Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Έξι Απάτσι στα Δωδεκάνησα στη «μάχη» για τους πραξικοπηματίες

Εμφανής η έλλειψη ΑΦΝΣ και UAVs για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες σύμφωνα με το ''protothema.gr'' προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο Τούρκων πραξικοπηματιών, και μάλιστα αντρών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, με τη χρήση ελικοπτέρων Apache, Super Puma κτλ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο:

Η προσπάθεια αποτροπής μιας «Αλεξανδρούπολης νούμερο 2» - Από δύο Απάτσι σε Κω, Λέρο και Ρόδο - Δύο Super Puma, πολεμικά πλοία του Ναυτικού και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος για να αποτραπεί η είσοδος Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνικό έδαφος

Σε πορτοκαλί συναγερμό έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο, με σκοπό να αποτραπεί η πιθανότητα να επαναληφθεί κάποιο περιστατικό όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη όταν ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην ελληνική επικράτεια.

Στο Πεντάγωνο έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για να αποτρέψουν την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά νησιά ή άλλο τμήμα της χώρας. Άλλωστε η αντίδραση τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου που επιτακτικά απαίτησε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο δυνατό όσο και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα -που έγιναν έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας- ο οποίος επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση που επέτρεψε στο ελικόπτερο των φυγάδων να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη και προειδοποίησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν αν οι «8» δεν εκδοθούν άμεσα για να δικαστούν δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι σε περίπτωση που αυτομολήσουν και άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί η εύθραυστη ισορροπία μπορεί να αλλάξει.

Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξι επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι μεταστάθμευσαν στην Κω (ένα ζεύγος), στην Λέρο (ακόμη δύο ελικόπτερα) και στην Ρόδο (τα άλλα δύο) με σκοπό να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να αποτρέψουν την είσοδο Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνική επικράτεια. Μαζί με δύο Super Puma που βρίσκονται στην Ρόδο (το ένα βρίσκεται μόνιμα στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το άλλο έφτασε χθες Τετάρτη από την Ελευσίνα) τα έξι Απάτσι του ελληνικού στρατού που μεταφέρθηκαν στα Δωδεκάνησα είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστούν ομάδες Τούρκων που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

Στο μικρό αεροδρόμιο της Λέρου (που δεν διαθέτει στρατιωτικό όπως η Ρόδος) τα δύο Απάτσι έχουν σταθμεύσει στην άκρη του διαδρόμου, σε κοινή θέα από τουρίστες και επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με τα αεροσκάφη της γραμμής, και φυλάσσονται από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης τα δύο Super Puma μαζί με άλλα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης έκαναν αποτρεπτικές περιπολίες στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες, η εικόνα ήταν αντίστοιχη: Σχεδόν όλη τη νύχτα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πετούσαν στην περιοχή απέναντι από το νησί της Σύμης ενώ ένα τουρκικό ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι που απονηώθηκε από τουρκική φρεγάτα που έπλεε στα διεθνή ύδατα «σάρωνε» τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών και των παραλίων της Τουρκίας ελέγχοντας μήπως και κάποιος από τους πραξικοπηματίες αποπειραθεί να διαφύγει από την Τουρκία.

«Αν αληθεύει η πληροφορία ότι διαφεύγουν Τούρκοι κομάντος, από την ομάδα που προσπάθησε να σκοτώσει τον Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν την προηγούμενη Παρασκευή, αν επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να το προσπαθήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας» μας λέει στρατιωτική πηγή. Το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε συναγερμός γύρω από τη Σύμη, έπειτα από τις πληροφορίες ότι λέμβοι προερχόμενες από τα τουρκικά παράλια μοιάζουν να κινούνται προς το ελληνικό νησί. Κινητοποιήθηκαν πλωτά του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο όμως τα σκάφη δεν αποπειράθηκαν να φτάσουν στο νησί της Σύμης.

Την παρουσία του στο Αιγαίο έχει αυξήσει και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στα πλοία που περιπολούν ούτως ή άλλως έχουν προστεθεί κι άλλες μονάδες με σκοπό να εποπτεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή. Τη νύχτα της Τετάρτης βρίσκονταν εν πλω τα περιπολικά του ΠΝ που ελλιμενίζονται στα νησιά, ενώ επιπλέον η κανονιοφόρος Ναυμάχος έπλεε κοντά στην Κω, η πυραυλάκατος Βότσης κινούνταν στην περιοχή της Σύμης και η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου επεκτεινόταν στη Χίο, την Σάμο και την Λέσβο όπου βρίσκονταν άλλες μονάδες του ελληνικού στόλου.

Στον απόηχο της χθεσινής κινητοποίησης γύρω από την Σύμη, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δίεψευσε τις πληροφορίες ότι δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν στα χέρια πραξικοπηματιών , επισημαίνοντας ότι όλα τα πλοία (ακτοφυλακίδες και άλλα σκάφη) της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση. Ωστόσο, από την Άγκυρα δεν έγινε επίσημο σχόλιο για τις αναφορές ότι τουρκικά F-16 έκαναν πτήσεις επιτήρησης για να διασταυρώσουν τις αναφορές δύο «χαμένα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη Σύμη.

Επισήμως, το ΓΕΕΘΑ, επισημαίνει ότι χθες 20 Ιουλίου δεν υπήρξαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

http://defencenews.gr/amina/4104-eksi-apatsi-sta-dodekanisa-sti-maxi-gia-tous-praksikopimaties

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου