Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ρωσία: Άρμα μάχης T-90MS Tagil

Το άρμα μάχης T-90MS Tagil είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-90 (Vitaly V. Kuzmin)
Το άρμα μάχης T-90MS είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του άρματος μάχης T-90 που κατασκευάζεται από την ρωσική Uralavagonzavod. Το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης έχει προταθεί στον Ρωσικό Στρατό και δυνητικούς διεθνείς χρήστες.
Το άρμα μάχης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Ρωσικών Όπλων στο Νίζνι Ταγκίλ τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι δυνατότητες του T-90MS επιδείχθηκαν επίσης στην DEFEXPO 2012 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπως επίσης στην IDEX 2013 στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το άρμα μάχης T-90MS Tagil έχει βάρος μάχης 48 τόνων.
Τα χαρακτηριστικά του άρματος μάχης T-90MS
Το πλήρως αναβαθμισμένο άρμα μάχης T-90MS προσφέρει αυξημένες ικανότητες μάχης στα σημερινά επιχειρησιακά σενάρια. Το άρμα προσφέρει ανώτερη ισχύ πυρός και προστασία σε σχέση με εκείνη του προκατόχου του.
Το T-90MS διαθέτει βελτιωμένα μηχανικά εξαρτήματα, ανάρτηση, θωράκιση, ισχύ πυρός και κινητικότητα. Μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα τριών ατόμων το οποίο αποτελείται απο τον οδηγό, αρχηγό και πυροβολητή. Το βάρος μάχης του άρματος είναι τα 48000 κιλά.
Το άρμα μάχης μπορεί να δεχθεί προαιρετικά μια μονάδα κλιματισμού και έχει βοηθητικό πετρελαιοκινητήρα παραγωγής ελάχιστης ηλεκτρικής ισχύος των 7kW ο οποίος τροφοδοτεί με ηλεκτρική ισχύ το άρμα όταν είναι απενεργοποιημένος ο κυρίως κινητήρας.
Το άρμα μάχης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Ρωσικών Όπλων στο Νίζνι Ταγκίλ τον Σεπτέμβριο του 2011
Το άρμα μάχης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Ρωσικών Όπλων στο Νίζνι Ταγκίλ τον Σεπτέμβριο του 2011
Οπλισμός του T-90MS
Ο κυρίως οπλισμός του άρματος μάχης T-90MS είναι το λειόκανο πυροβόλο 2A46M-5 υψηλής ευστοχίας των 125 χιλιοστών. Το πυροβόλο μπορεί να βάλλει διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών. Το άρμα έχει χωρητικότητα μεταφοράς 40 βλήμάτων των 125mm.
Το άρμα μάχης είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο 6P7K των 7,62mm σε τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμόσταθμό οποίος είναι εγκατεστημένος στην οροφή του πύργου για την εξουδετέρωση στατικών και κινούμενων στόχων. Διαθέτει επίσης συζυγές πολυβόλο των 7,62χιλ. Μπορεί να μεταφέρει 2000 φυσίγγια των 7,62mm. Έξι εκτοξευτές καπνογόνων είναι επίσης τοποθετημένοι σε κάθε πλευρά του πύργου.
Το T-90MS Tagil είναι η τελευταία έκδοση του ρωσικού άρματος μάχης T-90. (Vitaly V. Kuzmin)
Αυτοπροστασία
Το άρμα μάχης T-90MS Tagil διαθέτει βελτιωμένο πύργο. Η επιβίωση του πληρώματος έχει βελτιωθεί με την επιπρόσθετη τοποθέτηση της «ποδιάς» πύργου. Το συγκεκριμένο πολεμικό μηχάνημα διαθέτει νέα συνθετική θωράκιση όπως επίσης και την ενσωματωμένη Relikt ERA στη θέση της προγενέστερης Kontakt-5. Το Tagil είναι εξοπλισμένο με πλευρικές προστατευτικές ποδιές με ενσωματωμένη προστασία Relikt ERA. Προσφέρει προστασία κατά ρουκετων με πολεμική κεφαλή παράλληλης διάταξης (tandem) και ελαχιστοποιεί την διάτρηση των βλημάτων APFSDS κατά 50%. Υπάρχει επίσης και το σύστημα αντιμέτρων Shtora-1, το οποίο μειώνει σημαντικά την δυνατότητα προσβολής από καθοδηγούμενα αντιαρματικά βλήματα με ήμι-αυτόματη καθοδήγηση.
Το Tagil μπορεί επίσης να βάλλει τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους 9K119 Refleks (Νατοϊκή ονομασία AT-11 Sniper-B) με τον ίδιο τρόπο όπως τα κανονικά πυρομαχικά. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές 4-5 χιλιομέτρων και μπορούν επίσης να προσβάλλουν χαμηλά ιπτάμενα ελικόπτερα. Το T-90MS χρησιμοποιεί το δοκιμασμένο περιστροφικό σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας και γέμισης βλημάτων. Όπως και με τον προκάτοχο του 22 βλήματα είναι άμεσα διαθέσιμα προς χρήση. Τα υπόλοιπα βλήματα είναι αποθηκευμένα στο νέας σχεδίασης αποθηκευτικό χώρο βλημάτων και όχι στον χώρο του πληρώματος ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο έκρηξης.
Το T-90MS διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα (χημικής, βιολογικής και ραδιολογικής προστασίας) ΧΒΡΠ PKUZ-1A, και είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα παρατήρησης, σύστημα ηλεκτρομαγνητικής προστασίας και εξοπλισμό άμεσης δράσης.
Το πίσω μέρος του σκάφος είναι εξοπλισμένο με θωράκιση τύπου γρίλιας (slat armour) για την προστασία του συγκροτήματος ισχύος και διαμερίσματος πυρομαχικών από προσβολές ρουκετών και πυραύλων. Οι αντί-θραυσματικές πλάκες κατασκευασμένες από ύφασμα αραμιδίου προστατεύουν το πλήρωμα από δευτερεύοντα θραύσματα.
Το άρμα μάχης T-90MS Tagil μπορεί να επιτύχει ταχύτητα των 60χλμ/ωρα. (Vitaly V. Kuzmin)
Παρατήρηση και σύστημα ελέγχου πυρός του ρωσικού άρματος μάχης
Το συνδυασμένο πανοραμικό περισκόπιο του αρχηγού είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό και θερμικό κανάλι και αποστασιόμετρο LASER. Το κανάλι παρατήρησης μπορεί να εντοπίσει στόχο σε μέγιστη απόσταση των 5000 μέτρων. Το ελάχιστο βεληνεκές για την αναγνώριση στόχου με το θερμικό περισκόπιο είναι τα 3500 μέτρα. Το αποστασιόμετρο LASER μπορεί να εκτελέσει μέτρηση στόχου σε απόσταση 7500 μέτρων.
Το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) Kalina του T-90MS ενσωματώνει το πολυ-κάναλο κυρίως σκοπευτικό όργανο (ΚΣΟ) του πυροβολητή το οποίο περιλαμβάνει τα κανάλια ημέρας και θερμικού, αποστασιόμετρο LASER και ενσωματωμένο κανάλι ελέγχου LASER. Το ΣΕΠ ενσωματώνει επίσης ένα παράλληλο κανάλι σκόπευσης μέσω μιας τηλεσκοπικής διόπτρας. Το άρμα μπορεί να αναγνωρίσει στόχους σε μέγιστη απόσταση των 2000 μέτρων την ημέρα και 1000 μέτρων το λυκαυγές.
Το T-90MS διαθέτει επίσης και ψηφιακό βλητικό υπολογιστή ο όποιος περιλαμβάνει μονάδες αναμετάδοσης περιβάλλοντος και τοπογραφικών στοιχείων και οθόνη αντοχής της κάννης του πυροβόλου. Το σύστημα αυτόματου εντοπισμού στόχου λειτουργεί αυτόνομα από τους σταθμούς του πυροβολητή και αρχηγού με την εφαρμογή της επιλογής hunter-killer με την οποία εντοπίζει και προσβάλλει στόχους αυτόματα.
Το άρμα μάχης διαθέτει επίσης ενισχυμένη σταθεροποίηση πυροβόλου δύο αξόνων με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ανύψωσης και ήλεκτρο-υδραυλικής περιστροφής.
Σύστημα Ελέγχου Πυρός Kalina.
Σύστημα Ελέγχου Πυρός Kalina.
Κινητήρας και κινητικότητα του εκσυγχρονισμένου T-90MS
Το T-90MS είναι εξοπλισμένο με τον 12κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα V-92S2F που παράγει μέγιστη ισχύ 1130 ίππους. Ο κινητήρας είναι συζευγμένος με ένα αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος με εφτά σχέσεις και μια όπισθεν.
Το άρμα διαθέτει έξι αντιστρεπτικούς δοκούς/ράβδους στην ανάρτηση σε κάθε πλευρά και έξι υδραυλικούς αποσβεστήρες κραδασμών, όπως επίσης και έξι εδαφικούς τροχούς και τρεις υποστηρικτικούς σε κάθε πλευρά. Μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 60 χλμ/ωρα και έχει αυτονομία 550 χλμ. Μπορεί να διέλθει υδάτινο κώλυμα χωρίς προετοιμασία βάθους 1,8 μέτρων ενώ με προετοιμασία το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5 μέτρα.
Απόδοση απο Army Technology.com και military-today.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/08/07/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-t-90ms-tagil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου