Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέθανε ο μόνος επιζήσας Τορπιλακάτου Τ3 του 1974.


Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τορπιλάκατες δρουν υπό την κάλυψη άλλων μεγάλων σκαφών του ναυτικού γιατί όταν ρίξουν τις τορπίλες τους εκτός από την ταχύτητα τους δεν έχουν οτιδήποτε άλλο όπλο για άμυνα εκτός από ένα αντιαεροπορικό. Μόνο αυτό είχαν οι Τ1 και Τ3. Αυτό και την μεγαλοψυχία των πληρωμάτων τους. (triiris.blogspot.gr)
Λάζαρος Μαύρος*
Ήταν ο μόνος που επέζησε. Βαριά τραυματισμένος. Και δεν έγινε η αγαπημένη θάλασσα τής Κερύνειας ο Υγρός του Τάφος μαζί με τους εννέα συμπολεμιστές του: Τους πρώτους – πρώτους Ηρωικούς Νεκρούς στα πρόσω, μόλις ξημέρωνε η αποφράδα για τον Ελληνισμό 20ή Ιουλίου 1974 της εισβολής του Αττίλα στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες:

Πέθανε προχθές (21.10.2015), από ανακοπή καρδίας 72χρονος, στο σπίτι του στον Κορυδαλλό και κηδεύεται σήμερα στο Γ΄ Νεκροταφείο τής Νίκαιας, ο μόνος που επέζησε από το ηρωικό πλήρωμα τής Τορπιλακάτου «Ταφ Τρία» του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, κελευστής τότε Σταύρος Διονύσιος Μαγέτος από την Καλαμάτα.
Στην κηδεία του θα παραστούν τιμητικά Κύπριοι αξιωματικοί της ΕΦ που βρίσκονται στη μητέρα Ελλάδα για φοίτηση στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Και Κύπριοι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου θα τιμήσει την οικογένεια τού εκλιπόντος στην επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ωρα 05:25 του Σαββάτου 20ή Ιουλίου 1974: Καθώς η Τορπιλάκατος Τ-3 με κυβερνήτη τον ηρωικό Αθηναίο υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη ορμούσε, δυο μίλια ανατολικά απ’ το λιμανάκι της Κερύνειας μας, για να πλήξει τα σκάφη του Αττίλα εισβολέα, πλήγηκε και βυθίστηκε από την τουρκική αεροπορία. Μαζί με τον κυβερνήτη Τσομάκη θυσιάστηκαν οι Ελλαδίτες, αρχικελευστής Λεωνίδας Βιτουλαδίτης, κελευστής Κυριάκος Καρέστος, ναύτες Ελευθέριος Κουτσουράδης, Νικόλαος Στιβακτάς, Νικόλαος Δεριζιώτης και οι Κύπριοι ναύτες Χρίστος Καρεφυλλίδης και Φοίβος Φιερός από την Κερύνεια και Χρίστος Κεφαλλονίτης από την Πάφο.
Από τη μοιραία έκρηξη εκτοξεύτηκε στη θάλασσα ο Μαγέτος με θρυμματισμένο το ένα πόδι κι άλλα τραύματα. Επρόκειτο να επιζήσει άλλα 41 χρόνια με το μόνιμο, γνωστό, ψυχικό τραύμα, γιατί η τύχη δεν του έταξε ν’ ακολουθήσει τον κυβερνήτη του και τους συμπολεμιστές του. Νυμφεύτηκε την Παναγιώτα, έκαναν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Κωνσταντίνα, κι όταν ήρθε η ηλικία του Χρήστου να καταταγεί στον στρατό, στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο τον έστειλε να υπηρετήσει ο Μαγέτος.
Ο ίδιος ποτέ δεν είχε το κουράγιο να έρθει ξανά στο νησί, παρ’ ότι διατήρησε μέχρι τέλους αδελφικές σχέσεις με Λαπηθιώτες της Κερύνειας, φίλους του από το 1973-74, εκτοπισμένους έκτοτε στη Λεμεσό. Εκεί που μεταβαίνει θα τον υποδεχθούν αγαπημένες ηρωικές μορφές, ντυμένες στα κατάλευκα, τραγουδώντας τον Ναύτη του Αιγαίου: «Άγιε Νικόλα μας βοήθα / ο στόλος πάντα να νικά / να προστατεύει όλη την Ελλάδα/ την Κύπρο μας και τα νησιά»…

Μοναδική φωτογραφία από την επίθεση των ελληνικών τορπιλακάτων στον τουρκικό στόλο. Πάνω δεξιά φαίνεται τουρκικό μαχητικό που προσπαθεί να τις προσβάλλει. (triiris.blogspot.gr)
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί σας φαίνεται περίεργο που οι κ.κ. Αβέρ-off αποφάσισαν να εξαλείψουν (ελπίζουν) απ’ τη βουλή τούς κάτω τού… 5% ενοχλητικούς; Εδώ και χρόνια δεν μάθατε ότι το είδος του «πολιτεύματος» που οραματίζονται με τους Τούρκους, ΘΕΛΟΥΝ να καθιστά ισότιμο -ίσου πολιτικού καθεστώτος- εξίσου συγκυρίαρχο, το τουρκικό 18% με το ελληνικό 82% της εθνικιστικο-ρατσιστικής τους «πολιτικής ισότητας» των δύο «κοινοτήτων», οσονούπω προαλειφομένων «συνιστώντων πολιτειών»;
*Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο.
Πηγή: sigmalive.com
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/10/24/%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B6%CE%AE%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85/#more-34290

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου