Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ρωσία: Νέο πακέτο εκσυχρονισμού για τα άρματα μάχης T-80BV/U

Ηερευνητική-επιστημονική βιομηχανία της Ρωσίας Ουραλβάγκοζαβοντ έχει εξελίξει ένα πακέτο εκσυχρονισμού για να φέρει τον γηρασμένο στόλο των αρμάτων μάχης T-80BV / T-80U στο επίπεδο των σύγχρονων δυτικών αρμάτων μάχης, όπως το Leopard 2A5/A6 και M1A1/M1A2 Abrams, σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
“Ο εκσυγχρονισμός των παλαιοτέρων αρμάτων μάχης είναι η τελευταία τάση της βιομηχανίας κατασκευής αρμάτων μάχης. Παρέχει ενίσχυση σημείων στις προδιαγραφές των αρμάτων και επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή τους. Η μαζική ανάπτυξη αρμάτων μάχης, η τάση μείωσης των τεθωρακισμένων δυνάμεων, οι σκληρές οικονομικές συνθήκες, και οι περικοπές των προϋπολογισμών είναι οι βασικές προϋποθέσεις του εκσυχρονισμού των εν υπηρεσία αρμάτων μάχης. Σε αυτό το πλαίσιο, το T-80BV δεν αποτελεί εξαίρεση,” είπε η πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή, η βιομηχανία Ομσκτρανσμας (τώρα θυγατρική της βιομηχανίας UVZ) κατασκεύαζε τα άρματα μάχης T-80B κατά τα έτη 1971-1991. Ο κατασκευαστής ενίσχυσε σταδιακά τις προδιαγραφές του άρματος με τα T-80BV και T-80U/T-80UD να είναι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις. “Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (Υπ.Αμ.) διαθέτει αρκετές εκατοντάδες άρματα T-80BV/U, τα περισσότερα σε αποθήκευση. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της οικογενείας αρμάτων T-80 που είναι στις μονάδες χειροτερεύει όλο και περισσότερο, καθώς κατασκευαστής των συστημάτων ελέγχου πυρός 1A33 (ΣΕΠ), αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων 9K112-1 (ATGM), του συστήματος αυτόματης γέμισης, των αισθητήρων ανέμου, των σταθμών ασυρμάτων, των συστημάτων κατάσβεσης φωτιάς έκλεισε πριν από αρκετά χρόνια. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, η Ομσκτρανσμας ανέπτυξε το πακέτο εκσυχρονισμού για τα άρματα μάχης T-80BV/U. Θα ενισχύσει σημαντικά την ισχύ πυρός και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του άρματος, όπως επίσης και το επίπεδο της ενοποίησης τους με τα άρματα μάχης T-72B/B3. Ο εκσυγχρονισμός πρόκειται να κάνει εξοικονόμηση στα κονδύλια του Υπ.Αμ.” τόνισε η πηγή.
Το εκσυγχρονισμένο άρματα T-80 θα δεχθεί το σκοπευτικό σύστημα πυροβολητή Sosna-U το οποίο περιλαμβάνει οπτικό σκοπευτικό, τηλέμετρο λέιζερ και θερμικό σκοπευτικό, όπως επίσης και κανάλι ελέγχου ATGM. Το Sosna-U αυξάνει το δραστικό βεληνεκές του άρματος ημέρα και νύχτα στα 3300 μέτρα. Το ενσωματωμένο σύστημά τηλεμέτρησης λέιζερ διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 7500 μέτρων. Ο αρχηγός του άρματος μπορεί επίσης να βάλλει με το κυρίως οπλισμό, χρησιμοποιώντας τα συστήματα παρατήρησης και σκόπευσης του πυροβολητή σε παράλληλη λειτουργία. Το Sosna-U συμπληρώνεται από το τροποποιημένο σκοπευτικό περισκόπιο 1P67 το οποίο χρησιμοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ρωσικό άρμα μάχης T-80BV. (Vitaly V. Kuzmin)
Το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης T-80 είναι εξοπλισμένο με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) Relikt που αναπτύχθηκε απο το ινστιτούτο έρευνας και επιστήμης NII Stali (θυγατρική του ομίλου Εργοστάσια Ελκυστήρων). Η ERA Relikt βασίζεται στο υπερευαίσθητο στοιχείο 4S23 που προσφέρει υψηλού επιπέδου προστασία απ τα Δυτικά διατρητικά σταθεροποιημένα με πτερύγια βλήματα (APFSDS), όπως το DM53 και DM63 που αναπτύχθηκαν από την γερμανική βιομηχανία Rheinmetall. Ως εκ τούτου, η Relikt έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του συστήματος ERA Kontakt-V που είναι εγκατεστημένο στα άρματα μάχης T-90 και T-80. Το εκσυγχρονισμένο T-80 διαθέτει επίσης σύστημα μονάδας πυρόσβεσης άμεσης χρήσης και το σύστημα συλλογικής προστασίας. PKUZ-1A.
Η θέση του οδηγού του ενισχυμένου T-80 είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο περισκόπιο διόπτρων TVN-5/TVN-5M (το “M” σημαίνει “εκσυγχρονισμένο”). Η Ομσκτρανσμας έχει ενισχύσει τον έλεγχο του άρματος από τον αρχηγό, έχοντας εγκαταστήσει το νέο σταθμό ασυρμάτου R-168-25U-2 VHF και εκσυγχρονισμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας μαζί με αυτό.
Το εκσυγχρονισμένο άρμα T-80 διατήρησε το λειόκαννο πυροβόλο άρματος 2A46M/2A46M-5 των 125 χιλιοστών το οποίο μπορεί να βάλλει βλήματα APFSDS, υψηλής εκρηκτικότητας (HE), υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικά (HEAT), όπως επίσης και ATGM.
Σύμφωνα με την έκθεση “Στρατιωτική Ισορροπία 2016” που εκδόθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που έχει έδρα το Λονδίνο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν ακόμη 450 άρματα μάχης T-80BV/U (3000 άρματα T-80B/BV-U βρίσκονται σε αποθήκευση). Συνεπώς, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρησιακών αρμάτων της οικογένειας T-80 πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες των μονάδων τεθωρακισμένων της Ρωσίας.
Βίντεο που δείχνει την ρυμούλκηση άρματος T-80 από την λάσπη

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.
 ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/15/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου