Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ενώ Όλοι Ασχολούνται με τους Τούρκους, οι Κούρδοι Μόνοι Μάχονται τον ISIS


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από την μέρα που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Τουρκία, το ενδιαφέρον και οι εξελίξεις εστιάστηκαν στις κινήσεις εκκαθαρίσεων του Ερντογάν, ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποφύγουν τις καταγγελίες του Τούρκου Πρόεδρου περί ανάμειξης τους στο πραξικόπημα. Δεν είναι εξάλλου μικρή η επίθεση που δέχονται από την Τουρκία τόσο στην βάση του Ιντσιρλίκ, που ακόμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό αμερικανοί στρατιωτικοί, όσο και με την απαίτηση έκδοσης του Γκιουλέν.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία είναι με το βλέμμα στραμμένο στην συμμαχία με τον Ερντογάν, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Και εδώ είναι που γεννάται το ερώτημα, την ώρα που όλοι ασχολούνται με τις κινήσεις της Τουρκίας, ποιος πολεμάει τον ISIS. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι επιχειρήσεις στη Συρία θα ήταν σε ύφεση αν δεν υπήρχαν οι Κούρδοι, που για άλλη μια φορά αποτελούν την μοναδική δύναμη, που μάχεται αξιόπιστα τους φονιάδες του Ισλαμικού Κράτους.
Έτσι, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) επιτέθηκαν την Τετάρτη σε προπύργια των φιλότουρκων τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ, στη Συρία, και είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι εμπλέκονται σε αυτό το μέτωπο. Οι Κούρδοι βομβάρδισαν το αρχηγείο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αχράρ Αλ Σαμ στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ τζιχαντιστές και τραυματίζοντας ακόμα 13.
Η επίθεση των Κούρδων ήταν απάντηση στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν η Αχράρ Αλ Σαμ και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (αμφότερες συνδέονται με την Αλ Κάιντα), σε κουρδικά χωριά στην περιοχή του υπό κουρδική διοίκηση καντονιού της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Δεκάδες Κούρδοι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν οι τζιχαντιστές χτύπησαν τα χωριά Τζούμλα και Ντιγουάν.
Σύμφωνα με πηγές από την περιοχή,  «ο βομβαρδισμός με όλμους των τζιχαντιστών σκότωσε και τραυμάτισε 30 πολίτες την Τρίτη και πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας και των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και προσωπικό», «το νοσοκομείο εκστρατείας Τζιντερίς στην Εφρίν δεν μπορεί να παράσχει στους τραυματισμένους ανθρώπους εξειδικευμένη θεραπεία εξαιτίας των ελλείψεων σε γιατρούς και φάρμακα».
Θεωρούμε ότι διανύουμε μια περίοδο που οι Κούρδοι μόνοι τους αντιμετωπίζουν την παγκόσμια απειλή. Είναι καιρός πλέον όλοι, να σταματήσουν να ασχολούνται άλλο με τα καμώματα των Τούρκων και να μην επιτρέψουν στους τρομοκράτες να αναδιοργανωθούν. Όσο για τους Κούρδους, η παγκόσμια κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι είναι η μόνη δύναμη, που ποτέ δεν έχει σταματήσει να μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, πληρώνοντας ακριβό το τίμημα κάτι για το οποίο αξίζουν ανάλογη ανταμοιβή, που δεν είναι άλλη από ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/07/%ce%b5%ce%bd%cf%8e-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%82.html#ixzz4Fu8eFtDN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου