Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ρωσία: Νέες λεπτομέρειες σχετικά με την πλατφόρμα μάχης «Μπουμερανγκ»

Οαναλυτής του Ρωσικού Στρατού Βλαντιμίρ Τουχκοβ σχολιάζει σχετικά με τις προοπτικές της νέας πλατφόρμας του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματός μεταφοράς προσωπικού της Ρωσίας, η οποία έχει σχεδιασμό που της επιτρέπει να διαμορφωθεί ώστε να εκτελεί και άλλους ρόλους εκτός από την μεταφορά στρατιωτών.
Την περασμένη εβδομάδα, τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι ξεκίνησαν οι τελικού σταδίου αμφίβιες δοκιμές του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Τεθωρακισμένου οχήματός μάχης (ΤΟΜΑ) Μπουμερανγκ. Αναμένεται ότι τα οχήματα της έκδοσης ΤΟΜΠ, με την ονομασία K16, θα αρχίσουν να εισέρχονται σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό από τα τέλη του έτους. Το 2017, το εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων Αρζαμάς, πρόκειται να αρχίσει την μαζική παραγωγή του K16.
Σε μια νέα ανάλυση για την ρωσική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα Σβομποντναγια Πρέσα σχετικά με τις ικανότητες και προοπτικές του Μπούμερανγκ, ο Τουχκοβ σχολίασε ότι το όχημα είναι “εντελώς νέο” σε σχεδιαστικούς όρους, “διαφέρει ριζικά από τα μηχανήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ρωσία στο οπλοστάσιο της σε αυτή την κατηγορία μέσων”.
Η Ρωσική Βιομηχανία Αμυντικού Υλικού (VPK LLC) επιλέχθηκε για να αναπτύξει την πλατφόρμα Μπουμεράνγκ το 2011, και της παραδόθηκε μια λίστα απαίτησης δυνατοτήτων που ήταν “εξαιρετικά σκληρές”.
“Πρώτη και κύρια”, υπενθύμισε ο αμυντικός αναλυτής, “ήταν αναγκαία η προστασία του ΤΟΜΠ και άλλων στρατιωτικών οχημάτων που κατασκευάστηκαν πάνω στην πλατφόρμα Μπούμερανγκ από τις εκρήξεις ναρκών. Στους προηγούμενους εν συγκρίσει σχεδιασμούς ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, αυτή ήταν η πιο ευάλωτη περιοχή των οχημάτων. Η VPK επέλυσε αυτό το θέμα με άριστο τρόπο.”
Οι όλο και περισσότερο απαιτητικές αξιώσεις υλοποιήθηκαν επίσης σχετικά με την θωράκιση του νέου οχήματος “Χρησιμοποιώντας νέα υλικά και βέλτιστη γεωμετρική έρευνα, οι σχεδιαστές κατάφεραν να κάνουν το όχημα αδιάτρητο στα μικρά όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος, όπως επίσης και στα θραύσματα βλημάτων πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.”
Επιπλέον, το όχημα, το οποίο εδράζεται σε μια τροχοφόρα 8Χ8 ανάρτηση, αποδεικνύει επί του παρόντος τις αμφίβιες ικανότητες του με τον 510 ίππων πετρελαιοκίνητο συγκρότημα ισχύος που επιτρέπει την 15-20 τόνων μονάδα να μετακινηθεί με ευελιξία στο ανώμαλο έδαφος.
Οπίσθια άποψη του Μπούμερανγκ, με τους δυο υδροστροβίλους του να είναι ορατοί. © Wikipedia/ Vitaly V. Kuzmin
“Στον αυτοκινητόδρομο”, τόνισε ο Τουχκοβ, “είναι σε θέση να κινηθεί με ταχύτητες μέχρι 100 χιλιόμετρα ανά ώρα για περισσότερα από 800 χλμ. Εξοπλισμένο με δυο υδροστροβίλους κινητήρες, το όχημα θα έχει επίσης την ικανότητα να διέρχεται υδάτινα εμπόδια και να “κολυμπήσει” σε τρικυμιώδη κυματισμό. Για αυτόν τον λόγο το Μπούμερανγκ είναι εξοπλισμένο με αντλίες και αναπνευστήρες (snorkel) που προεξέχουν πάνω από το νερό, παρέχοντας στεγανότητα στα διαμερίσματα προσωπικού και ισχύος. Σε σχέση με αυτό, τα οχήματα της πλατφόρμας Μπούμερανγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Στρατό, αλλά επίσης και από τις μονάδες αποβατικών εφόδων του Ναυτικού”.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της παρελάσεως της Ημέρας της Νίκης στην Μόσχα το 2015, πολλά έχουν γραφεί στην ρωσική αμυντική κοινότητα σχετικά με το όχημα. Κατά συνεπεία, ο Τουχκοβ επεσήμανε, “αναλυτές που είχαν την ευκαιρία να πάρουν την “αίσθηση” του K16 αναφέρουν ότι έχει φτάσει το επίπεδο άνεσης (για τους χειριστές) η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις των Σοβιετικών/Ρωσικών ΤΟΜΠ. Ο κινητήρας και η μονάδα ελέγχου βρίσκονται στο εμπρόσθιο μέρος του μηχανήματος, ενώ το μεταφερόμενο προσωπικό επιβιβάζεται από πίσω με την χρήση μιας αναβαθμίδας. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνδρες είναι υπο την προστασία της θωράκισης του οχήματος”.
Τα ΤΟΜΠ Μπούμερανγκ, διατηρήθηκαν σκεπασμένα κάτω από καλύμματα μέχρι να αποκαλυφθούν στο κοινό για την Παρέλαση της Νίκης στην Μόσχα το 2015. © Sputnik/ Vadim Savitskii
Η πλατφόρμα Μπούμερανγκ έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με ένα εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Με το υπουργείο Άμυνας να εγκρίνει το σχέδιο το Νοέμβριο του 2011, τα πρώτα πρωτότυπα παραδόθηκαν το 2013. Τα οχήματα συμμετείχαν στους εορτασμούς της 70ης επετείου της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της 9ης Μαΐου 2015, Έκτοτε, έχουν υποστεί εκτεταμένες δοκιμές, και εισάγονται επιλεκτικά στον Στρατό.
“Μέχρι σήμερα”, υπενθύμισε ο Τουχκοβ, “η πλατφόρμα Μπούμερανγκ περιλαμβάνει δύο οχήματα μάχης κατασκευασμένα για διαφορετικούς σκοπούς: Το ΤΟΜΠ K16 και TOMA K17”.
“Στο άμεσο μέλλον”, πρόσθεσε ο αμυντικός αναλυτής, “η πλατφόρμα αναμένεται να περιλαμβάνει μια πλήρη κλίμακα” από διαμορφώσεις. Οι μελλοντικές εκδόσεις περιλαμβάνουν όχηματα διοίκησης, μαζί με αναγνώρισης, ηλεκτρονικού πολέμου, αυτοκινούμενο οβιδοβόλο, θωρακισμένο ασθενοφόρο και οχήματα επισκευών, καθιστώντας το Μπούμερανγκ κάτι ως θανατηφόρα κομματάκια Lego, διαμορφωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες του Στρατού.
“Όλη αυτή η ποικιλία απαιτεί την χρήση βέλτιστων θωρακίσεων, δεδομένου ότι το βάρος των 20 τόνων της πλατφόρμας δεν επιτρέπει την τοποθέτηση βαρέων όπλων” επεσήμανε ο Τουχκοβ.
Επομένως, η έκδοση ΤΟΜΑ της πλατφόρμας είναι εξοπλισμένη με την μονάδα “Μπούμερανγκ BM”, που αναπτύχθηκε απο το Σχεδιαστικό Γραφείο Οργάνων Τούλα. Η μονάδα διαθέτει αυτόματο πυροβόλο 2A42 των 30mm μαζί με το συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62mm, και το αντιαρματικό σύστημα Κορνετ, το οποίο διαθέτει τέσσερις πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ.
“Η μονάδα είναι μη επανδρωμένη και βάλλει μέσω τηλεχειρισμού, είτε από τον αρχηγό του οχήματός ή τον πυροβολητή. Από την μια πλευρά αυτό επιτρέπει την αυξημένη επιβίωση του πληρώματος και από την άλλη, για την ελαχιστοποίηση του μεγέθους της μονάδας, περιλαμβάνει έναν πιο ενισχυμένο οπλισμό που μπορεί να τοποθετηθεί επί αυτού.”
“Υπάρχουν, επίσης, περιοχές στο σύστημα των οποίων ο σκοπός δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί”, υπενθύμισε ο Τουχκοβ.
“Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως να περιέχουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ή οπτρονικά αντίμετρα”.
“Το μέγιστο βεληνεκές του πυροβόλου του Μπούμερανγκ είναι τα 4000 μέτρα. Τα πυρομαχικά αποτελούνται από 500 βλήματα εκ των οποίων 160 διατρητικά και 340 υψηλής εκρηξιμότητας. Το κυτίο του πολυβόλου περιλαμβάνει 2000 βλήματα με δραστικό βεληνεκές τα 1500 μέτρα. Η κάννη του πυροβόλου μπορεί να ανυψωθεί έως 70 μοίρες και να προσβάλλει εναέριους στόχους. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι, βρίσκονται στις πλευρές της μονάδας σε κιβώτια μεταφοράς-εκτόξευσης, μπορούν να εκτοξευτούν σε αποστάσεις 8000-10000 μέτρων, αναλόγως την έκδοση τους.”
Σύμφωνα με τον Τουχκοβ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μονάδα Μπούμερανγκ BM θα τοποθετηθεί όχι μόνο στο ΤΟΜΠ Μπούμερανγκ, αλλά επίσης και στο ΤΟΜΑ Κουργανέτς-25, “και σε κάποιες ακόμα διαμορφώσεις της βαριάς ερπυστριοφόρας πλατφόρμας ΑΡΜΑΤΑ. Εν τω μεταξύ, το Σχεδιαστικό Γραφείο Οργάνων Τούλα συνεχίζει να αναπτύσσει τα οπλικά συστήματα του, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή του BM Εποκα, μια βαθιά τροποποιήσει του Κουργάν BM, έως τα τέλη της δεκαετίας”.
ΤΟΜΑ Κουργκανέτς-25 παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία, σηματοδοτώντας την 70η επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. © Sputnik/ Vladimir Fedorenko
“Όσον αφορά το ΤΟΜΑ K17, σύμφωνα με τους στόχους της παροχής πυρός υποστήριξης επ’ ωφέλεια του Πεζικου, είναι αναγκαίο να εξοπλιστεί με μια πανίσχυρη μονάδα μάχης όπως την Μπούμερανγκ BM. Η ανοιχτή πρόσβαση στις πληροφορίες για την εν λόγω διαδικασία είναι εξαιρετικά περιορισμένη και μερικές φορές αντιφατική”. Σε κάθε περίπτωση, ο αναλυτής σημείωσε, το οπλοστάσιο του K16 πιθανόν να περιλαμβάνει βομβδίδες καπνού και κρότου.
Τελικά, τελικά συμφωνά με τον Τουχκοβ, το επόμενα πιθανά σχέδια που θα αναπτυχθούν έχοντας ως βάση την πλατφόρμα Μπούμερανγκ είναι το αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού των 120mm μαζί με ένα αυτοκινούμενο σύστημα αεράμυνας των 57mm.

Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/13/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου