Νέα τραγωδία για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ελικόπτερο S70 Black Hawk κατερρίφθη στο παρχάρι Τοχομλούκ στην Κερασούντα. Ανεξάρτητα του τι θα πουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θεωρούμε δεδομένο ότι έπεσε λόγω των Κούρδων οι οποίοι όπως σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως έχουν επεκτείνει το αντάρτικο τους στην περιοχή του Πόντου.
Το περιστατικό συνέβη στις 5:30 το απόγευμα της Τρίτης.
Στο τουρκικό ελικόπτερο επέβαιναν ο Ταξίαρχος Μουσταφά Ντογρού, διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής με έδρα την Κερασούντα, ένας συνταγματάρχης, δύο ταγματάρχες και στρατιώτες, συνολικά τουλάχιστον 11 άτομα.
Εκτός από τους στρατιωτικούς στο ελικόπτερο επέβαιναν σύζυγοι και τρία παιδιά στρατιωτικών.
Οι στρατιωτικοί και τα μέλη των οικογενειων τους πετούσαν για το Eid al-Fitr,για τις διακοπές που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στην Κερασούντα παρατηρείται έντονη κινητικότητα Κούρδων ανταρτών.
Μέχρι στιγμής πάντως όλα τα τουρκικά ΜΜΕ «δείχνουν» την πυκνή ομίχλη ως αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου.
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θα γίνουν ρεζίλι. Πολύ πρόσφατα σε άλλη μια πτώση πολεμικού ελικοπτέρου που έλεγαν ότι προκλήθηκε από μηχανική βλάβη, τελικά η αιτία ήταν τα κουρδικά αντιαεροπορικά.
Όπως είχαμε πει στο προφητικό μας άρθρο Επιθέσεις του PKK στην Κερασούντα και στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου – Επιστρατεύει 750 εθελοντές πολιτοφύλακες η Άγκυρα το PKK τροποποιεί την στρατηγική του και αρχίζει επιθέσεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου με στόχο να να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.
Σύμφωνα με το pontos-news.gr πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις του PKK στην περιοχή του Πόντου.
Στη μια, οι Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε αγωγό παροχέτευσης, σε φράγμα που βρίσκεται στο Κιουρτούν, του νομού Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανά), προκαλώντας καταστροφές.
Μετά την επίθεση ακολούθησε μικρής κλίμακας συμπλοκή μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην άλλη επίθεση, ομάδα Κούρδων επιτέθηκε στο σταθμό της στρατοχωροφυλακής της ορεινής κωμόπολης Τσάλνταγ, που βρίσκεται νότια της Κερασούντας και ανατολικά της Πουλαντζάκης.
Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα, από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής του σταθμού, ανθυπασπιστής Ζαφέρ Τσαλισκάν.
Για το λόγο αυτό 750 εθελοντές πολιτοφύλακες έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στην Κερασούντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι υποψήφιοι εθελοντές δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στο PKK, μετά από αρκετές επιθέσεις που οργάνωσε το τελευταίο στην περιοχή.
Ας σημειωθεί ότι η επαρχία της Κερασούντας βρίσκεται εκτός του συνήθους πεδίου δράσης του PKK.
«Αγαπάμε την χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και το έδαφός μας. Γι’ αυτό θέλουμε να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες που επιδιώκουν να διασπάσουν την χώρα μας», δήλωσε ένας από τους εθελοντές, προσθέτοντας ότι οι μαχητές του PKK έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να διεισδύσουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε.
Οι εθελοντές ξεκίνησαν την υπηρεσία τους τον Απρίλιο, αφού εκπαιδεύτηκαν για έναν μήνα στην χρήση όπλων.
Το συγκεκριμένο σύστημα εθελοντισμού ιδρύθηκε το 1924, έχοντας ως σκοπό να μεριμνήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για την δική τους ασφάλεια και έμεινε ουσιαστικά αδρανές μέχρι το 1980, οπότε και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λόγω της εμφάνισης του PKK.

Με κίτρινο είναι σημειωμένο στο χάρτη το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο