Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Σοβαρό πρόβλημα εγείρεται με την Μ.Υ.Α του Λ.Σ.


Προβλήματα με τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος από τις εγκαταστάσεις όπου εδρεύει η μονάδα τους στον Αγιο Κοσμά, λόγω της σύμβασης που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕ∆ με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και χωρίς να έχουν προνοήσει για τη μετεγκατάστασή τους.


Μία από τις πιο μάχιμες και καλά εξοπλισμένες μονάδες της χώρας μας, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), αναμένεται σύντομα να βρεθεί στον... δρόμο, αφού το ΤΑΙΠΕ∆, παρά τα όσα προβλέπει σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2012, δεν έχει φροντίσει να βρει άλλο κατάλληλο χώρο. Η μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένη από το 2004 σε ακίνητο έκτασης 9.360,95 τ.μ. εντός του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, σε νεόδμητα κτίρια, τα οποία κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η τοποθεσία αυτή θεωρείται από τα στελέχη της μονάδας ως η πλέον κατάλ-ληλη για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητας επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από το 2012, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες, είχε αποφασιστεί η μετεγκατάστασή της σε άλλη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 7 του Ν. 4081/2012 προβλέπεται ότι «το ΤΑΙΠΕ∆ υποχρεούται να εξεύρει και παραχωρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραθαλάσσια έκταση ίση τουλάχιστον προς αυτήν που σήμερα κατέχει το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό τη μεταφορά σε αυτήν της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων αναλαμβάνεται από το ΤΑΙΠΕ∆ και η ολοκλήρωσή τους προηγείται της αποδέσμευσης του χώρου από το Λιμενικό Σώμα». «Η ΜΥΑ έχει αναβαθμιστεί θεαματικά. Η βελτίωση του νομικού πλαισίου, η έναρξη στενής συνεργασίας με συμμαχικές ειδικές δυνάμεις,η συμμετοχή σε υψηλού προφίλ ειδικές επιχειρήσεις και η συνεχής έλευση τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού ανέδειξαν τις προσπάθειες των χαμηλόβαθμων στελεχών που είχαν ξεκινήσει με τον σχηματισμό των επιχειρησιακών ομάδων το 2003. Εάν δεν διευθετηθεί το θέμα της μετεγκατάστασης στον Σκαραμαγκά, ο κόπος των βατραχανθρώπων θα πάει χαμένος», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής και Νήσων, Σταμάτης Μουγιάκος.

Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει το Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη έχει συμφωνήσει με την παραχώρηση έκτασης εντός των εγκαταστάσεών του στον Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με το Π.Ν., έχει προσδιορίσει τις ανάγκες της ΜΥΑ βάσει των εγκαταστάσεων που ήδη χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της, έχει καταρτίσει πλήρη και εμπεριστατωμένα σχέδια (τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά) και είναι έτοιμο να συμβάλει στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων εντός του Ν.Ο. Σκαραμαγκά. Η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου για τις ανάγκες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων για τη ΜΥΑ θα μπορούσε να φανεί - τόσο σε πρακτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο- συμφέρουσα.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕ∆ τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η διαδικασία ανέγερσης θα είναι χρονοβόρα. Εάν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, υπάρχει ο κίνδυνος για τη ΜΥΑ να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και να αναγκαστεί να εκδιωχθεί -όταν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό- προς πρόχειρες εγκαταστάσεις που δεν θα επαρκούν για την εκτέλεση του έργου της. Στα αζήτητα «Η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μελών της ΜΥΑ πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά με τρόπο σωστό και σε χώρο κατάλληλο. Είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι προσπάθειες του αρχηγείου για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων εντός του Ν.Ο. Σκαραμαγκά, απ’ όπου θα μπορούν οι βατραχάνθρωποι να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Θάνος Τσατσούλης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να τους στείλουν στα αζήτητα, ούτε σε “ανακαινισμένες” εγκαταστάσεις. Το ΤΑΙΠΕ∆, βάσει του Ν. 4081/2012, τον οποίο ψήφισε το σύνολο των κομμάτων, πρέπει να κινηθεί προτού να είναι αργά. Ελπίζουμε και στη στήριξη του επενδυτή για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής μονάδας».
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/3997-sovaro-provlima-egeiretai-me-tin-m-y-a-tou-l-s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου