Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αποστολή κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας στο Ιράκ σκέφτονται στο ΓΕΕΘΑ

Το ενδεχόμενο αποστολής κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) σε ασφαλείς περιοχές του Ιράκ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση- στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς το ΝΑΤΟ- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ.


Οι ίδιες πηγές, στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εκτιμούν ότι οι σύμμαχοι βλέπουν την Ελλάδα ως «σοβαρό παίκτη» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ότι αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Σούδας στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει περαιτέρω την Κάρπαθο, το Καστέλι και την Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δυνάμεων. Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πηγές επανέλαβαν την ελληνική θέση για μη αποβίβαση στην Κρήτη οιουδήποτε συλληφθέντα, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει η στάση μας για επιχειρησιακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους. Επίσης, όπως αναφέρουν, η προοπτική των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο – Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, η συμμαχική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών (Active Endeavour) και η επιχείρηση της ΕΕ νοτίως της Ιταλίας για τους πρόσφυγες – είναι να συνενωθούν αλλά «όχι γρήγορα», καθώς υπάρχει το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ – και την Τουρκία να αντιτίθεται.

Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία να συνδυάσει τη λύση στο Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τις όποιες υποχωρήσεις στο ένα θέμα να τις εισπράξει ως κέρδη στο άλλο, χρησιμοποιώντας ως άλλο ένα εργαλείο πίεσης και την ύπαρξη προσφύγων στο έδαφός της.

Όσον αφορά στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, οι πηγές αυτές εκτιμούν πως λειτουργεί και προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως έχει αναφερθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

http://defencenews.gr/amina/4049-apostoli-kinitoy-xeirourgikoy-nosokomeiou-ekstrateias-sto-irak-skeftontai-sto-geetha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου