Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Νύχτα. Είμαστε έτοιμοι;

Νύχτα. Είμαστε έτοιμοι;


Η 7η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ σήμερα έχει 250 άτομα σε ένα ρόλο επιθεώρησης μονάδων εθνοφυλακής. Λίγοι θυμούνται ότι η μεραρχία αυτή την δεκαετία του ’80 ήταν το πρότυπο παγκοσμίως στον νυχτερινό αγώνα ελαφρού πεζικού.

Αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τη νυχτερινή ρίψη με στατικό ιμάντα. (Φωτ: ΓΕΣ)
Γράφει ο Κυνέγειρος
Το Βιετνάμ κατέδειξε στους αμερικανούς αρκετά σφάλματα όσον αφορά τον τρόπο μάχης των δυνάμεων πεζικού τους. Πεζοναύτες, Εναέριο Ιππικό, Αλεξιπτωτιστές και απλοί πεζικάριοι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν ένα ατού που θα τους επέτρεπε να καταστρέψουν το εχθρικό πεζικό με ελάχιστες απώλειες. Οι μάχες ήταν αμφίρροπες με την κάθε πλευρά να εκμεταλλεύεται τα προσόντα της. Οι αμερικάνοι την τεράστια αεροπορική υποστήριξη και τους τόνους πυρομαχικών που έριχνε η κάθε πυροβολαρχία τους και οι βόρειο-βιετναμέζοι τα εξαιρετικά ελαφρά όπλα τους και την θέληση για μάχη εκ του σύνεγγυς. Ο πόλεμος τέλειωσε και ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα όπως κάνει πάντα.
Η δημιουργία της TRADOC (Δκση Δόγματος και Εκπαίδευσης) ήταν το πρώτο βήμα. Οι αξκοί της μελέτησαν όλες τις μάχες και όλες τις μικρότερες επαφές και διαπίστωσαν ότι τους έλειπε το αντίστοιχο των βόριο-βιετναμέζικων δυνάμεων: καλοεκπαιδευμένο ελαφρύ πεζικό. Μονάδες που θα λειτουργούσαν στα μετόπισθεν του αντιπάλου με ελάχιστη ΔΜ, ελάχιστη υποστήριξη που θα εισέρχονταν με ελαφρά οχήματα ή με τα πόδια. Αποστολή ήταν η αναγνώριση, οι καταδρομές, οι ενέδρες και γενικά η παρενόχληση των εχθρικών δυνάμεων. Οι υπάρχουσες δυνάμεις ήταν ελάχιστες και είχαν κυρίως α/φ ρόλο κάτι που δεν τους έδινε διάρκεια αποστολής τέτοια που να είχε αποτέλεσμα (παράδειγμα μέχρι τότε είχαν τις α/φ δυνάμεις τους στην D-Day).
Ένα άλλο που βγήκε από τις μελέτες ήταν η διαπίστωση ότι οι βιετναμέζοι δεν έβλεπαν καλά τη νύχτα κάτι που ήταν αποτέλεσμα της τροφής των δύο δυνάμεων. Ρύζι από τη μία, ολοκληρωμένα γεύματα από την άλλη. Ναι μεν το ρύζι ήταν εύκολο στην μετακίνηση, παρασκευή και μεταφορά αλλά δεν παρείχε στον στρατιώτη τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Η TRADOC χαμογέλασε και διέταξε την 7η να γίνει η πρώτη νυχτερινή μεραρχία της, ακολούθησαν άλλες τρεις: 6η, 10η, 25η.
Οι μονάδες αυτές με παράδειγμα τα 2 χρόνια προετοιμασίας των συμμαχικών δυνάμεων στην Αγγλία προ της απόβασης στην Νορμανδία έφτιαξαν ένα τεράστιο πρόγραμμα εκπαίδευσης μελετώντας τις ενέργειες των αξκων εκείνης της περιόδου. Για παράδειγμα ο πρώτος λόχος που πάτησε από τους δέκα χιλιάδες που πήραν μέρος σχεδόν, ήταν ο λόχος D, Oxfordshire and Buckinghamshire Light Infantry Regiment με δκτη τον ταγματάρχη John Howard και αποστολή την κατάληψη δύο γεφυρών στην Bénouville. Άσχετα με τον τρόπο μεταφοράς ο ταγματάρχης διαπίστωσε ότι η κρούση θα γινόταν νύχτα και νύχτα θα αντιμετώπιζε και την γερμανική αντεπίθεση. Ο ευφυέστατος αυτός άνθρωπος (έγινε από δεκανέας ταγματάρχης σε χρόνο ρεκόρ) είχε αποστρατευτεί πριν τον πόλεμο σαν αρχιλοχίας συντάγματος και είχε πιάσει δουλειά σαν αστυνομικός. Το νεαρό της ηλικίας του ήταν ο λόγος που είχε νυχτερινή βάρδια για δύο σχεδόν χρόνια. Οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι μισούσαν τον νυχτερινό αγώνα. Εν αντίθεση με τους ρώσους ή τους κινέζους είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και δεν είχαν μάθει να ζουν την νύχτα. Ο Howard συνήθισε το σκοτάδι και έμαθε να το αγαπάει. Όταν ήρθε η ώρα πήρε τον επίλεκτο λόχο του, και με την εμπειρία του τον έλιωσε στην νυχτερινή εκπαίδευση για μήνες. Προβλήματα όπως φίλια πυρά, προσανατολισμός, αναγνώριση στόχων βγήκαν στην πορεία και επιλύθηκαν. Στο τέλος πολεμούσαν καλύτερα τη νύχτα από την μέρα και η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Βολή φωτιστικού βλήματος όλμου, εικόνα από διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης (Φωτ: ΓΕΣ)
Το πρόγραμμα του καθώς και άλλων αξκων μπήκε κατευθείαν στο πρόγραμμα των μεραρχιών. Οι άντρες περνούσαν όλο το απόγευμα για ύπνο, ξύπναγαν στις 11, εκπαιδεύονταν μέχρι το μεσημέρι ασταμάτητα για δύο χρόνια. Το ’87 οι μονάδες αυτές ήταν έτοιμες και ο αμερικανικός στρατός πραγματικά δεν έκρυβε την ευτυχία του. Σε μια σύγκρουση στην Ευρώπη οι άντρες αυτοί θα συμπλήρωναν με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα Air Land battle που ήθελε καταδρομές και κρούσεις σε βάθος. Αν και δεν ήρθε ποτέ η μέρα αυτή οι μεραρχίες χρησιμοποιήθηκαν σε δευτερεύοντα μέτωπα και η εμπειρία τους έγινε ένα καταπληκτικό στρατιωτικό εγχειρίδιο.
Το 1974 οι ΕΕΔ εμπλέκονται σε αγώνα στην Κύπρο. Οι μονάδες μας λειτουργούσαν την ημέρα κάτω από απόλυτη εχθρική αεροπορική υπεροχή παρόμοια με την δράση της γερμανικής 21η ΤΘΜ όταν κλίθηκε να διαλύσει το ανατολική προγεφύρωμα στην Νορμανδία και τον λόχο του Howard. Οι μονάδες μας απέτυχαν με βαριές απώλειες όπως και η 21η και μέχρι τον Αττίλα ΙΙ οι τούρκοι διατήρησαν το προγεφύρωμα και το τρίγωνο Κιόνελι – Λευκωσία – Μπογάζι.

Άγημα αποδόσεως τιμών της 31 ΜΚ, το 1973. Το 1974 η Μοίρα εκτέλεσε την νυχτερινή καταδρομική επιχείρηση στο τουρκικό στρατόπεδο του Κοτζά Καγιά που οδήγησε στο μακελειό των τούρκων αλεξιπτωτιστών. (Φωτ: hellarmforces2010.blogspot.gr)
Ταυτόχρονα οι ΕΕΔ είχαν στην περιοχή 4 μοίρες καταδρομών και αργότερα 5 με την Α ΜΑΚ. Οι μονάδες αυτές λόγω δόγματος πολέμησαν σχεδόν πάντα νύχτα. Ελάχιστες απώλειες, τεράστιες τακτικές επιτυχίες οδήγησαν τον τουρκικό στρατό, ένα στρατό που λόγω θρησκείας και δόγματος δεν πολεμούσε ποτέ την νύχτα, να μένει ξάγρυπνος. Υπήρξαν μέχρι καταγεγραμμένα περιστατικά προσπάθειας δωροδοκίας των καταδρομών για να μην εμπλακούν με τον αντίπαλο το βράδυ.
Ο πόλεμος τέλειωσε και ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε ένα νέο τρόπο πολέμου με δύο νυχτερινές εκπαιδεύσεις την εβδομάδα και ολική νυχτερινή εκπαίδευση στις δυνάμεις ορεινών καταδρομών και αλεξιπτωτιστών του. Πρόσφατα στις μάχες στο Κουρδιστάν εκμεταλλευόμενοι την εκπαίδευση αυτή και την τεχνολογία που είχαν σε διόπτρες κατάφεραν συντριπτικά πλήγματα στο PKK. Η εκπαίδευση απέδωσε.
Αναρωτιέμαι ποια είναι τα σχέδια του ΕΣ για τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ; Έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο ΜΟΝΟ νυχτερινού αγώνα; Να τονίσω ότι ο αντίπαλος θα δράσει σε ένα υποθετικό σενάριο με τουλάχιστον μια ορεινή ταξιαρχία πλήρως επαγγελματική και έμπειρη σε αυτό το είδος αγώνα. Πιστεύουν ότι η παρούσα νυχτερινή εκπαίδευση είναι επαρκής ή πρέπει να αντιγράψουμε τον κύκλο εκπαιδεύσεως της 7ης Μεραρχίας;

https://limitofadvance.wordpress.com/2013/07/14/%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου