Επιτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο Ιράκ από την DELTA
Σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων, που κρατούνταν από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκε ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που χάνει τη ζωή του σε μάχη επί εδάφους κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Μία μονάδα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράκ πραγματοποίησαν την επιχείρηση σε φυλακή του ISIS στη βόρεια ιρακινή πόλη Χαουίτζα, ύστερα από αίτημα της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ. Η Ουάσιγκτον παρείχε αεροπορική και πληροφοριακή υποστήριξη. Περίπου εβδομήντα όμηροι διασώθηκαν επιτυχώς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και είκοσι μέλη των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων. Πέντε μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» τέθηκαν υπό κράτηση και τελούν υπό κουρδική επίβλεψη, ενώ περισσότεροι από δέκα σκοτώθηκαν. Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε χθες ότι η συριακή ηγεσία πρέπει, υπό τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, να εγκαθιδρύσει διάλογο με δυνάμεις της αντιπολίτευσης που τον επιθυμούν, με στόχο ένα κοινό μέτωπο κατά του ISIS. Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως ο Σύρος πρόεδρος είναι έτοιμος για μια τέτοια ενέργεια.
Σε πείσμα, δε, των επικρίσεων από την πλευρά μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και σουνιτικών, μουσουλμανικών κρατών, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί φαίνεται να θρέφουν τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον του συριακού προβλήματος διαγράφεται η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας στη Βιέννη. Συνάντηση που θα διεξαχθεί στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Ασαντ στη Μόσχα και των συνομιλιών του με τον Πούτιν, όπου τέθηκε επί τάπητος η πολιτική επίλυση του συριακού δράματος. Μία ημέρα πριν από την τετραμερή συνάντηση της Βιέννης, ο διευθυντής του γραφείου του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να προκύψει από τις συνομιλίες των τεσσάρων «ο ευρύτερος διεθνής συνασπισμός» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών στη Συρία.
Όπως αναφέρει η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ο Ρώσος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές της χώρας του επί συριακού εδάφους, που ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν κατευθύνονται εναντίον των σουνιτών μουσουλμάνων, ούτε έχουν στόχο να ευνοήσουν τον Μπασάρ Ασαντ. «Αποκλειστικός στόχος τους είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ιβανόφ, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Ασαντ τους ηγέτες της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Οι διαβεβαιώσεις της Μόσχας δεν φαίνεται να πείθουν, επί του παρόντος, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Ο Λευκός Οίκος, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Ερικ Σουλτς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη του Σύρου προέδρου στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι «το κόκκινο χαλί για τον Ασαντ, ο οποίος έχει κάνει χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του, αντιφάσκει με τον διακηρυγμένο στόχο των Ρώσων για πολιτική αλλαγή στη Συρία». Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία «είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί κλιμακώνει τη σύγκρουση» και επέμεινε ότι η απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει πρόσθετα δεινά στους Σύρους, διογκώνοντας ταυτόχρονα το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diethnis-asfaleia/2487-epityximeni-epixeirisi-apeleftherosis-omiron-sto-irak-apo-tin-delta
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου