Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ελον Μάσκ: “Ο διαγωνισμός τεχνητής νοημοσύνης της DARPA οδηγεί στο Skynet”

Πρόσφατα η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε τον διαγωνισμό Cyber Grand Challenge, ένα τουρνουά χακαρίσματος εφτά ομάδων με συνολικό έπαθλο 3,75 εκατομμυρίων δολαρίων που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Λας Βέγκας.
Ο σκοπός της DARPA είναι η εξεύρεση νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση του κυβερνοπολέμου, όμως ο Έλον Μασκ δεν ξεγελιέται. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι ο διαγωνισμός Cyber Grand Challenge ίσως να μας αφήσει κάτι σαν το Skynet, την εχθρική τεχνητή νοημοσύνη της κινηματογραφικής ταινίας “Ο Εξολοθρευτής”, η οποία συνήθως προσπαθεί να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα. Ο Μάσκ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter το πρωί της Τρίτης μια όχι και τόσο συγκαλυμμένη προειδοποίηση -και δεν είναι η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που γίνεται απειλητικός για ένα κακόβουλο υπολογιστή.
Στα χαρτιά, η DARPA θέλει να κατασκευάσει μια αυτοματοποιημένη τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να εντοπίσει και επιλύσει σφάλματα σε ένα σύστημα ασφαλείας υπολογιστή. Ουσιαστικά, θέλουν να δημιουργήσουν μια μη εποπτευόμενη αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη χακερ που θα εντοπίζει αδυναμίες του συστήματος και θα τις επιδιορθώνει από μόνη της.
Όπως είναι σήμερα, βεβαίως, οι συχνά ευεργετικές υπηρεσίες της κυβερνοασφάλειας εκτελούνται από τον άνθρωπο. Οι έμπειροι χάκερ είναι πεπειραμένοι στον εντοπισμό και επιδιόρθωση των ευπαθειών, όμως καθώς ο κυβερνοπόλεμος γίνεται όλο και πιο κυρίαρχος οι απαιτήσεις για τις ικανότητες τους ίσως να ξεπεράσει την προσφορά. Η διαδικασία επιδιόρθωσης μιας διαρροής, γραφεί η DARPA “μπορεί να απαιτήσει ένα έτος από τον πρώτο εντοπισμός μέχρι την ανάπτυξη μιας λύσης, στο οποίο χρονικό διάστημα κρίσιμα συστήματα ίσως να έχουν ήδη παραβιαστεί”.

Και, η απαίτηση για άμεσες επιδιορθώσεις στα πανταχού θέματα ασφαλείας συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότερες συσκευές ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Η DARPA υποστήριξε ότι το σύστημα κυβερνοασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης θα είναι “η πρώτη γενιά μηχανημάτων που θα μπορεί να εντοπίσει, διαπιστώσει και επιδιορθώσει σφάλματα στο λογισμικό σε πραγματικό χρόνο, χωρίς οποιαδήποτε αρωγή, καθιστώντας ολόκληρο το κόσμο πιο ασφαλή.”
‘Η, ξέρεις, μπορεί να οδηγήσει στην συστηματική καταστροφή της ανθρωπότητας από τα παγωμένα χέρια των μηχανών.
Το μήνυμα του Μάσκ στο Twitter ίσως να φαίνεται ως αστεϊσμός, αλλά ο ίδιος διαθέτει μεγάλο παρελθόν στην παρακολούθηση και καταγραφή των κινδύνων της πανίσχυρης τεχνητής νοημοσύνης. Υπέγραψε μιαανοιχτή επιστολή προειδοποίησης για την τεχνητή νοημοσύνη και ονόμασε την τεχνολογίας αυτή ως την “μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή” μας.
Ο Μασκ γνωρίζει ότι αυτός ο διαγωνισμός της DARPA πιθανώς να μην γεννήσει το Σκαινετ, όμως φαίνεται πως είναι σημαντικό για αυτόν ότι οι άνθρωποι εξετάζουν την πιθανότητα της κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης. Από τη στιγμή που ως κοινωνία απελευθερώσουμε ένα τέτοιο τέρας, όπως λένε και οι καταστροφολόγοι, δεν θα υπάρξει επιστροφή.

Φωτογραφία: Flickr / Dick Thomas Johnson

Απόδοση/Μετάφραση απο το inverse.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/20/%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%83%CE%BA-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BD%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου