της δύναμης προστασίας που απαιτείται για να αντιμετωπίσει μια αξιολογημένη απειλείη πρεπει να αναφέρεται ρητά».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, ο Λοχαγός Νταγκ Μπιτι, οποίος ήταν τότε Ανθυπολοχαγός Συντάγματος στο Ιρλανδικό Βασιλικό Σύνταγμα, είπε: «Οι στρατιωτικοί ηγέτες μας ήταν πολύ πρόθυμοι για να είναι ευχάριστοι και έτσι επέτρεψαν στους εαυτούς τους να εμπλακούν στον πόλεμο ακόμη και άν δεν είχαν τη δυνατότητα ή τις ικανότητες ή των πιο βασικό εξοπλισμό».
«Δεν είχαμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, δεν είχαμε ιματισμό, δεν είχαμε μπότες, δεν είχαμε πυρομαχικά για κάποια από τα οπλικά συστήματα μας, ο ραδιοτηλεπικοινωνικός εξοπλισμός μας ήταν παλιός και δεν λειτουργούσε».
Ένας άλλος στρατιώτης που συμμετείχε στον πόλεμο, υποδεκανέας Ιάν Μακμένενι, είπε πως ζητήθηκε από τους άνδρες του να αφαιρέσουν τις αλεξίσφαιρες πλάκες από τα γιλέκα τους για να παραδοθούν στους άνδρες μιας άλλης μονάδας.
Ο Ρότζερ Μπεικον, του οποίου ο γιος, ο ταγματάρχης Μάθιου Μπέικον,  σκοτώθηκε όταν μια βόμβα στην άκρη δρόμου ανατινάχθηκε διπλά στο όχημα με το οποίο μετακινείτο, κατηγόρησε τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα.
Δήλωσε: «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτραπούν τόσα πολλά λάθη για να θυσιαστούν Βρετανικές ψυχές και να οδηγήσουν στην καταστροφή μιας χώρας χωρίς θετική κατάληξη».
«Είμαστε περήφανοι που οι σύζυγοι, γιοι και κόρες μας κατατάχθηκαν για να υπηρετήσουν την χώρα μας. Όμως δεν είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που τους αντιμετώπισε η Κυβέρνηση μας».
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκθεση για να διασφαλιστεί οτι όλα τα επεισόδια του αποτυχημένου πολέμου στο Ιράκ δεν θα επαναληφθούν ξανά. Είτε στο θέατρο των επιχειρήσεων, είτε στο θέατρο της Whiteball (η οδός όπου εδρεύουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες)».
«Ζητάμε από την Βρετανική Κυβέρνηση να ακολουθήσει την αμέσως τα ευρήματα του Σερ Τζόν για να διασφαλιστεί η πολιτική διαδικασία με την οποία η χώρα μας αποφάσισε να εισέλθει σε πόλεμο δεν θα διαστρεβλωθεί και μπερδευτεί ξανά με την μη απόδοση ευθυνών για παρόμοιες πράξεις».
Ο Πρωθυπουργός, Ντειβιντ Κάμερον, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχθηκε όταν μίλησε σχετικά με την έκθεση Τσίλκοτ σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Είπε: «Η παροχή του σωστού στρατιωτικού εξοπλισμού είναι απολυτή υποχρέωση της Κυβέρνησης και πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός για να το επιτύχουμε».
Η Τζεραλντίν Μακκουλ η επικεφαλής της ομάδας των στρατιωτικών τραυματισμών στη νομική εταιρεία Ιρβιν Μιτσελ η οποία εκπροσωπεί τις οικογένειες μερικών στρατιωτικών, είπε: “Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ότι από αυτή την μελέτη θα εξαχθούν διδάγματα με σκοπό να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας σε οποιαδήποτε σημερινή ή μελλοντική σύγκρουση”.
“Για τους στρατιώτες μας και τις οικογένειες τους είναι θέμα ζωής και θανάτου. Όποιοι και να είναι οι λόγοι που θα πας στο πόλεμο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να στείλεις τους στρατιώτες μας στο Ιράκ, η οποιαδήποτε άλλη εμπόλεμη ζώνη, χωρίς να τους παρέχεις με τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση ώστε να τους βοηθήσεις προετοιμαστούν για την μάχη”.
Στρατιώτης περιπολεί στην Βασόρα ακριβώς μετά την εισβολή του 2003. Οι στρατιώτες που συζητούν σήμερα για την έκθεση δήλωσαν οτι δεν τους χορηγήθηκαν επαρκή αλεξίσφαιρα.
Ο Σερ Τζόν είπε: “Κατά τη διάρκεια του 2004 και 2005 φαίνεται οτι τα ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατέληξαν στην απόφαση οτι ελάχιστα ακόμη μπορούσαν να επιτευχθούν [στο Ιρακ]… και θα ήταν πιο λογικό να επικεντρωθούν στο Αφγανιστάν”.
“Από το 2006, ο Στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούσε δυο συνεχόμενες εκστρατείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Δεν διέθετε ικανοποιητικούς πόρους για να το πραγματοποιήσει… οι αποφάσεις σχετικά με τους πόρους για το Ιράκ επηρεάστηκαν από τις απαιτήσεις στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν”.
Ο Σερ Τζόν είπε ότι ήταν η στάση “μπορώ να τα καταφέρω” των στρατιωτικών σήμαινε ότι η οι υψηλόβαθμοι διοικητές και υπουργοί δεν είχαν ενημερωθεί για τις ελλείψεις στους εξοπλισμούς.
Κατέληξε: “Οι κατά καιρούς φορείς των κακών ειδήσεων από το Ιράκ δεν μεταδόθηκαν. Το Υπ.Αμ. δεν ήταν πλήρως ενημερωμένο για την κατάσταση στο πεδίο κατά τον πόλεμο.”
Πως ο στρατιώτης Φιλιπ Χιουιτ σκοτώθηκε μ’ένα όχημα Land Rover – Ένα από τα πολλά θύματα του ακατάλληλου Βρετανικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Πριν από οχτώ χρόνια, ο Στρατιώτης Φιλιπ Χιούιτ σκοτώθηκε σε ένα σκονισμένο πεδίο μάχης στο Ιράκ.
Ο στρατιώτης του 1ου Τάγματος του Συντάγματος Στραφορσαιρ σκοτώθηκε όταν το όχημα του Land Rover “Snatch” χτυπήθηκε από μια βόμβα κοντά στην πόλη αλ-Αμαρα την 16 Ιουλίου, 2005. Ήταν 21 ετών.
Το όχημα “Snatch” αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την σύλληψη διαδηλωτών στην Βόρεια Ιρλανδία, ζυγίζει 3,5 τόνους και έχει V8 κινητήρα 3,5 κυβικών λίτρων. Κοστίζει 600 χιλιάδες λίρες, είναι περιβόητο για την ελλειπή προστασία από τις βόμβες στις άκρες του δρόμου και 37 άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν σκοτωθεί με αυτό.
Ο Στρατιώτης Φιλιπ Χιούιτ
Απο τον θάνατο του, η μητέρα του στρατιώτη Φιλιπ Χιουιτ, Σου Σμιθ, δίνει την δική της μάχη -με το υπουργείο Άμυνας. Υποστηρίζει οτι η Κυβέρνηση από αμέλεια παραβίασε τα ανθρωπινά δικαιώματα του παραλείποντας να του παρέχει ενα επαρκώς θωρακισμένο όχημα.
Οι αξιωματούχοι τού Υπ.Αμ. επέμεναν οτι δεν είναι ευθύνονται επειδή οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και όχι σε κάποια βάση του Βρετανικού Στρατού ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έδωσε την μάχη της στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο χωρίς επιτυχία αλλά τελικά επιβραβεύθηκε δύο χρόνια μετά.
Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η Κυβέρνηση όφειλε να παρέχει κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση στα στρατεύματα που αποστέλνονται στον πόλεμο, αλλά ο υπουργός Άμυνας Φιλιπ Χαμποντ είπε πως ανησυχούσε οτι αυτό θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο για τους στρατιώτες να πραγματοποιούν επιχειρήσεις.
Ο στρατιώτης Φιλιπ Χιουιτ ήταν ένας από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν όταν τα αμφιλεγόμενα οχήματα τους “Snatch” Land Rover ανατινάχτηκαν από βόμβα στην άκρη του δρόμου. Τα οχήματα με την φτωχή θωράκιση -με το παρατσούκλι “κινητά φέρετρα” λόγω της τρωτότητας τους στις εκρήξεις- αντικαταστάθηκαν οριστικά το 2008.
Ο δεκανέας Κερκ Ρεντπαθ, 22, από το Ρομφορντ του Εσσεξ, ήταν ο άλλος. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2007.
Ο στρατιώτης Λι Ελις, ο οποίος υπηρετούσε στο 2 Τάγμα του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, ήταν ο τρίτος. Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας τον Φεβρουάριο του 2006.
Μιλώντας μετά την σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης, η μητέρα του στρατιώτη Ελλις Ρονι Μπαριέκ, είπε οτι ξέσπασε σε δάκρυα μετά την ακρόαση και ανάγνωση του περιεχομένου.
Είπε οτι η έκθεση βρήκε οτι το όχημα που τον μετέφερε “δεν ήταν κατάλληλο για αυτόν τον σκοπό”.
Η οικογένεια είναι μια από τους συγγενείς του στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε στο Ιράκ που επιδιώκουν μια νομική αξίωση για αμέλεια εναντίον του Υπ.Αμ.
Ισχυρίζονται ότι ο καλύτερος εξοπλισμός θα μπορούσε να τον είχε σώσει.

Απόδοση/Μετάφραση από το dailymail.co.uk για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/07/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF-land-ro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου